Kaikki Euroviisujen ensimmäisestä semi-finaalista

Tänään vihdoin odotus palkitaan ja Euroviisujen ensimmäinen semi-finaali aloittaa Euroviisu-viikon. Itse olen jo useamman vuoden ollut täysin hulluna viisuihin ja jakanut tuota hulluutta blogiinkin pienissä määrin. Tänä vuonna kuitenkin halusin kanavoida tuon kaiken hulluuden myös teidän silmillenne postausten muodossa ja siksi nyt olisikin luvassa ensimmäinen osa mun Euroviisu -postauksista. 
Tänä vuonna 2018 Euroviisut järjestetään siis Lissabonissa, Portugalissa  Salvador Sobralin voiton myötä kappaleella Amar Pelos Dois. Osallistujamaita on yhteensä 43, joista kuusi on valmiiksi finaalissa ja loppujen täytyy ansaita paikkansa finaalissa saamalla hyvät pisteet semi-finaalissa. Muutama yleinen fakta ensimmäisestä semi-finaalista:

♥ Aiemmilta vuosilta tutut led-taustat lavalla ovat poissa ja niitä korvaavat ainoastaan upeat valot. Tämän vuoksi lavalla tullaan näkemään monenlaisia mielenkiintoisia rekvisiittoja, mikä mun mielestä on upeaa, sillä noihin led-taustoihin luotettiin aivan liikaa esityksen muodostamisessa. 

♥ Ainoastaan neljä esityksistä on muulla kielellä kuin englanniksi. Tämän lisäksi muutamassa kappaleessa kuullaan muutama sana/lause muulla kuin englannilla. 

♥ Ensimmäisessä semi-finaalissa on 19 esitystä ja sitä pidetään vedonlyöntiyhtiöiden sekä fanejen keskuudessa erittäin vahvana seminä. Onkin erittäin vaikeaa ennakoida tulosta täydellisesti.

♥ Valmiiksi finaalissa olevista maista Portugali, Espanja ja Iso-Britannia äänestävät tässä ensimmäisessä semi-finaalissa. 
Seuraavaksi jaan muutaman sanasen jokaisesta esityksestä ja paljastan teille omasta mielestäni mielenkiintoisia nippelitietoja. Ja tietysti myös mun veikkauksen finaaliinpääsystä. 

1.Azerbaidžan. Aisel - X my heart. Azerbaidžan on päässyt finaaliin jokaikinen kerta debyyttinsä jälkeen ja tämän vuotinen vahva poplaulu ei ainakaan ole este finaaliin pääsylle. Kuitenkin ensimmäisenä lavalle nouseminen usein vaikeuttaa finaaliin pääsyä. 

2. Islanti. Ari Ólaffson - Our Choice. Islantilaiset ovat kulkeneet harjoituksissa ja vapaa-ajallaan maajoukkuepaidat päällänsä nauttien joka hetkestä. Kauniista balladista huolimatta finaaliin pääsy on aika epätodennäköinen. 

3. Albania. Eugent Bushpepa - Mall. Nimestään huolimatta laulu ei kerro ostoskeskuksista vaan on albaniaksi laulettu rock-balladi kaipuusta. Kappale erottuu hyvin joukosta, mutta varmuutta finaalipaikasta ei ole ja samaa mieltä on vedonlyöntiyhtiöt. 

4. Belgia. Sennek - Matter of Time. Belgian kappaletta on verrattu useassa yhteydessä Bond -kappaleeksi, mutta Sennek itse haluaa olla Bond-tytön sijaan itse agentti. Laulun ensimmäinen virke "Sometimes it feels like it's meant to be broken" on saanut alkunsa lasisesta teepannusta, joka tippui lattialle samalla, kun kyseistä kappaletta oltiin kirjoittamassa. Belgian pääsy finaaliin on melko varmaa, vaikkakin harjoituksissa ääni onkin ollut välillä epävireinen. Jos kuitenkin miettii viime vuoden Belgian kappaletta ja epävireisyyttä, niin ongelmaa ei pitäisi olla. 

