Soluasumisen plussia ja miinuksia sekä vinkkejä

Tänään ajattelin jakaa hieman mun kokemuksia soluasumisesta, sillä monella pian opiskelupaikan saavalla tulee ajankohtaiseksi etsiä itselleen asunto opiskelupaikkakunnaltaan. Opiskelijoiden yksi suosittu asumismuoto on soluasunnot, joiden vuokra yleensä pysyy kohtuullisena verrattuna yksinasumiseen. Varsinkin isommissa kaupungeissa, kuten Helsingissä. Itse saatuani viime vuoden kesäkuussa tietää uudesta opiskelupaikastani klikkasin itseni aivan ensimmäiseksi asuntohaun jonoon, jotta löytäisin varmasti hyvissä ajoin asunnon itselleni ja eipä mennyt kuin vajaa kaksi viikkoa, kun olin jo allekirjoittanut sopimuksen yhteen 10 neliöiseen huoneeseen solu-asunnossa. Nyt tässä asunnossa on tullut asuttua melkein vuoden päivät, joten paljon kokemuksia niistä hyvistä ja huonoista puolista on kertynyt. 
Kuitenkin ennen noihin plussiin ja miinuksiin siirtymistä käyn vielä läpi erään asian, josta harvemmin blogeissa puhutaan; rahasta ja varsinkin asumiskustannuksista. Mulla on tässä solu-asunnossa siis oma 10m2 huone ja sen lisäksi jaettu keittiö, kylpyhuone, olohuone ja parveke. Maksan vuokraa 250€/kk ja se sisältää myös veden ja sähkön, joten omasta mielestäni tuo on erittäin edullinen ratkaisu opiskelijabudjetille. Rahaa jää siis paljon muuhun, kun kaikki varat eivät mene asumiskustannuksiin. Itse en ole edes koskaan tottunut maksamaan liikaa vuokraa, sillä Porissa asuessani 33m2 yksiöni vuokra oli 350€/kk, joten mulle oli todella tärkeää, ettei asumiskustannukset nousisi ihan älyttömästi tuosta totutusta. (Pst. kuvia mun edellisestä asunnosta voi käydä kurkkimassa TÄSTÄ postauksesta ♥)

 Plussat

+ Edullisuus. Asunnoissa on yleensä isot keittiöt ja hyvät yleiset tilat, joten vuokraan nähden saa 'isomman' asunnon halvemmalla vuokralla. 

+ Opiskelijakulttuuri. Soluasunnoissa useimmiten asuu muita opiskelijoita ja monilla taloilla on omia opiskelijahallituksia luomassa yhteishenkeä asukkaiden välille. Meilläkin järjestetään muutaman kerran vuodessa erilaisia tapahtumia, joissa en tosin ole kertaakaan käynyt kiireiltäni. 

+ Saatat saada uusia ystäviä uusista asuinkavereistasi.

+ Opit nopeasti kompromissitaitoja ja aikataulutusta. Itse asun kahden muun kanssa ja nopeasti sitä oppii toisten rytmejä ja tapoja, joiden ympärillä elää niitä omia rytmejä ja tapoja. Esimerkiksi tiedän suurinpiirtein mihin aikaan toiset tekevät ruokaa ja yritän suunnitella sen mukaan oman ruuanlaittoaikani. 

+ Kodin tehtävien jakautuminen. Hyvällä tuurilla kodin tehtävien kuten roskienvienti, siivoaminen, vessapaperin osto yms. jakautuu kämppisten kesken ja niitä ei joudu suorittamaan niin usein verrattuna yksinasumiseen.

+ Etäisyys. Yleensä soluasuntoja jaettaessa pyritään takaamaan soluasunto mahdollisimman läheltä kampusta. Itselläni on tosiaan matkaa noin kolme kilometriä kampukselle. Tietenkään kaikilla paikkakunnilla tai tilanteissa tuo ei ole mahdollista, mutta useimmiten kuitenkin. 

 Miinukset

- Et saa itse valita asuintovereitasi. Verrattuna normaaliin kämppiselämiseen, asut samassa asunnossa täysin vieraiden ihmisten kanssa, joihin et pysty oikeastaan ollenkaan vaikuttamaan. 

- Toisten täysin erilaiset tavat saattavat ärsyttää, jos ne poikkeavat täysin omastasi. Meillä on ollut mun kämppisten kanssa pientä taistelua muutamastakin asiasta, koska ollaan niin erilaisia niiden suhteen. Miltä esimerkiksi teistä kuulostaa, että olet jo melkein unessa klo 1 yöllä ja toinen kämppiksistä päättää mennä kovaääniseen suihkuun?

