Torre de Belém & Oceanário de Lisboa | Lissabon '18

Välillä matkalla ollessaan ei itse voi vaikuttaa täysin siihen, että mitä päivien aikana tehdään ja nähdään. Siihen voi vaikuttaa esimerkiksi matkakumppaneiden kanssa tehtävät kompromissit, sillä kaikilla on niitä omia ehdottomia nähtäviä asioita. Meillä Lissabonin matkalla asiaan vaikutti matkan luonne, joka oli siis opintomatka. Meitä oli matkalla yhteensä 50 henkilöä, jotka jaettiin kahteen ryhmään. Molemmille ryhmille oli räätälöity minuuttitarkka ohjelma, josta saataisiin mahdollisimman paljon irti opintojamme ajatellen. Siksi ei voi odottaa, että jokainen ohjelman kohta olisi kaikille mieleinen.  Yritysvierailuiden ohella meillä oli kaksi nähtävyyttä, joissa en olisi itse käynyt ellei ne olisi ohjelmassa olleet. Toisille ne taas saattavat olla ne ehdottomat nähtävät, joten siksi halusin jakaa niistä omat mietteet postauksen muodossa. 
Torre de Belém. Yksi Lissabonin tunnetuimmista nähtävyyksistä on Belémin torni, joka on historiallinen puolustustorni 1500-luvulta. Se kuuluu myös osaksi UNESCOn maailmanperintöluetteloa, joka on yksi syy, miksi se on edelleen erittäin suosittu vierailukohde matkailijoiden keskuudessa. UNESCOn listalle se on päässyt ollessaan merkityksellinen Portugalin merenkäynnin historiassa, joka aikoinaan johti löytöretkiin. Muutenkin Portugalissa ja Lissabonissa on erittäin paljon nähtävyyksiä liittyen heidän merenkäyntiin ja sen historiaan. Vielä nykyäänkin meri on tärkeässä osassa Portugalin turismia ja identiteettiä. 

Me suunnattiin tuonne ensimmäisenä opintomatkan päivänä eli mun ja parin koulukaverin kolmantena matkapäivänä. Aivan aluksi päästyämme tornin juurelle ainoa asia, mikä kiinnitti huomion, oli pitkä jono turisteja. Me jouduttiin odottelemaan hetki ryhmänä jonon ulkopuolella, jonka aikana jono oli kasvanut tuosta mun yllä ottamasta kuvasta jo sillan koko matkalle ja ylikin. Opintomatkan vuoksi meillä oli onneksi sovittuna 'ryhmäsisäänpääsy' eli saimme kävellä ja ohittaa tuon koko jonon ja mennä sisään. Muuten olisimme varmaan seisseet jonossa reilun tunnin niinkuin moni varmaan oli jo meidän ohittaessa tehnyt. 
Tuolla on todella tarkasti määritelty se, kuinka monta ihmistä saa kerrallaan olla tutustumassa torniin ja klikkilaskurilla sisäänpäästäjä piti kirjaa, ettei tuo määrä ylity. Eli jos joku viihtyy tornissa useamman tunnin viivyttää se jonoa yhdellä aina. Tornissa pääsi kapeaa portaikkoa pitkin aivan ylhäälle saakka, josta näki kauniisti niin merelle kuin kaupunkiinkin päin. Lisäksi tornista näkee Golden Gate -siltaa muistuttavan 25 de Abril -sillan. 

Ehkä kammottavinta tuolla vierailulla oli juurikin tuo kiipeäminen tornin huipulle. Ennen huippua on useita tasanteita, joista ihailla ikkunoista maisemia ja odottaa omaa vuoroaan portaikossa. Tosiaan portaikko oli niin kapea, ettei siitä mahtunut kuin yhteen suuntaan menemään kerrallaan ja siksi siellä olikin sähköinen 'liikennevalo' ohjaamaan tuota liikennettä. Eli vuorotellen portaissa sai liikkua ylöspäin ja alaspäin. Jos oli portaikossa ja alkoi kamala palohälytintä muistuttava piipitys oli mahdollisimman nopeasti hypättävä lähimmälle tasanteelle tai sitten vaihtaa omaa menosuuntaansa vastaamaan valoa. Tuo portaikko sai mut ahdistumaan ihan täysin, sillä oltiin jonkin aikaa jumissa yhdellä tasanteella, kun tuntui ettei päästä koskaan lähtemään takaisin alaspäin. 
Kaiken kaikkiaan tuo oli ihan mielenkiintoinen kokea sen suosion vuoksi ja ainakin saa raksia yhden UNESCO -kohteen listaltaan, mutta kaikessa rehellisyydessään olisin aika pettynyt, jos olisin ensin jonottanut reilun tunnin jonossa ja maksanut tuonne sisään. Eli ei ollut ihan sen arvoista mun mielestä, mutta toisaalta meillä oli myös aika tiukka aikataulu niin siellä ei ehtinyt ihan täysin jokaisella tasanteella tutustumaan opasteisiin ja siihen historiaan tuossa tornissa. 
Oceanário de Lisboa. Samana päivänä meillä oli kohteena yleisöakvaario Oceanário de Lisboa, jossa on esillä erilaisia mereneläviä ympäri maailmaa. Me saatiin jo ennen matkaa valita halutaanko mennä tuonne akvaariolle vai pakohuonepeliin, joista päädyin tähän vaihtoehtoon kahdesta itselleni huonosta siksi, että minä yhdistettynä lukittuun ahtaaseen huoneeseen ei ole kovinkaan hyvä idea. 

