Paloin loppuun

Postauksen otsikko kertoo hyvin omasta jaksamisestani viimeisen muutaman kuukauden ajalta. Siitä kirjoittaminen on itselleni tärkeä aihe, josta onneksi puhutaan nykyään paljon enemmän sosiaalisessa mediassa, vaikkei kuitenkaan riittävästi. Kokoajan sosiaalinen media täyttyy siitä kiiltokuvamaisesta elämästä, joten ne muutamat sanat omasta jaksamisesta ja aidosta arjesta katoavat kaiken sen pinnan alle.  
Olen aiemminkin blogissa maininnut, että itselleni tulee välillä kausia, jolloin olen kokoajan väsynyt. Siihen ei auta pannullinen vahvinta espressoa eikä nukkuminen kellon ympäri vaan se on kokoajan läsnä. Niinä hetkinä elämää täytyy priorisoida, jotta ne oikeasti tärkeät ja aikaansidotut asiat tulee hoidettua. Silloin ei sängystäkään nousta ellei ole oikeasti jokin meno, jota ei voi uudelleen aikatauluttaa. Nuo väsymykset onneksi eivät useinkaan kestä kauaa vaan ovat usein seurausta liian hektisestä aikataulusta eivätkä todellakaan vedä vertoja sille väsymykselle, jonka koin palaessani loppuun. 

Aloitan tämän ihan alusta. Mun viime syksy oli todella kiireinen. Kiireisempi kuin mitä yleensä mikään ajanjakso on elämässäni ollut. Koulun alettua syksyllä alkoi kerääntyä usean kurssin tehtävät ja luennot, joiden lisäksi nappasin itselleni muutaman vastuullisen tehtävän vähentämään entisestään vapaa-aikaa. Marraskuun alussa vihdoin näiden erittäin kiireisen parin kuukauden jälkeen palasin opintomatkalta kamalassa flunssassa, joka äityi kurkunpääntulehdukseen saakka, joten olisin kaivannut runsaasti lepoa. Tyhmänä kuitenkin menin kipeänä jo valmiiksi sovittuihin työvuoroihin ja teinkin marras-joulukuun aikana koulun ohella enemmän vuoroja kuin koskaan aikaisemmin. Edes murtunut kylkiluu marraskuun lopulla ei hidastanut menoa vaan kivusta huolimatta sinnittelin sovitut työt loppuun saakka puhtaalla sisulla. Heti perään stressaava joululoma sukuloidessa eikä oikeasti rauhallisesti, vei ne loputkin voiman rippeet. Sitten kuvittelinkin, että tammikuussa kiireisen syksyn jälkeen ilman lepoa ja rauhoittumista voisin alkuvuoden vetää täysin samalla vauhdilla. Olin erittäin väärässä ja näin jälkeenpäin ajateltuna olisi pitänyt osata hidastaa jo siinä vaiheessa, kun kroppa ei ollut sataprosenttisessa kunnossa. 
Toisin sanoen siis paloin täysin loppuun ja tuosta loppuunpalamisesta huolimatta yritin jatkaa samalla tahdilla eteenpäin. Ja olisin varmaan jatkanutkin ellei kroppa ja pää olisi puuttunut peliin ja romahduttanut itseään. En enää edes muista tarkalleen, milloin tämä tapahtui. Ehkä reilut kaksi kuukautta sitten, jos viimeisimpiä somepostauksia on uskominen. Romahdin ihan täysin. Nukuin ja itkin useamman päivän enkä halunnut liikkua yhtään minnekkään. Koin suurta epäonnistumista, etten pystynyt samaan hektiseen elämäntyyliin, jota olin syksyllä elänyt ja, jota somesta näin päivittäin ihmisten elävän. Lopulta en voinut avata edes puhelimen sovelluksia ilman, että itkin. Muutaman päivän täysin vain oltua tekemättä mitään aloin pikkuhiljaa tekemään ainoastaan juuri ja juuri pakolliset jutut. Onnekseni koulussa oli vain yksi luento viikkoa kohden, joka antoi runsaasti aikaa vain levätä ja kerätä voimavaroja, joita syksy otti luotolle. 

Kuukauden verran elin siis aika simppelisti. Lepäsin paljon, annoin itselleni aikaa tehdä juuri niitä asioita, jotka sillä hetkellä huvittivat sekä tyhjensin kalenterin niin, että vain ja ainoastaan pakollisimmat deadlinet oli ylhäällä. Pikkuhiljaa päivä kerrallaan uskalsin ottaa enemmän ja enemmän asioita päiviini kokoajan kuunnellen kroppaani. Tiesin, että pian maalis-huhtikuun vaihteen koittaessa edessä tulisi olemaan kolmen viikon intensiivinen rupeuma, jolloin täytyy olla elämänsä kunnossa. 
Aivan liian usein unohdan sen, että jokaisella meistä on syntyjään ne omat jaksamisen tasot eikä itseään ja tekemisiään saisi verrata toisiin. Ihan samallailla joku herää virkeänä joka aamu kuudelta ja toinen nukkuisi pitkälle puoleen päivään herätyskellosta huolimatta. Siksi mielestäni onkin hyvä entisestään korostaa myös sitä, että jokaista ei ole luotu kiireiseen ja tapahtumantäyteiseen kalenteriin eikä varsinkaan kukaan selviä sellaisesta ilman niitä tyhjempiä välejä. 

Nyt onneksi pikkuhiljaa alkaa löytymään omasta kalenteristani tuo tasapaino opiskelujen, töiden ja vapaa-ajan välillä unohtamatta ystävien näkemistä ja omaa aikaa. Itselleni kumpikin näistä tuo sitä lisäenergiaa arkeen tietyissä määrin. En voi varmaksi luvata, etten koskaan enää saattaisi itseäni tuohon samaan tilanteeseen ja palaisi loppuun, mutta siitä kahdesti selvinneenä tiedän, etten haluaisi kolmatta kertaa kokea.

Onko teilläkin kalenteri liian usein liian täynnä?

2 kommenttia

  1. Mullakin on kalenteri usein liian täynnä ja kärsin vähän samoista ongelmista. Juuri nyt on menossa kiireisempi ajanjakso ja ikäkriisi ei yhtään helpota tilannetta. Voitko tehdä postauksen missä avaat ajatuksia kolmekymppisyydestä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sitä pitäisi vain oppia karsimaan jostain ennen kuin kalenteri on liian täysi ja kiire on kokoajan läsnä. Tsemppiä kiireisiin ♥

      Poista