- Omat aikataulut saattavat muuttua. Välillä nälkäisenä kotiin saavuttua ruokakaupan kautta huomaatkin, että kämppikset valmistavat omiaan etkä mahdu kokkailemaan. Jäätkin sitten nälkäisenä odottamaan entisestään omaa vuoroasi ja se saattaa sotkea koko loppuillan aikataulun. Tai aamulla herätessäsi joku on jo suihkussa etkä saa pitkään aikaa vuoroasi kylpyhuoneeseen. Onneksi näissäkin tilanteissa omat kompromissit ja varautumiset yllättäviin tilanteisiin auttavat, mutta saattavat silti ärsyttää. 

- Sisustaminen. Yleisiä tiloja ei oikein voi sisustaa mitenkään ja siksi ne saattavat näyttää synkemmiltä kuin, mitä haluaisi. Varsinkin itselleni tämä on todella vaikea aihe, sillä tykkään kodin olevan kaunis ja kotoisa. 

- Siivoaminen. Joudut omassa kodissasi siivoamaan paljon myös muiden jälkiä, jos sinulle arvotaan sottapyttyjä kämppiksiksi. Itse huomaan siivotessani, ettei kumpikaan mun kämppiksistä siivoa oikeastaan koskaan ja siksi välillä siivoan erittäin kovaäänisesti heidän ollessaan kotona, josko ymmärtäisivät myös siivota.

- Et päätä asunnon sijaintia itse. Useissa paikoissa saat itse toivoa mahdollisista taloista itsellesi mieluisinta, mutta useimmiten kuitenkin sinulle tarjotaan paikkaa tietystä asunnosta tietyssä talossa. En tiedä, millä kaikilla periaatteilla noita asuntoja tarjotaan kenellekkin, mutta tosiaan ei kannata ihastua tiettyyn soluasuntoja tarjoavaan taloon, koska takeita siellä asumisesta ei ole. 

 Vinkit

♥ Avoin mieli. Soluasumiseen kannattaa lähteä avoimin mielin, koska koskaan ei voi tietää mitä saa. Kaikilla on täysin erilaiset kokemukset, joten tarkkaa kuvausta soluasumisesta on vaikea antaa. 

♥ Sopikaa asioita. Meillä on esimerkiksi vessassa lista siitä, että kenen vuoro on ostaa vessapaperi. Tuollaisilla listoilla juuri ostoksiin ja siivoukseen liittyen on helppo nähdä kaikkien tekevän tasapuolisesti ja myös nähdä, milloin olisi oma vuoro. 

♥ Elä normaalisti, mutta kunnioita asuintovereitasi. Mä olin alkuun erittäin arka tuossa asunnossa ja mietin, kehtaanko yöllä käydä vessassa tai hakemassa vettä. Nykyään kehtaan, sillä muiltakin kämppiksiltä kuuluu elämisen ääniä. Toisaalta pitää muistaa myös kunnioittaa heitä välttämällä turhaa metelöintiä/sotkemista/yms. 

♥ Yritä tutustua kämppiksiisi. Itse olen yrittänyt, mutta siihen se jäi. Meillä viestintä toimii melko kiukkuisilla post-it -lapuilla, joka ei ole kovin mukavaa. Ajaa silti asiansa, mutta olisihan se mukavampi pystyä kommunikoimaan kasvokkain asuintovereiden kanssa. 

♥ Sano suoraan. Jottei tilanne etene siihen, että asiat tulee sanottua ainoastaan lapuilla, sano suoraan itseäsi häiritsevistä asioista kuten tietyistä tuoksuista, joita et siedä tai aikaisista aamuista, jolloin toivoisit hiljaisuutta illalla. 
Itselleni tämä solussa asuminen on ollut suuri kasvutarina, sillä totuin yksinasumiseen pitkältä ajalta. Mulla on käynyt siinä mielessä hyvä tuuri, että molemmat kämppiksistäni on melko hiljaisia eivätkä häiritse, mutta esimerkiksi muuttaessani ensimmäisen kuukauden meillä oli eri kämppis, jonka ruuat haisivat ihan hirveälle ja, jonka hygieniakäsitys oli aika erilainen verrattuna omaani. Soluasuminen ei välttämättä sovellu kaikille, mutta hyvien puolien vuoksi sitä kannattaa kokeilla ja sen jälkeen vaihtaa erilaiseen asuntoon. Monissa opiskelijakaupungeissa on myös pakollista asua soluasunnossa ennen opiskelijayksiön tai -kaksion saamista, joten ehdottomasti kannattaa avoimin mielin lähteä kokeilemaan. 