5. Tšekki. Mikolas Josef - Lie to Me. Tšekillä ei ole ollut kovinkaan menestystä Euroviisuissa viime vuosina, mutta tänä vuonna he saapuivat pelaamaan kovilla panoksilla. Vedonlyöntiyhtiöiden listoilla Tšekki on noussut välillä melko korkeallekkin paikalle ja ei ihme kappaleella, joka kuulostaa tämän hetken hittimusiikilta. Itselleni ainakin tuli alkuun kovat Drake -fiilikset tästä kappaleesta. Lavalla nähdään myöskin erittäin vauhdikasta menoa, joka johti ensimmäisissä harjoituksissa Mikolaksen sairaalareissuun. Nyt voidaankin siis jännittää, nähdäänkö Mikolas tekemässä temppujaan lavalla ja onko joka paikkaan kulkeva reppu edelleen selässä. Finaaliin pääsyn kokisin melko varmana. 

6. Liettua. Ieva Zasimauskaitė - When We're Old. Kaunis ja herkkä balladi rakkaudesta, joka kestää koko elämän. Vaikka kappale onkin englanniksi, on siitä osa laulettu lavalla liettuaksi. Lavalla on myös aistittavissa aitoa rakkautta ja herkkyyttä, sillä Ievan oma aviomies on laulun kohteena. Kokonaisuudessaan tämä ansaitsisi täysin finaalipaikan, mutta veikkaukseni on kuitenkin päinvastainen. Liettualla on yleensä ollut vaikeuksia päästä finaaliin ja balladit yleisesti hukkuvat menevämpien kappaleiden alle. 
7. Israel. Netta - Toy. Siitä hetkestä, kun Israelin kappale julkaistiin, on sitä pidetty suurena ennakkosuosikkina voittamaan koko kisa ja vedonlyöntiyhtiöillä se on edelleen ykkössijalla. Kappale on moderni ja täysin erilainen kuin, mitä aiemmin Euroviisu -lavalla on nähty. Kappaleen sanomakin on erittäin moderni ottaen kantaa #metoo -kampanjaan. Eniten kuitenkin mietintää on aiheittaunut kappaleessa käytetty looper, jolla siis saadaan erilaisia ääniefektejä laitettua päällekkäin. Koska kaikki lauletut äänet lavalla täytyy tulla livenä, mutta instrumentteja ei saa soittaa livenä, on Israelin delegaatio joutunut muuttamaan esitystä runsaasti. Tuo saattaa vaikuttaa kovastikin esityksen lopputulokseen, mutta uskon silti Israelin pääsevän finaaliin. 

8. Valkovenäjä. Alekseev - Forever. Valkovenäjää edustaa tänä vuonna ukrainalainen Alekseev, mikä on aiheuttanut Valkovenäjällä melkoisesti kritiikkiä. Ja onpa tuota kilpailukappaletta muokattu useampaan kertaan ennen Euroviisuja, joka on myös aiheuttanut puhetta, että mikä versioista lopulta tullaan näkemään Lissabonissa. Lavalla käytetään erittäin mielenkiintoisesti kameraa hyväksi tarinankerronnassa ja uskon sen näyttävän todella hyvältä tämän illan lähetyksessä. Finaaliin pääsy ei ole mielestäni ollenkaan varma ja illan esityksen jälkeen pystyy vasta sanomaan paremmin. Kappaleen muokkaamisen yhtenä syynä meinaan oli se, että artisti ei päässyt livenä täysin sävelasteikolla samoihin kohtiin kuin alkuperäisessä versiossa oli tarkoitus. Ps. Koskettavana faktana on artistin nimi, joka todellisuudessa on hänen sukunimi. Se on peräisin mieheltä, joka oli sodassa pelastanut Alekseevin isoisän hengen ja kiitokseksi tuo isoisä korvasi sen sukunimekseen. 

9. Viro. Elina Nechayeva - La Forza. Myös Viro erottuu tänä vuonna joukosta klassisella musiikilla ja upealla äänellä. Kappale on melko varma finaaliin menijä eikä ihme, sillä kappale aiheuttaa jokaisessa kylmiä väreitä upeudellaan. Virolaisten voitontahdosta kertoo muuten varmasti se, että lavalla nähtävä projektiohame meinasi jäädä kokonaan esityksestä pois budjettiongelmien vuoksi, mutta sponsoreiden avustuksella se saatiin pelastettua. Nyt saammekin nauttia upeasta lavaesityksestä, jossa ääni kulkee valoina tuossa hameessa. 

