Kaikki Euroviisujen toisesta semi-finaalista

Tänään jatkuu Euroviisu -jännitys toisen semi-finaalin muodossa. Tässä semi-finaalissa kuitenkin jännittämistä on paljon vähemmän verrattuna ensimmäiseen, sillä Suomi on jo edellisestä päässyt jatkoon eikä tämän iltainen semi-finaali ole yhtä kovatasoinen ja yllättävä. Tai no, tulihan ensimmäisessä semi-finaalissa muutamia erittäin isoja yllätyksiä, joten mitään ei voi koskaan sanoa varmaksi. Jos kiinnostaa kurkkia ensimmäinen osa Euroviisu-postauksista niin se löytyy täältä.
Tänä vuonna 2018 Euroviisut järjestetään siis Lissabonissa, Portugalissa  Salvador Sobralin voiton myötä kappaleella Amar Pelos Dois. Osallistujamaita on yhteensä 43, joista kuusi on valmiiksi finaalissa ja loppujen täytyy ansaita paikkansa finaalissa saamalla hyvät pisteet semi-finaalissa. Ensimmäiset kymmenen semi-finaalista selvinnyttä maata valittiin tiistaina ja tänään saadaan tietää finaalin kokoonpano kokonaisuudessaan. Nyt kuitenkin muutama yleinen fakta toisesta semi-finaalista:

♥ Aiemmilta vuosilta tutut led-taustat lavalla ovat poissa ja niitä korvaavat ainoastaan upeat valot. Tämän vuoksi lavalla tullaan näkemään monenlaisia mielenkiintoisia rekvisiittoja, mikä mun mielestä on upeaa, sillä noihin led-taustoihin luotettiin aivan liikaa esityksen muodostamisessa.

♥ Esityksistä viisi on laulettu muulla kielellä kuin englannilla. Tämän lisäksi muutamassa kappaleessa on muutama sana/lause muilla kielillä.

♥ Esityksiä on yhteensä 18, joten todennäköisyys finaaliin pääsystä on hieman suurempi kuin ensimmäisessä semi-finaalissa.

♥ Valmiiksi finaalissa olevista maista tässä semi-finaalissa äänestävät Ranska, Saksa ja Italia.

♥ Jos ensimmäinen semi-finaali oli täynnä upeita soololaulajia, on tämä semi-finaali yllättävän täynnä yhtyeitä tai isompia kokoonpanoja. 
1. Norja. Alexander Rybak - That's How You Write a Song. Vuoden 2009 euroviisuvoittaja on palannut jälleen kilpailemaan voitosta. Kuitenkin samanlaisen suosion kerääminen kuin Fairytale -kappaleella saatiin aikaseksi, voi olla hankalaa. Esityksessä on tuttua viulun kanssa häikäisemistä, mutta myös paljon muitakin instrumentteja. Finaalipaikka ei kuitenkaan ole itsestäänselvyys. Jos mietitään aiemman euroviisuvoittajan Dana Internationalin paluuta viisulavalle vuonna 2011 ja epäonnistumista päästä finaaliin, voidaan toivoa, ettei Alexander jaa tätä kohtaloa. 

2. Romania. The Humans - Goodbye. Ensimmäinen illan yhtye tulee Romaniasta. Lavalle on käyty nappaamassa viereisen vaateliikkeen näyteikkuna, sillä lavalla nähdään suuri lauma mannekiineja. Finaaliin pääsy on aika epätodennäköinen eikä vedonlyöntiyhtiötkään usko Romaniaan. 

3. Serbia. Sanja Ilić & Balkanika - Nova Deca. Kolmantena esityksenä on jälleen suurempi kokoonpano, joka laulaa serbiaksi kauniin balkanilaisia fiiliksiä tuovan kappaleen. Serbian lisäksi kappaleessa voidaan kuulla torlakiania(torlakkia?... tälle kielelle ei ole edes kunnollista suomennosta). Vedonlyöntiyhtiöt eivät usko Serbian pääsevän finaaliin, mutta toisaalta tässä semi-finaalissa on paljon äänestäviä maita Balkanilta, joten täysin varmaa ei ole tuo tippuminen finaalista. 

