5 x pakollinen nähtävyys | Berliini '18

Kotiuduttiin pieneltä Berliinin lomalta jo reilu viikko sitten ja nyt olisi aika vihdoin kirjoitella teillekkin, mitä kaikkea ehdittiin neljässä päivässä tekemään. Aivan ensimmäinen päivä sujui aikalailla meidän hotellin lähistöllä etsien hyvää ruokapaikkaa lennon jälkeen sekä kierrellen muutamia vaatekauppoja hellevaatteiden jäätyä kotiin. Kelaankin siis postaukset suoraan toiseen päivään eli ensimmäiseen kokonaiseen päivään Berliinissä, jolloin käytiin katsomassa viisi eri tunnettua nähtävyyttä. 

 Berliinin Olympiastadion

Päivän ensimmäinen kohde oli Berliinin Olympiastadion, jossa meitä odotti noin puolentoista tunnin mittainen kierros. Kierroksen saa joko englanniksi tai saksaksi eikä hintaa ole kuin 11€. Liput voi ostaa paikan päältä niinkuin me teimme tai ostaa valmiiksi netistä

Tuo päivä oli todella kuuma ja jouduttiin odottelemaan melkein tunti kierroksen alkua, sillä missattiin aiempi kierros muutamalla minuutilla. Onneksi kierros itsessään sijoittui pääasiallisesti varjoisan stadionin uumeniin. Siellä päästiin näkemään tuo nykyään jalkapallostadionina toimivan stadionin upea viherkenttä sekä EM-kisoissa käytetyt radat, joita ei vielä oltu täysin purettu. Päästiin myös käymään vip-tiloissa, joissa istuimme niillä samoilla pehmustetuilla penkeillä kuin monet ainoastaan kutsuvieraina paikalle olleet ovat istuneet. Kierrokseen kuului myös paljon tiloja, joissa ainoastaan pelaajat yleensä liikkuvat kuten pukuhuoneet, ruokailutilat sekä kappeli. Luitte oikein, Olympiastadionilla on upea kultaisilla seinillä varustettu kappeli, jossa pelaajat voivat käydä rauhoittumassa ennen pelejään. 

Kokonaisuudessaan tuo kierros oli mielenkiintoinen ja sopii hyvin myös niille, joille se urheilu ei välttämättä ole lähimpänä sydäntä. Kierroksen aikana opas kertoi paljon myös Berliinin historiasta ja arkkitehtuurista tuon stadionin takana. Toisin sanoen kierros ei edes pääasiallisesti keskittynyt ollenkaan urheiluun, vaikka se paikasta tietenkin huokui. 

 Euroopan murhattujen juutalaisten muistomerkki

Euroopan murhattujen juutalaisten muistomerkki tai paremmin Holokaustimuistomerkkinä tunnettu nähtävyys oli itselleni tuttu muiden matkakuvista, mutta ei ollut ensimmäisenä mielessä lähtiessämme Berliiniin. Kuitenkin se sattumalta osui matkamme varrella tielle ja jäimmekin hetkeksi sinne katselemaan. 

Kyseinen muistomerkki on melko uusi vasta noin 15 vuotta sitten rakennettu ja aikanaan paljon ristiriitaisia mielipiteitä saanut. Muistomerkki koostuu 2 711:sta eri korkuisesta kivipaadesta noin kahden hehtaarin alueella. Se oli kyllä vaikuttavan näköinen, vaikka vain yhdestä suunnasta sen näkikin. Itseä kuitenkin ärsytti kovasti se, kuinka epäkunnioittavasti osa ihmisistä tuolla liikkui. Siellä kuitenkin oli esillä ohjeet, kuinka alueella tulisi olla, koska se kuitenkin on muistomerkki kuolleiden muistolle. Siellä eräs vartija liikkuikin ja joutui usealle ihmiselle sanomaan aika itsestäänselvyyksiä eli, että paasien päällä ei tulisi hypellä tai huudattaa musiikkia kajareista. 

Muistomerkin alue on ilmainen eli sopii kaikille matkabudjeteille hyvin. Me tosiaan käveltiin Potsdamer Platzilta suoraa tietä Brandenburgin portlle ja tämä osui matkan varrelle. Eli saavutettavuus on myöskin hyvä muihin nähtävyyksiin nähden. 

 Brandenburgin portti 

Brandenburgin portti on varmasti yksi tunnetuimpia nähtävyyksiä Berliinissä ja sitä pidetäänkin sellaisena maamerkkinä, kuten Eiffel -tornia Pariisissa. Tuo olikin yhtenä ylimpänä mun tavoitelistalla Berliinissä, sillä olin siitä nähnyt useita upeita kuvia. Ja siis, vaikka odotuksiin nähden tuo ei ollut niin erikoinen, oli sen vaikuttava koko kuitenkin myönnettävä. Olin jotenkin ajatellut sen paljon pienemmäksi, mutta se oli valtava! 

Tuosta portilta lähti suorassa linjassa pitkä puistomainen alue ja, vaikka käveltiin kauemmas portista oli se edelleen vaikuttavan kokoinen. Kuvienkin kannalta oli parempi olla jopa kauempana tuosta portista kuin aivan sen edessä. Mehän tosiaan tultiin tuon portin toiselta puolelta läpi ja vasta alitettuamme sen näimme sen valtavan turistilauman, jotka olivat myös saapuneet katsomaan tuota porttia. Siksi itseasiassa on melko vaikea saada itsestään edustavaa kuvaa tuon edustalta ilman, että kamera on tarkentanut muutaman muunkin naamoihin. 

