Kahvi mukaan järkevämmin

Mä tein itselleni jo viime vuonna lupauksen, että käyttäisin omaa monesti käytettävää take away mukia sen sijaan, että nauttisin jokaisen kahvikupin uudesta kertakäyttöisestä pahvisesta mukista muovikannella. Nyt vuosi myöhemmin hieman potkin itseäni siitä, että lupaukseni ei toteutunut toivotulla tavalla johtuen useasta syystä. Tänä vuonna en lupaillut mitään, mutta pyrin silti jatkamaan aloittamassani tavoitteessa. 
Kertakäyttöiseen take away kuppiin turvautuminen toimii silloin tällöin, vaikka ei olisikaan se kaikista ekologisin vaihtoehto. Ainahan ei voi se oma kuppi olla mukana varsinkaan, jos ei ole kotoolta lähtiessään ajatellut hakevansa kahvia jostain mukaansa. Mä itse puolestani jokaikinen aamu lähtiessäni kouluun tiedän nappaavani meidän kahviosta aamukahvin luennolle mukaan, sillä se säästää aikaa mun aamutoimissa ja en kuitenkaan ehtisi kyseistä kahvia nauttia ennen istahtamista koulunpenkille. Lisäksi muutamat helsinkiläiset bussikuskit eivät katso hyvällä oman kahvin tuomista busseihinsa. 

Olen aika järkyttynyt miettiessäni sitä, kuinka monta kertakäyttöistä kuppia mun käsissä onkaan ollut kuluneen vuoden aikana, sillä mukaan voidaan laskea myös työpäivinä mukaan haetut kahvit ärrältä tai kahviloista. Kaikista järkyttävimmäksi tämän tekee se, että monissa paikoissa nykyään saa kahvin ostettua mukaan myös omaan useasti käytettävään take away kuppiin. Ja hinnassakaan ei ole eroa! 

Mulla on ollut todella typeriä syitä olla käyttämättä sitä omaa mukia aina unohtelusta sen sotkuisuuteen saakka. Mä oon sellainen, että unohdan helposti laukusta tärkeimmät asiat lähtiessäni, joten ei ole ihme, kuinka usein huomaan olevani jo puolivälissä bussipysäkille muistaessani unohtaneeni jotain oleellista. Toisaalta en myöskään ole kehdannut käyttää omaa mukia, sillä niin harvan olen nähnyt käyttävän... Omalla esimerkillä voisi tietenkin muuttaa niiden muiden käytöstä eikä matkia heidän. Mutta se viimeisin turha tekosyy on se sotku. Oma muki helposti käytön jälkeen valuttaa ne viimeiset pisarat mukista laukkuun sotkien kaiken siellä olevan tärkeän. Olen kokeillut monia tapoja, miten se ei tapahtuisi, mutta olen ehkä vain niin tohelo. Nyt päädyin, että nakkaan laukkuun pienen keittiöpyyhkeen, jolla aina kuivata muki. Ehkäpä se auttaa. 
Tälläisenä kahvin suurkuluttajana haluan ehdottomasti pyrkiä vähentämään reippaasti noiden kertakäyttöisten kuppien käyttöä varsinkin paikoissa, joissa niitä ei voida järkevästi lajitella jätteisiin. Lisäksi otan viime vuonna lupaamani tavoitteen entistä vakavammin ja annan sille enemmän aikaa mun arjesta. 

Onko teillä oma take away kuppi käytössä tai oletteko kohdanneet samoja ongelmia kuin minä? ♥


6 kommenttia

 1. Mun pitäis hankkia tuollainen oma take away-muki! Mulla on ollut pari vuotta käytössä oma S'wll-juomapullo ja en ookaan sen jälkeen ostanut kertaakaan vettä muovipullossa! Uskoisin että oma kahvimuki tulis kanssa käyttöön! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo suosittelen ehdottomasti vaikkei se aina olisikaan käytössä, mutta saattaisi silti vähentää niiden kertakäyttöisten take awayn käyttöä :) Ja ehdottomasti oma vesipullo on kanssa käytössä niin ei tartte kuin pahimmassa hätätapayksessa hankkimaan muovipullon kaupasta <3

   Poista
 2. Todella hyvä postaus! Mä haen harvemmin enää mitään take away kahveja, mutta koulussa ollessa muistan kyllä hakeneeni lähes päivittäin, usein jopa kaksi kertaa päivässä take away kahvin. Jos eläisin vielä siinä ajassa, niin vaihtaisin saman tien tämän sun postauksen myötä tuollaiseen omaan kuppiin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo mulla on juuri tuo sun kuvailema tilanne ollut viimeisen vuoden :D Onneksi nykyään on paljon juuri vaihtoehtoja ja monet paikat antavat ostaa kahvin omaan mukiin sen kertiksen sijasta! :)

   Poista
 3. Tommonen muki on kyllä tosi kätevä! jos itse joisin kahvia niin varmasti ostaisin tommosen kun niitä saa näköjään vielä noin tyylikkäinä :D

  VastaaPoista