4. San Marino. Jessika feat. Jenifer Brening - Who We Are. San Marino on euroviisuhistoriansa aikana päässyt finaaliin ainoastaan kerran vuonna 2014. Ja usein he löytävät itsensä lämmittelemästä semi-finaalien viimeistä sijaa. Siksi tänä vuonna San Marino järjesti maailmanlaajuiset karsinnat etsiessään itselleen edustajaa. Itseasiassa eräs suomalainen oli yhtenä vaihtoehtona edustamaan San Marinoa! Loppujen lopuksi edustajiksi valikoituivat Jessika Maltalta sekä Jenifer Saksasta. Ja kuulemma he saavat kutsun tutustumaan San Marinoon ainoastaan päästessään finaaliin. Jos vedonlyöntiyhtiöitä on uskominen, niin tyttöjen ei kannata olla ostamassa lippujaan vielä tuolle reissulle. 

5. Tanska. Rasmussen - Higher Ground. Viikinkiteemainen esitys Tanskalta on erottuva ja täynnä rumpurytmiä. Kappaleen innoittajana on toiminut 1100 -luvulla elänyt viikinkipäällikkö Magnus Erlendsson, joka on tunnettu norjalaisessa tarinankerronnassa. Lisää pohjoismaista vivahdetta tulee islanninkielisillä huudoilla kesken kappaleen, sillä islanti on kuulemma lähinnä viikinkienaikaista puhekieltä. Norjan, Tanskan ja Islannin lisäksi on Pohjoismaista Ruotsi edustettuna säveltäjä-sanoittajan muodossa. Eli me suomalaiset ollaan ainoita pohjoismaalaisia, jotka ei olla mukana  tässä kappaleessa. Tanskan veikataan pääsevän finaaliin ihan helposti enkä ihmettele vahvalla äänellä ja erottuvalla rytmillä yhtään. 

6. Venäjä. Julia Samoylova - I Won't Break. Venäjän edustajana tänä vuonna on Julia, jonka oli tarkoitus jo viime vuonna edustaa maataan Kiovan Euroviisuissa. Kuitenkin viime vuonna aiheutui iso skandaali, koska Julian maahantulo estettiin hänen rikottuaan Ukrainan lakeja. Lavalla nähdään mielenkiintoinen esitys, jossa Julia on keskellä lavaa vuoren päällä. Kovaa kritiikkiä on kuitenkin satanut siitä, että pääartisti Julia on tähän mennessä harjoituksissa laulanut ainoastaan kertosäkeen jättäen muun laulamisen taustalaulajilleen. Venäjä on päässyt finaaliin aina semi-finaalien tultua Euroviisuihin, joten saa nähdä onko tämä ensimmäinen esitys, joka ei pääsisi. 
7. Moldova. DoReDos - My Lucky Day. Moldovan edustajana toimii DoReDos -yhtye, jonka kappaleenkirjoittajana on toiminut Euroviisuissa erittäin tunnettu hahmo Philipp Kirkorov. Tämän vuoksi esityksen ympärillä on liikkunut aika mielenkiintoinen salaliittoteoria, että tämä olisi venäjän "oikea" edustaja. Fanien keskuudessa kappale jäi aika hännille sen julkaisun myötä, mutta pikkuhiljaa se on kirinyt monen fanin salaiseksi paheeksi. Tällä on erittäin hyvät todennäköisyydet päästä finaaliin saakka kilpailemaan. 

8. Alankomaat. Waylon - Outlaw in 'Em. Jenkkien rakastamaa country -musiikkia päästään jälleen kuulemaan Euroviisuissa Alankomaiden puolesta. Waylon oli osa The Common Linnets -duoa, joka sijoittui Euroviisuissa toiseksi vuonna 2014. Tuon balladin sijaan tänään kuullaan enemmän rokkia ja esityksen ajaksi voi hetkeksi unohtaa katsovansa eurooppalaista laulukilpailua. Finaaliin pääsy on aika epävarma ja lopputulokseen vaikuttaa täysin tämän illan äänestäjät. Uskon kuitenkin, että erottuminen sekä vahva lavakarisma puhuisivat finaaliin pääsyn puolesta. 

9. Australia. Jessica Mauboy - We Got Love. Australia luottaa jälleen geneeriseen popmusiikkiin vahvan lauluäänen omaavalla laulajalla. Jessica on tuttu Euroviisuista jo vuonna 2014, sillä tuona vuonna Euroviisuissa haluttiin kunnioittaa australialaisten rakkautta viisuja kohtaan. Siitä seuraavana vuonna Australia pääsikin jo kilpailemaan kisassa. Vedonlyöntiyhtiöiden mukaan kappale on menossa kohti finaalia, mutta tämäkin on niin keskivaiheilla, että täyttä varmuutta ei ole. 