Onko teillä kokemuksia soluasumisesta? Voisitteko asua sellaisessa? ♥

10 kommenttia

  1. Itselläni ei ole kokemusta soluasumisesta, mutta olen nuorempana asunut huostaanotettuna perhekodissa. Sielläkään asuinkumppaneitaan ei saanut valita joten välillä erilaisten ihmisten käytännöt ottivat nuppiin. Itse en päästyäni sieltä pitänyt soluasumista enään vaihtoehtona. Halusin oman rauhan ja päätäntävallan oman kotini asioista.

    Mutta suosittelen soluasumista silti ihmisille, jotka asuvat pitkän matkan päässä koulustaan sillä pitkät koulumatkat voivat olla todella stressaavia ja henkisesti kuluttavia. Asuntolasta saa sitäpaitsi parhaimmassa tapauksessa elinikäisiä ystäviä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itselläni ei ole kokemusta asuntoloista enkä osaa sanoa kuinka paljon asuntolassa asuminen eroaa soluasumisesta. Kuitenkin olin itse ihan samanlainen, etten koskaan ajatellut pystyväni asumaan vieraiden ihmisten kanssa, koska halusin päätäntävaltaa, mutta olen huomannut ettei nämä kaksi poislue toisiaan :)

      Poista
  2. olipa mielenkiintoinen postaus ja hyvin olit koonnut plussia ja miinuksia ja nuo vinkit loppuun! Itse oon niin introvertti että ahdistaa ajatuskis kun ei juuri tiedä kenen kanssa tulee asuamaan, mutta mun kaverit on asunete soluissa ja ne n ollut kyllä toimivia ja parhaillaa sieltä on löytynyt uusi paraskaveri!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista ♥ Itseä kammoksutti myös todella paljon, mutta yllättävän nopeasti sitä pääsee asiasta yli. Ihana kuulla, että sun ystävillä on myöskin hyviä kokemuksia soluista, sillä kaikilla ei välttämättä ole :)

      Poista
  3. Olipa mielenkiintoinen postaus :) Mä en ole ikinä nähnyt soluasumisessa mitään hyvää, mutta tämä vähän avasi mun näkemystä :) En kuitenkaan itse pystyisi asumaan vieraiden ihmisten kanssa :D Niillä voisi mennä hermot muhun... :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ♥ Haha, no mun kämppiksillä saattaa mennä hermot muhun eikä haittaa yhtään ;D Joo kyllä mäkin alkuun paljon pohdin niitä huonoja, ja niistä huolimatta onneksi on niitä hyviäkin puolia :) Ja kun tietää ettei tämä oo mikään lopullinen asia vaan välietappi toisiin unelmiin ni helpottaa nopeasti <3

      Poista
  4. Mä en oo koskaan asunut solussa eikä se sopis mulle ollenkaan! En vaan haluaisi jakaa mun kotia kenenkään vieraan kanssa! Mä en itse voisi rajoittaa omaa suihkussa käyntiä tai muuta kenenkään muun takia :D Olisin vihatuin solukämppis ikinä, hah! :D Näitä kokemuksia on kuitenkin tosi mielenkiintoista lukee kun ei ole omaa kokemusta soluasunnoista tai kämppiksistä! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ihanasta kommentista ♥ Joo siis mä en tiedä kuinka vihattu asuinkumppani mä olen ja onhan se tavallaan rajoittavaakin asua soluasunnossa :D Kaikenkaikkiaan kuitenkin niin itsestään kuin muista voi oppia näin ja uskon arvostavani jälleen sitä omaa kotia enemmän kuin aiemmin tämän kokemuksen myötä :D

      Poista
  5. Mä tiedän jo ettei musta olisi asumaan solussa. Rakastan omaa tilaa ja rauhaa, se on arvokkain asia mikä mulla on. Arvostan sua ja ihailen, kun asut solussa :) Se ei ole helppoa, sen uskon. Siinä on kuitenkin varmasti paljon hyvää, kuten toit postauksessasi esille. Ja onneksi myös väliaikainen vaihtoehto :) Mielenkiintoinen postaus kaiken kaikkiaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ihanasta kommentista ❤️ Joo solussa asuminen ei sovi kaikille ja en sano että olisi itsellekkään mikään täydellinen ratkaisu :/ Välillä tosiaan tuo oma rauha ja tila on asioita joita osaa arvostaa kun eivät oo itsestäänselvyyksiä!

      Poista