Turismisesongin kääntöpuoli | Mallorca

Jälleen on kesäloma lähempänä kuin aiemmin ja ehkä siellä kesälomalla häämöttää kauan haaveiltu ulkomaanmatka. Tuolla matkalla tulee pohdittua useampaankin kertaan, kuinka täynnä se lentokone oli, että voiko nämä kaikki ihmiset oikeasti tulla samaan kohteeseen meidän kanssa. Lennon jälkeen lentokentällä on pitkät jonot kaikkialle ja oikeastaan koko loman ajan saa olla jonottamassa ihan jokaikiseen paikkaan. Kun kaikki turistikohteet on kierretty ja lento takaisin kotisuomeen laskeutuu kentälle, on olo jopa helpottunut, sillä pääsee takaisin omaan rauhaan ja kotiin. Sitä oikeastaan kaipaisi uutta lomaa ihan vain selvitäkseen tuosta uuvuttavasta ulkomaanmatkasta. Kuulostaako tutulle?

Se johtuu ainoastaan siitä, että yleisesti ottaen suurin sesonkiaika matkustamiselle on kesä. Varsinkin Euroopassa ihmiset matkustavat kesäisin ja euroopan kohteet ovat kesäisin turistien valtaamia. Ja se on ihan ymmärrettävää, sillä suurimmalla osalla on pidempi loma juurikin kesäaikaan, jolle on helppo varata jo monta kuukautta aiemmin se himoittu matka kauemmas. 
Itse lähdettiin tammikuussa pienelle pidennetylle viikonlopulle Mallorcalle. Kohteenamme oli Magaluf ja päiväretkillä tutkimme Palma de Mallorcaa. Näistä tuo ensimmäinen on erittäin suosittu matkakohde varsinkin brittinuorten keskuudessa, sillä siellä on biletyspaikkoja kadunvarret täynnä ja suurinosa ruokapaikoista ovat epäterveellistä pikaruokaa tarjoavia yrityksiä. Eli juurikin sitä, mitä voit kuvitella kostean baari-illan jälkeen tarvitsevasi. Kuitenkaan tuolloin tammikuussa ei näkynyt vilaustakaan noista juhlivista nuorista ja itseasiassa yhdestäkään muustakaan turistista. Koko paikka oli ihan autio! Ja siellä me kaksi turistia kävelimme tyhjiä katuja ylös ja alas ihmetellen paikan rauhallisuutta ja sitä, että voiko tuo kohde oikeasti olla joskus täynnä ihmisiä. 

Se, mitä me koimme oli tosiaan turistisesongin kääntöpuoli. Se aika vuodesta, jolloin paikalliset yritysten omistajat lomailevat ja laittavat paikkojaan kuntoon ennen seuraavan sesongin alkamista. Luultavasti ne koko vuoden tienestit on saatu tuona huhti -lokakuun välisenä sesonkina tai sitten tuo välikausi siirrytään työskentelemään sinne, missä töitä on. Ainakaan tuolla Magalufissa ei pidetty auki kuin muutamaa aamupalakahvilaa, paria vaateliikkettä sekä yhtä suurta ruokakauppaa. Niin ja olihan auki se yksi ainoa ravintola illalla, jossa saimme erittäin tuijottavaa palvelua koko illan ainoina asiakkaina. 
Koska itse opiskelen matkailua, kiinnosti mua hurjasti nähdä tuo turistisesongin kääntöpuoli ja pohdiskella sitä, että miten tuollainenkin 'suosittu' kohde autioituu. Toisaalta kohteelle saattaa olla pelastus se muutaman kuukauden hiljaisuus, sillä paikalliset varmasti kaipaavat katujensa siisteyttä ja hiljaisuutta sekä aikaa kunnossapitotöille. Tuolla jokatoista baaria, yökerhoa ja hotellia rempattiin sesonkia varten tai sitten he vuokraavat pihojaan rakennusfirmoille. 

Musta tuntui välillä todella karmaisevalta nähdä monen sadan huoneen hotelleja täysin autioina seisomassa ovet teljettyinä ja ikkunat rikkinäisinä. Toisaalta toivon, että tarkoituksena on remontoida rakennusta kunnolla ulkoa ja sisältä, mutta pelkään ennemmin autioiden rakennusten joutuneen ilkivallan kohteeksi. Välillä pohdin myös, että voiko suuri lauma bilettäviä turisteja tuhota paikat niin pahasti, että kaikki kohteen paikat tarvitsevat remonttia uutta sesonkia ajatellen. Vai vielä kamalampaa, tuleeko sinne edes uutta sesonkia vai jääkö tuo kauniilla paikalla sijaitseva Magaluf ikuisiksi ajoiksi autiokaupungiksi?
Tästä matkasta innostuneena päätin, että haluan muulloinkin mennä juuri sen suurimman sesongin ulkopuolella paikkoihin, sillä omaan lomaan se rauhallisuus vaikutti syvästi. Lisäksi silloin pääsee siihen paikalliseen elämäntapaan ehkä hieman paremmin kiinni. Itsestäni olisi aika tylsää, jos ainoat paikalliset, jotka reissuni aikana näen ovat käyttämieni yritysten työntekijät. Niin ja tietenkään puhumatta halvemmista matkojen hinnoista.