10. Georgia. Ethno-Jazz Band Iriao - For You. Englanninkielisestä nimestään huolimatta kappale esitetään georgiaksi. Esittäjänä toimii yhtye, joka on tunnettu kotimaassaan siitä, että he yhdistelevät perinteistä georgialaista polyfoniaa jazz-musiikkiin. Tuo georgialainen polyfonia on muuten listattu Unescon aineettomien suojelukohteiden listalla, joten kannattaa kuunnella mielenkiinnolla kappaletta. Veikkauksissa tämä esitys ei etene finaaliin, mutta toisaalta tänä vuonna ensimmäisessä semi-finaalissa voitiin huomata yleisöön vetoavan myös hitaammat ja melodiset kappaleet. 

11. Puola. Gromee feat. Lukas Meijer - Light Me Up. Puolan esitys on lähimpänä nykyistä radioissa kuultavaa hittimusiikkia dj:llä. Ja kuten dj:t yleensä, ei Gromeen lauluääntä kuulla lavalla vaan laulamisesta huolehtii ruotsalainen Lukas Meijer. Gromee ei kuitenkaan seiso lavalla tumput suorina vaan hänen omien sanojensa mukaan esittelee omaa persoonallistaan tanssityyliään miksauspöytänsä takana. Puola nähdään finaalissa melko varmasti. 

12. Malta. Christabelle - Taboo. Maltan kappaleen sanoma saattaa olla aika vakava puuttuen tabuihin mielenterveysongelmissa, mutta aiheen synkkyys sopii Euroviisulavalle täydellisesti. Koska tänä vuonna lavarakenteisiin ei oltu rakennettu led-taustaa, on Maltan delegaatio rakentanut oman neliön mallisen led-seinämän, jossa nähdään aiheeseen liittyvää videokuvaa. Tuon neliön sisällä oleva tanssija puolestaan edustaa tuota tabua. Tärkeästä aiheestaan ja erottuvasta esityksestään huolimatta Maltan ei uskota pääsevän finaaliin ja ehkä hyvä niin Suomen näkökulmasta, sillä Maltan ja Suomen kappaleet ovat osaltaan aika samankaltaiset. Esiintyjilläkin on tumman ulkoasun lisäksi toinen yhteneväisyys eli pian koittavat hääjuhlat. 
13. Unkari. AWS - Viszlát Nyár. Unkarin yhtye edustaa hieman raskaampaa musiikkia kuin muut tämän vuoden kilpailijat. Kappale erottuu myös siinä, että se esitetään unkariksi englannin sijaan. Yhtyeen laulaja on 'huutaja' eli hänen laulunsa kuulostaa kuulijan korvaan enemmän huutamiselta kuin laulamiselta. Laulaja itse kuitenkin sanoo hänen äänelleen sopivan paremmin kyseinen tekniikka. Paljailla jaloilla on voitettu Euroviisut kolmesti, joten tänään voidaan jännittää aukeaako finaalipaikka laulajan paljailla jaloilla. Entä mitä laulunnimi Viszlát Nyár tarkoittaa? Hyvästejä kesälle eli ihan oikeutetusti se aiheuttaa huutamista, kun syksyn sateet alkavat piiskata ja kesästä ei ole mitään jäljellä. 

14. Latvia. Laura Rizzotto - Funny Girl. Latvian edustaja Laura on puoliksi latvialainen ja puoliksi brazilialainen, joten portugalin ollessa hänen äidinkielensä on hän tuntenut olonsa kotoisaksi juuri Portugalissa. Kappaletta on verrattu mahdolliseksi Fifty Shades of Grey -tunnariksi sen melankolisen, mutta sensuellin sävelen ja äänen vuoksi. Finaaliin pääsy kappaleella ei kuitenkaan ole varma, mutta tämä voi silti yllättää illalla. 