Meillä tuli melkoinen kiire tuonne akvaariolle tuon Belémin tornin jälkeen, sillä jouduimme julkisilla ensin etsimään erään bussipysäkin, jossa nähdään kaikki tuonne tulevat opiskelijat. Suunnattiin sinne ilman, että oltiin ehditty syömään missään ja sinne päästyä saatiin viesti, että muut käy eka syömässä ja mennäänkin myöhemmällä bussilla. Koska pysäkin lähellä ei ollut mitään ruokapaikkoja päädyttiin pienellä porukalla menemään sillä aiotulla bussilla, jotta voidaan syödä akvaarion luona nopeasti. Tuo säätö tietenkin vaikutti jo hieman fiilikseen ennen akvaarioon menoa, joten mielipide paikasta ei välttämättä ollut täysin objektiivinen 
Meillä oli opastettu kierros, mutta tuolla olisi päässyt liikkumaan myös ihan itsekseen. Tuon akvaarion vetonaula on valtava viiden miljoonan litran akvaario keskellä kaikkea. Se on koko kaksikerroksisen näyttelyn molemmissa kerroksissa nähtävissä ja sitä kiertää ylemmässä kerroksessa merieläinten näyttelyt ja alemmassa kerroksessa pienempien merenelävien näyttelyt. Meidän kierros alkoikin tuolta valtavalta akvaariolta, jossa oli esimerkiksi haita yhdessä monien erilaisten kalalajikkeiden kanssa. Siitä siirrytiin neljään erilaiseen ilmastoon kuten tropiikkiin ja antarktiseen, joissa oli niihin kuuluvia eläimiä ja lintuja. Oppaamme kertoi, että nuo ympäristöt oli luotu keinotekoisesti, jotta eläimillä olisi mahdollimman kotoisa olo. Näimmekin esimerkiksi suloisia merisaukkoja ja pingviinejä. Onneksi tuolla oli hieman huono valaistus hyviin valokuviin, joten ette joudu kärsimään tuhannesta suloisesta kuvasta ;)
Siirryttiin noiden neljän ilmaston jälkeen alakertaan, jossa oli todella pimeää ja paljon pieniä akvaarioita täynnä meren pienempiä elijöitä ja kaloja. Myös kasvustolle oli omia altaita. Tuo alakerta oli omaan mieleeni aika tylsä enkä saanut siitä irti niin paljon kuin olisin toivonut, sillä tämä oli ainoa nähtävyys, josta jouduimme maksamaan. Lisäksi tuo Oceanário oli erittäin täynnä ihmisiä, varsinkin lapsia, jotka täyttivät akvaarioiden ikkunat. Ja, koska meillä oli opastettu kierros emme voineet jäädä kauaksi aikaa odottelemaan, että näkisimme akvaarioon täysin. Harmitti myös, että oppaan puheesta jäi paljon kuulematta yleisen hälinän vuoksi. Vitsailimmekin, että tuonne olisi tarvittu samanlainen klikkilaskuri jollainen Belémissä oli käytössä. 

Tuon alakerran jälkeen siirryimme tuolta pysyvästä näyttelystä välaikaiseen näyttelyyn, joka oli jo edesmenneen Takashi Amanon suunnittelema. Se oli rauhallinen tila, jossa saattoi istua rauhassa katsellen veden liikehdinnän mukana liikkuvia kasvien lehtiä. Näyttelyn tarkoituksena on stimuloida kaikkia aisteja, jolloin myös tuoksut ja äänet olivat tarkasti harkittuja. Pitkän päivän jälkeen istuttiinkin hyvä tovi tuolla rauhassa, jonne lapsiperheet olivat jättäneet tulematta. 