10. Bulgaria. Equinox - Bones. Upeaa harmoniaa viiden hengen Equinoxilta. Bulgaria on viime vuodet pelanneet täysillä Euroviisuissa ja kahtena viime vuotena sijoittunut erittäin hyville paikoille finaalissa. Tämä vuosi tuskin on poikkeus sääntöön, jos vedonlyöntiyhtiöitä on uskominen. Equinox yhtyeenä on varsin uusi ja perustettu varta vasten tätä kappaletta ja Euroviisuja varten. Kaksi yhtyeen jäsenistä haettiin Yhdysvalloista asti tuomaan kauniin yhtenäisen harmonian. Tämäkin on aika varma finaaliin pääsijä. 

11. Makedonia. Eye Cue - Lost and Found. Kaksi kappaletta yhdessä tai ainakin siltä se monen korvaan kuulostaa. Erittäin mielenkiintoinen kappale ja erottuva ääni laulajalla, mutta harjoituksissa nähty lavaesitys ei ole kovinkaan vakuuttanut vedonlyöntiyhtiöitä. Paljon kuitenkin on spekuloitu mahdollista asun vaihdosta kesken esityksen ja ainakin itse odotan innolla tuota mahdollisuutta illan esityksessä. 

12. Kroatia. Franka - Crazy. Jälleen vahvaääninen naislaulaja, joka on ehkä jäänyt vedonlyöntitilastoissa jälkeen muista vahvaäänisistä naisista. Kappale on erikoinen, sillä se yhdistelee mielenkiintoisia soundeja yhteen. Melko varmuudella kuitenkin tämä jää finaalin ulkopuolelle.
13. Itävalta. Cesár Sampson - Nobody but You. Alkuperäisesti gospel -kappaleeksi tarkoitettu esitys voidaan myös käsittää perinteiseksi rakkaudesta kertovaksi kappaleeksi. Laulaja Cesárilla on runsaasti kokemusta Euroviisuista oltuaan kaksi vuotta taustalaulajana Bulgarian esityksissä ja nyt vihdoin itse edustajana omalle kotimaalleen. Itävallalla tulee olemaan vaikeuksia päästä finaaliin, mutta ainakin vedonlyöntiyhtiöt uskovat sen pääsevän juuri ja juuri finaaliin.

14. Kreikka. Yianna Terzi - Oniro Mou. Kreikaksi laulettu ja kreikkalaisia perinteitä kunnioittava kappale, jonka teemana on se, mitä Kreikka maana laulaisi kreikkalaisille asukkailleen. Kokonaisuudessaan kreikkalaisuus paistaa kappaleesta aina alusta loppuun saakka ja lavalle asti. Kreikkaa pidetään melko varmana finaaliin pääsijänä. 

15. Suomi. Saara Aalto - Monsters. Oi Suomi, Suomi. Itse tulee aina sokeaksi Suomen edustuskappaleille ja niin on käynyt jälleen. Todella vaikea sanoa yhtään mahdollisuuksista finaaliin, vaikka kuultuani Saara Aallon edustavan Suomea olin siitä varma. Saaralla on kuitenkin kaikki taidot, joita menestymiseltä Euroviisuissa vaaditaan ja varsinkin lehdistön suosio on vahva. Kuitenkin vahvasta semi-finaalista vähäisesti erottuvalla kappaleella voi olla suuria vaikeuksia päästä finaaliin. Eikä vedonlyöntiyhtiökään usko tuohon finaalipaikkaan. Onneksi tämä ilta saadaan jännittää tulosta. 

16. Armenia. Sevak Khanagyan - Qami. Ensimmäistä kertaa ikinä Euroviisuissa kuullaan kokonaan armeniaksi laulettu kappale. Upea ja vahvaääninen Sevak laulaa kappaleessaan tuulesta. Armenia on yhtä poikkeusta lukuunottamatta päässyt aina finaaliin ja en epäile yhtään, etteikö tälläkin kertaa finaalipaikka aukea. 

17. Sveitsi. ZiBBZ - Stones. Kahden sisaruksen muodostama duo esittää  pop rock -kappaleen tarttuvilla rumpusoundeilla. Suosittelen ehdottomasti tutustumaan näiden kahden leikkisämpään puoleen heidän tekemällään videolla, jossa tuo Stones kappale kuullaan seitsemällä eri genrellä. Sveitsin pääsy finaaliin on aika epävarma, mutta ei kuitenkaan ihan täysin mahdottomuus. 