15. Ruotsi. Benjamin Ingrosso - Dance You Off. Ruotsi on jälleen vedonlyöntiyhtiöiden kärkikastissa eikä ihme, sillä moderni kappale yhdistettynä mielenkiintoiseen ja erottuvaan lavaesitykseen vetoaa varmasti katsojiin. Kuitenkin esityksellä on ollut useita teknisiä ongelmia harjoituksissa, viimeisin eilisissä pukuharjoituksissa. Pukeutumisellaan ja tanssiliikkeillään voisi kuvitella Benjaminin saapuneen aikakoneella 90-luvulta ja se, jos mikä on tällä hetkellä trendikästä. Toivottavasti illan suorassa lähetyksessä kaikki sujuu hyvin ja Ruotsi saa ansaitun paikkansa finaalissa. Tiesittekö muuten, että Ruotsi tarvitsee enää yhden euroviisuvoiton saavuttaaksen jaetun ykköspaikan Irlannin kanssa eniten voittoja saaneena maana?

16. Montenegro. Vanja Radovanović - Inje. Toisen semi-finaalin toinen klassinen balkan -kappale, joka verrattuna Serbian esitykseen on rauhallisempi, mutta ainakin yhtä mahtipontinen. Laulaja Vanja on hauskuuttanut lavan ulkopuolella kaikkia, mutta lavalla nähdään vakava ja keskittynyt esiintyjä vahvalla äänellä. Vedonlyöntiyhtiöt eivät usko ollenkaan Montenegron mahdollisuuksiin päästä finaaliin ja ehkäpä yleisökin on jo kyllästynyt jokavuotiseen pakolliseen balkanballadiin?

17. Slovenia. Lea Sirk - Hvala, Ne! Kiitos, ei lauletaan Slovenian tämän vuotisessa kappaleessa. Sloveniaksi esitetty kappale kertoo laulajan omasta elämästään, kuinka hän on oppinut sanomaan ei asioille, jotka eivät tunnu itsestä hyvälle. Yksi näistä asioista on itseasiassa ollut pidempiaikainen muutto ja työpaikka Suomessa. Tällä kertaa vedonlyöntiyhtiöt ovat samaa mieltä laulajan kanssa ja sanovat kiitos ei finaaliin. 

18. Ukraina. MELOVIN - Under the Ladder. Ukrainalla nähdään tänä vuonna valtava lavaesitys, josta ei puutu korkeuksia ja tulta eikä tietenkään sitä kuuluisaa lavalle tuotavaa pianoa. Kappale on upean menevä ja esiintyjä monen mieleen karismaattinen. MELOVIN tunnetaan hänen käyttämästään erikoisesta piilolinssistä toisessa silmässään, joka saattaa alkuun näyttää jopa hieman pelottavalle. Lehdistön haastatteluissa hän kuitenkin sanoi sen ilmaisevan hyvin hänen omaa persoonallisuuttaan. Noissa lehdistötilaisuuksissa hän muuten valitsi puhua ukrainaksi tulkin välityksellä, koska halusi tuoda Euroviisuissa esille kaunista äidinkieltänsä. Ukraina on melko vahvasti menossa kohti finaalia. 

Entä, ketkä kymmenen näistä veikkaan pääsevän finaaliin? Norja, Tanska, Moldova, Ukraina, Ruotsi, Australia, Puola, Unkari, Serbia sekä Alankomaat. Toisaalta en osannut veikata oikein ensimmäisessä semi-finaalissa, joten tämäkään lista ei varmasti tule täysin toteutumaan. 

Aiotko katsoa tämän illan semi-finaalin? ♥


Kuvat:© Eurovision.tv 

6 kommenttia

 1. Nää on ollu tosi kivat kaks postausta, on ollut mukava lukea ne! Todellakin aion katsoa tämän illan semifinaalin ja odotan sitä innolla :)

  VastaaPoista
 2. Kiitos näiden sun postauksien oon ees jotenkin selvillä viisuehdokkaista :D Olin ennen viisufani ja katsoin aina semifinaalit ja kuuntelin biisit läpi jo ennen niitä, mutta nykyään ei vaan ehdi :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, joo ne saattavat viedä turhankin paljon aikaa yllättäen :D Kiva kuulla, että oli hyödyksi sulle nämä postaukset ♥

   Poista
 3. Tosta Moldovan viisuun liittyvästä salaliittoteoriasta en ollutkaan kuullut aiemmin! Nää molemmat postaukst oli kyllä tosi mielenkiintoisia lukea :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ♥ Joo tuo oli fanien keskuudessa aika suuresti epäilty varsinkin kun esiintyjät olivat erittäin venäjämielisiä ja venäläiset koko kappaleen takana :D

   Poista