Vaikka eläintarhojen ja akvaarioiden eettisyys on ollut tapetilla jo jonkin aikaa, mietin aika kauan omaa mielipidettäni aiheesta. Varsinkin, koska kyseessä oli meidän opintomatka, on hyvä pohtia myös sitä, että millaista turismia tuollaiset saavuttavat ja millainen niiden tulevaisuus on. Oceanário de Lisboa on saanut vuonna 2018 TripAdvisorin Traveller's choicessa parhaan akvaarion maininnan enkä ihmettele. Oceanário de Lisboan filosofiaan kuuluu yhtenä osa-alueena merentutkimus ja niiden suojelu, johon kerätään varoja akvaarion tuotoilla. Siksi mulla onkin erittäin ristiriitainen fiilis paikasta. Pohdin, että voivatko hyvät tavoitteet ja eettisempi filosofia taata paremman konseptin akvaariolle kuin mitä kaikissa aiemmin lukemissani artikkeleissa on kritisoitu vai olenko antanut näiden artikkeleiden vaikuttaa liikaa omaan mielipiteeseeni? En olisi välttämättä itse valinnut akvaariota omaan matkaohjelmaani, mutta toisaalta tuo oli kokemuksena erilainen. 
Vaikka kirjoitin Torre de Belémistä ja Oceanário de Lisboasta hieman kriittisemmin enkä niitä kokenut itselleni kaikista sopivimmiksi, en silti väitä etteikö ne voisi olla jonkun toisen matkan kohokohtia. Itse kuitenkin koin tuon matkan parhaimman päivän juuri pari päivää ennen näissä käymistä, joten sekin vaikutti omaan kokemukseeni runsaasti. Halusin kuitenkin tuoda näiden molempien hyviä ja huonoja puolia, jos joku on miettinyt näissä vierailemista. 

Oletteko te käyneet matkoillanne paikoissa, jotka eivät ole teitä täysin miellyttäneet? 


7 kommenttia

 1. Hi there colleagues, its enormous post concerning teachingand completely defined, keep it up all the time.

  VastaaPoista
 2. Opintomatkat on kyllä aina yhtä säätämistä! :D Meidänkin opintomatkalla Portugaliin oli joka päivä jotain, yleensä ihan liian tiukka aikataulu sotki kaikki suunnitelmat!
  Me kierrettiin monet eri viinitilat ja jo toisen tilan jälkeen oli aika tylsää mennä niihin muihin, koska ne kaikki oli tosi samanlaisia! Tietty historia on eri, mutta niihin kylmiin viinikellareihin meni maku! :D

  Toi Balémin tornin liikennevalosysteemi kuulostaa kamalalta, voin vaan kuvitella miten ahditavaa olla siellä jumissa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi vähänkö kiva, että teilläkin ollut opintomatka Portugalissa ♥ Mut joo ei välttämättä ole niin ihanan kuuloista kuin voisi alkuun luulla :D Liian samanlaiset paikat ohjelmassa verottaa kyllä niitä jälkimmäisiä, jos toistavat samaa kaavaa :( Se liikennevalosysteemi oli kamala! Never again :D

   Poista
 3. Mä olen kyllä kovasti kiinnostunut Lissabonista, haluaisin Portugaliin kovasti ja oon nyt katsonut Madeiran matkoja :) Lissabon kiinnostaisi silti ihan hirveesti! Harmi vaan että opintomatkoilla aikataulut ovat tiukkoja, mutta en silti pistäisi pahakseni jos johonkin pääsisi opintomatkalle jos joskus suuntaan opiskelemaan. :D Onhan se parempi kun ei mitään ja tosiaan saattanee törmätä oikein mielenkiintoisiin kohteisiin joihin ei välttämättä itse lähtisi omatoimimatkallaan. Mun mielestä nämä sun esittelemät kohteet vaikuttivat molemmat just ihan tosi mielenkiintoisilta, joissa ehkäpä kävisin itsekin mielelläni!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lissabon oli kyllä ihana ♥ Suosittelen kyllä ehdottmasti sinne menoa, vaikka lennot hieman maksaisivatkin verrattuna muualle :) Haha, joo opintomatka kohteesta huolimatta on mielenkiintoinen tapa tutustua kohteeseen, vaikka sitten se kiireinen aikataulu hieman harmittaisikin. Mukava kuulla, että vaikuttavat mielenkiintoisilta ja sitä ne molemmat ovatkin, vaikka itselle niistä jäi aika plääh -olo. Kuitenkin omaan mielipiteeseen vaikutti niin moni tekijä, joista mainitsinkin postauksessa; kiire ja mieletön edellinen nähtävyyspäivä ainakin.

   Poista
 4. Amazing! This blog looks just like my old one!
  It's on a totally different subject but it has pretty much the same
  layout and design. Superb choice of colors!

  VastaaPoista
 5. It's really a cool and helpful piece of info. I am satisfied that you shared this useful information with
  us. Please keep us informed like this. Thanks for sharing.

  VastaaPoista