18. Irlanti. Ryan O'Shaughnessy - Together. Irlanti ja kaunis balladi on Euroviisujen vakiokävijä. Tämän vuoden esitys sai kuitenkin runsaasti huomiota musiikkivideon julkaisun jälkeen, sillä lehdissä väitettiin Venäjän boikotoineen kyseistä videota ja estäneen sen näkymisen. Koska lavaesityksessä toistetaan tuota kahden miehen välistä rakkaustarinaa, odotan innolla mahdollista draamaa. Koska Venäjä ei kuitenkaan esiinny tai äänestä tässä kyseisessä semi-finaalissa ja Irlannin paikka finaalissa on aika epätodennäköinen, saatetaan kyseiseltä draamalta välttyä vallan. 

19. Kypros. Eleni Foureira - Fuego. Kypros on muutaman viime päivän aikana noussut vedonlyöntilistoilla kärkeen. Eikä ole ihme, kun katsoo energisiä harjoituksia täynnä tanssia ja tulta. Eleni tekee suuren työn pitäessään äänensä vireessä samalla tanssien niin, että kotisohvallakin sydän pamppailee. Sanoisin Kyproksen menevän heittämällä finaaliin. 

Jos siis mun pitäisi veikata ne kymmenen, jotka pääsevät finaaliin olisivat ne; Kypros, Israel, Armenia, Kreikka, Valkovenäjä, Viro, Belgia, Liettua, Tšekki ja Bulgaria. Omia suosikkejani en edes viitsi sanoa, sillä yleisesti mun suosikit jäävät aina hännille... 

Aiotko seurata tänään ensimmäisen semi-finaalin? ♥

Kuvat: ©Eurovision.tv

6 kommenttia

 1. Ei huono! Sait tarjottua uutta infoa jopa tällaiselle viisuhöperölle. Itsekin olen ollut viisutunnelmissa jo hävettävän pitkään, tänään siihen taitaa olla ihan virallisesti lupa.

  Innostuin blogini puolella arvailemaan ja arvostelemaan ensimmäisen semifinaalin todennäköisemmät finalistit. Saapa nähdä montako osuu kohdilleen, kuitenkin yleensä iltaan mahtuu ainakin pari yllätystä - hyvää ja huonoa.

  https://aatenarikka.blogspot.fi/2018/04/euroviisut-2018-semifinaali-1-nama.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, kiva kuulla, että uuttakin infoa sain tarjottua :) Tuohon iltaan todellakin osui monia yllätyksiä joita ei oikein pystynyt ennakoimaan etukäteen, kun niin monet tekijät vaikuttavat kuitenkin loppujen lopuksi; äänen epävireys osui osan ongelmaksi ja lavalla olevien elementtejen vaikutus saattoi vaikuttaa positiivisesti lopputulokseen. Täytyypä käydä kurkkaamassa, miten hyvin sun arvaukset osuivat oikeaan :)

   Poista
 2. Oli tosi mielenkiintoista lukea sun ajatuksia noista kappaleista! :) Itse en ole oikein euroviisuja seurannut enkä nytkään oikein tiedä keitä kaikkia siellä on :D Saaran biisi on juu ihan jees, mutta mäkään en oikein usko, että sillä voittoon mennään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, pakko saada jaettua pään sisältä näitä ajatuksia jonnekkin, joten miksei blogiin ;) Ei niitä täydykään tietää ennen kuin katsoo, mutta itse en enää osaa olla tutkimatta taustoja tarkasti :D

   Poista
 3. Kommentoin nyt paljon jäljessä, mutta tosi mielenkiintoinen postaus tällaiselle suurelle Euroviisu fanille! :) Mä olin niin pettynyt, kun Kreikka ja Sveitsi ei päässy finaaliin, koska ne oli yksiä mun suosikkimaita. Lisäks mua harmittaa, että Suomelle tuli loppujen lopuks niin vähän pisteitä eilen. Jotenkin sitä olisi odottanut paljon enemmän. Kyproksen live-esitykseen olin tosi tyytyväinen! ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja mä vastaan erittäin jäljessä, pahoittelut ♥ Itse olen kanssa ihan hulluna viisuihin, joten oli jo aikakin kanavoida tuo hulluus jonnekkin :D Sveitsi kasvoi joka esitykseltään enemmän ja enemmän munkin mieleen ja olisi kyllä ansainnut paikkansa finaalissa. Kreikka puolestaan oli jälleen mahtava kreikkalaisuuden kuvaus, mutta omaan mieleen se oli jo liian nähty esitys kreikalta, jolta melkein joka toinen vuosi tulee juuri vähän samanlainen esitys ;/ Kypros oli liekeissä livenä! :D

   Poista