Suurena ja tunnettuna maamerkkinä se myös on turvallisuuden kannalta iso uhka, sillä tuollaisissa paikoissa on helppo tehdä pieniä ja isoja rikoksia. Siksi itse ainakin kiinnitin huomiota siihen, että poliiseja sekä poliisiautoilla ja ajoesteillä suljettuja katuja oli runsaasti tuon portin lähistöllä. Ja itseasiassa brittien lähetystön edustalla seisoi keskellä tietä ilta-aikaan muutama poliisi jykevän poliisiauton kera vartioimassa. 

Jos tuo oli päiväseltään vaikuttava näky, oli se illalla pimetessä vielä vaikuttavampi valaistuna vasten pimeää yötaivasta. Tuolla käytiinkin siis kaksi kertaa, koska haluttiin nähdä se niin päivällä kuin illallakin. Suosittelenkin tekemään näin, jos se vain aikatauluihin sopii. 

Checkpoint Charlie & Berliinin muuri

Kaksi toisiinsa tiiviisti liittyvää nähtävyyttä olivat Checkpoint Charlie ja Berliinin muuri, joista jälkimmäinen näkyi muutenkin katukuvassa runsaasti. Ja eipä se ihme ole, sillä tuo Saksan ja Berliinin kahtiajako sekä muurin murtuminen ovat molemmat melko isossa osassa historiaa. Musta oli erittäin mielenkiintoista, kuinka nämä molemmat oli tehty erittäin turistiystävällisiksi eikä sitä oikeaa enää tunnistanut tehdystä. Esimerkiksi tuo Checkpoint Charlie yhdessä näyttelijöineen on ihan täysin feikki eikä alkuperäistä koppia ole enää omalla paikallaan vaan ainoastaan sen jäljennös. 

Tässäkin kävi niin, että Checkpoint Charlie oli selkeästi merkitty karttaan toisin kuin Berliinin muuri antoi kartalle useampiakin osumia. Tietenkin tuolla maassa oli aika selkeästi merkitty erilaisin merkein, missä se muuri on aikoinaan mennyt, vaikkei se enää kokonaisuudessaan ollut pystyssä. Käytyämme katsastamassa tuon Checkpoint Charlien ja sen ympäristössä ulkona olleen esittelyn siitä, lähdimme kävelemään takaisin kohti Potsdamer Platzia, mutta päädyimme matkan varrella juurikin tuolle muurin muistomerkille. Joten ei välttämättä kannata liiaksi tuijotella sitä karttaa Berliinissä vaan rohkeasti kävellä tuolla alueella nähdäkseen kaikenlaista. 

Jälleen molemmat näistä oli todella täynnä muitakin ihmisiä ja varsinkin tuolla Checkpoint Charliella sen nähtävyyden pieni koko korosti sitä ihmismäärää. Siellähän olisi saanut käydä muutamalla eurolla kuvauttamassa itsensä siinä kopilla vartijoiden välissä, mutta itse en nähnyt sille tarvetta. Meillä oli hieman muutenkin kiire tuona ensimmäisenä päivänä, sillä oltiin suunniteltu näkevämme paljon asioita, koska seuraavana päivänä oli jo luvassa hieman muuta. Suosittelenkin jakamaan nämä viisi kohdetta ennemmin kahdelle päivälle, jotta niistä saa kunnolla irti, koska nyt meillä ei oikein ollut kunnolla aikaa esimerkiksi lukea tarkemmin Checkpoint Charlien ympäristössä ja Berliinin muurin muistomerkillä olleita isoja tauluja täynnä mielenkiintoisia tekstejä. 

Oletteko te käyneet Berliinissä? Entä näissä nähtävyyksissä? ♥

7 kommenttia

 1. En ole koskaan käynyt Saksassa enkä myöskään Berliinissä, mutta siellä vaikuttaisi olevan juuri sennäköistä kuin olen ajatellutkin! Kiva loma varmasti takana ja erityisesti historiasta kiinnostuneille varmasti aivan loistava valinta lomakohteeksi! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo oli kyllä omastakin mielestä juuri sellaista kuin olin kuvitellutkin :D Tosiaan historia siellä eniten olikin pääosassa :)

   Poista
 2. Tuttuja nähtävyyksiä myös mulle :) Berliinissä on kyllä paljon mielenkiintoisia nähtävyyksiä. Kivan kuuloinen reissu muutenkin teillä :)<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti ♥ Haha, varmasti on tuttuja kaikille Berliinissä käyneille :) Mutta onneks saatiin ekana päivänä nuo kaikki pakolliset juostua läpi ;D

   Poista
 3. Berliini tai yleisesti Saksa on mun unelma matkakohteissa :)

  VastaaPoista
 4. Itse olen käynyt Bremenissä ja tällä hetkellä olen työssäopissa Osnabrückissä. Molemmat mukavia paikkoja, suosittelen käymään. Berliinissä käyn varmaan tänävuonna syksyllä jos onnistaa.

  VastaaPoista