Tuoksutko liikaa?

Meitä ympäröi jokaikinen päivä suuri määrä erilaisia tuoksuja ja hajuja. Osa on miellyttäviä, osa vähemmän miellyttäviä. Osaa emme edes haista ja osaan olemme jo liian tottuneita erottaaksemme sen. Jotkut tuoksut tuovat mieleemme muistoja ihanista ikäviin samalla yhdistäen tietyt tuoksut tiettyyn asiaan. Ja meistä jokaisen hajuaisti on täysin erilainen toiseen verrattuna. Joku meistä haistaa tuoksut voimakkaammin kuin toinen ja joku puolestaan saattaa rakastaa sitä tuoksua, jota toinen vihaa. Arvasit oikein, tässä postauksessa puhun tuoksuista ja varsinkin siitä, kun jokin tuoksuu liikaa. 
Itselläni ei ole mitenkään erityisen hyvä hajuaisti, mutta olen herkistynyt tietyille tuoksuille, jotka nenään osuessa ärsyttävät ja pahimmillaan aiheuttavat kunnon aivastuskohtauksia. Osa näistä tuoksuista eivät aiheuta oireita, mutta hajuna jäävät leijailemaan omaan nenääni aivan liian pitkäksi aikaa. Esimerkiksi banaani ja mandariini ovat sellaisia tuoksuja, joita en voi sietää yhtään. Haistan jo kaukaa, jos joku syö jompaa kumpaa ja se haju ei poistu millään ennen kuin olen täysin eri tilassa näistä. Pahinta on bussissa tai luokkahuoneessa, jossa syömisen jälkeen kuoret jätetään avoinaiseen roskikseen eikä tilasta pääse pakenemaan. 

Yksi silti itseäni kaikista eniten ärsyttävistä hajuista on tupakoinnista syntyvät hajut. Niihin ei kuulu pelkästään se tupakansavu, joka sillä polttamishetkellä muodostuu ja jää leijumaan, vaan myös se tupakansavun tarttuminen vaatteisiin ja hengitykseen vielä monta tuntia tupakoinnin jälkeen. Ymmärrän, etteivät tupakoitsijat itse haista näitä hajuja ja itse täysin tupakoimattomana haistan ne paljon voimakkaammin, mutta silti mun mielestä on huvittavaa, että sitä tupakanhajua yritetään peitellä hajuvesillä ja purukumilla, sillä ne eivät auta. Ne tekevät siitä hajusta vielä entistä kamalamman, sillä nenä keskittyy siihen hyvään tuoksuun, mutta se sekoittuu siihen kamalaan hajuun. Kuitenkin propsit siitä, että tupakoitsijat kuitenkin yrittävät miettiä aiheuttamaansa hajuhaittaa laittamalla päälle parempia tuoksuja. 
Vaikka tupakanhaju on varmasti kaikille ei-tupakoitsijoille se tunnetuin kanssaeläjistä lähtevä epämiellyttävä haju, on niitä monia muitakin. Itsestäänselviä ovat tietenkin hiki ja muut elimistön tuoksut, joihin välillä saattaa törmätä ihmisten ilmoilla. Niihin en edes viitsi tässä puuttua, sillä usein ihmiset, jotka niille haisevat tietävät sen hyvin itse eivätkä välttämättä ole itse syyllisiä näille hajuhaitoille. 

Kuitenkin se yksi, josta haluan vielä puhua epämiellyttävien hajujen suhteen on oikeasti hyvä tuoksu. Tällä tarkoitan hajuvesiä. Itse käytän hajuvettä silloin tällöin ja mun mielestä hajuvedet ovat todella ihania, mutta nekin liian voimakkaina tai liian suurena annoksena aiheuttavat ärsytystä. Tässä mennään samaan kategoriaan tupakoitsijoiden kanssa eli tuoksua itse käyttävä harvemmin haistaa itseään ja siksi päivän mittaan saatetaan lisätä tuoksua, vaikkei sille oikeasti ole tarvetta. Mä ainakin ihmettelen niitä ihmisiä, jotka kantavat mukanaan hajuvesipulloa ja lisäilevät sitä useamman kerran päivässä. Oikein laitettuna hajuvesi pitää tuoksunsa koko päivän ja maltillisesti ei ärsytä muita.  

Postauksen tarkoituksena ei ole kieltää ihmisiä käyttämästä hajusteita tai edes syömästä voimakkaasti tuoksuvia hedelmiä, vaan herätellä pohtimaan omaa tuoksu jalanjälkeään arjessa. Vaikkei itse haistaisikaan tuoksuja niin voimakkaina, voi kuitenkin samassa tilassa olla joku jolle ne tuoksut tuntuvat liian voimakkaina ja aiheuttavat särkyä. Esimerkiksi julkisia kulkuvälineitä käyttävät ja suljetuissa pienemmissä tiloissa työskentelevät voivat jo valmiiksi pohtia hajuvetensä määrää sekä eväitänsä tietäessään olevansa jommassa kummassa päivän aikana. 

Mitkä tuoksut ovat sulle ihanimpia ja kamalimpia? ♥


2 kommenttia

 1. Tosi hyvä postaus ja itse asiassa melko tärkeästäkin aiheesta, koska joitain vahvat hajut ärsyttää todella ja pieneen huoneeseen sulloutuneena se voi oikeasti olla todella ahdistava paikka toiselle, haisi sit hajuvedelle tai muulle vahvalle asialle..
  Mä tiedostan laittavani välillä liikaa hajuvettä ja oon yrittänyt päästä siitä tavasta eroon :D Ja niin oon päässytkin, nuorempana suihkuttelin monia suihkauksia, tänä päivänä laitan vain yhden ja joskus saatan suihkauttaa kaksi, jos ensimmäinen suihkaisu jää "vajaaksi". Oon ymmärtänyt että se "vajaa" suihkauskin on varmasti riittävä, koska mun omistamani tuoksut ovat voimakkaita, mutta kuten sanoit, oma nenä on tottunut ja jotenkin silti mä vaan haluan sen täyden suihkauksen lisätä.. :D Ymmärsitköhän mitä ajan takaa.
  Mä oon päässyt tässä vuoden sisään tupakastakin eroon, koska poltin satunnaisesti silloin tällöin. Ennen se haju ei ärsyttänyt lainkaan, mutta hyi hitto että se haisee pahalle nykyään kun ei tupakkaa enää polta, hhyh :D

  VastaaPoista
 2. Hyvä postaus! Yhdyn täysin tuohon tupakka-asiaan! Ihan kamalaa, kun tupakoitsijat haisevat niin pahalle ja sitten yrittävät vielä hajuvesiä lutraamalla poistaa tupakan hajun - luulen, että heidän oma hajuaistinsa on kovin turtunut, koska hajuvettä tuntuu aina olevan liikaa. Voi kun tupakointi kiellettäisiin kaikkialla julkisilla paikoilla, olisi helpompi hengittää :D

  Mieluisia tuoksuja taas ovat ruuantuoksu, joka saa aina veden kielelle oltiin sitten missä tahansa! Lisäksi kukkaistuoksuiset miedot hajuvedet on ihania <3

  VastaaPoista