Halusin toteuttaa tämän postauksen yhdistettynä ehkä hieman luotaantyöntävillä matkakuvilla, sillä ei ole itsestäänselvyys ajatella jonkin kohteen autioitumista ja tuhoutumista sesongin ulkopuolella. Kaikille matkakohteille ei tietenkään käy samallailla ja osa kohteista osaa hyödyntää eri sesongit. Kuitenkin itselleni tämän kokeminen matkailunäkökulmasta oli erittäin pysäyttävä ja pohdituttava. 

Oletteko koskaan kokeneet tuota turismisesongin kääntöpuolta? 

14 kommenttia

 1. Olipas mielenkiintoinen näkökulma! :) en ookaan koskaan ajatellut miten iso vaihtelu ja vaikutus tuolla turismisesongilla on noihin selkeesti turismista eläviin matkakohteisiin! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ♥ Sitä ei oikeasti pysty käsittämään ennenkuin omin silmin sen näkee ja kokee!

   Poista
 2. Tää oli kiinnostavaa luettavaa. Mie tykkään matkustaa itsekin juuri sesongin lopulla tai vähän sen jälkeen, sillä ihmismassoihin ei niinkään törmää, mutta palvelut ovat edelleen saatavilla. Tuollaista autioitumista pääsin todistamaan talousahdingon piinaamassa Kreikassa ja vaikka syyt ja seuraukset olivat ikäviä, oli autioituneissa kaupunginosissa oma viehätyksensä ja mielenkiintonsa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ♥ Ihan totta, että on siinä oma mielenkiintonsa. Ja joo, siis kannattavinta onkin matkustaa juuri sesongin lopulla/vaihteessa, sillä juuri tuo ihmismassojen puute tekee kohteesta mukavamman tutkia rauhassa :)

   Poista
 3. Tosi kiinnostava postaus! Itse tykkään lähteä sillon kun on liikennettä, tykkään katsella ihmisiä ja niiden menoa ja mua ehkä vähän ahdistaa ja pelottaa hiljaisuus :D Liian suuri ihmispaljous toki ahdistaa, mutta se meinaa sellaista paljoutta ettei mahdu liikkumaan :D
  En itse ehkä tykkäisi olla ihan täydessä hiljaisuudessa. MUTTA kyllä tuokin ois juttu mikä tekisi mieli kokea, nähdä tuo kaikki sesongin ulkopuolelta, siinä on jotain mielenkiintoista. Kuvat ovat tosi autioita, mikä tekee niistä oikeesti vähän karmivan näköisiä ja pelottavia, ehkä vähän surullisia. Vaikka siis tietää että on aikoja vuodessa jolloin nuo kadut ovat täynnä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti ♥ Oli kyllä erittäin haastavaa yrittää kuvitella nuo kadut täyteen ihmisiä, sillä siellä ei oikeasti liikkunut YHTÄÄN ketään :( Oli aika karmivaa tosissaan tuolla liikkua, mutta mielenkiintoista silti. Joo ihmisiä on kanssa todella kiinnostavaa katsella ja liikennettä, vaikkakin itse mieluummin katson niitä paikallisia turistejen sijaan :D

   Poista
 4. Mielenkiintoinen postaus! Sesongin ulkopuolella matkustelussa on kyllä paljon hyviä puolia, ja sesongin ulkopuolella autioitunut kohde on jotenkin kiehtova ihan valokuvausmielessäkin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ♥ Valokuvausmielessä tosissaankin autioitunut kohde on erinomainen; sen hiljaisuuden ja autioitumisen vangitseminen kuviin on omanlainen haasteensa :)

   Poista
 5. Mä oon kokenut molemmat puolet Mallorcalla ja ne on kyllä niin kaukana toisistaan! Kesällä joka paikka (etenkin nuo magalufin kadut) oli ihan tupaten täynnä ihmisiä ja taas talvella kaikkialla vallitsi sellainen tietynlainen seesteisyys .. En oikein osaa sanoa kumpi houkutti enemmän.. Toisaalta kesä, kun ihmiset oli iloisia ja oli paljon tapahtumia, toisaalta talvi kun oli niin rento meininki <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmasti ollut mielenkiintoinen kontrasti tuon talven ja kesän välillä! Mahtavaa, että oot päässyt kokemaan ne molemmat puolet, sillä itseltä puuttuu juurikin tuo kääntöpuolen kokeminen. Molemmissa on varmasti ne omat hyvät ja huonot puolensa :)

   Poista
 6. Just palattu Kreetalta ja nyt nähtiin tämä aika, kun sesonki alkaa pikkuhiljaa. Monet ravintolat olivat vielä suljettuina, minimarketit läheltä kiinni ja aukioloajat vähän mitä sattuu. Todennäköisesti meidän läheinen rantabaarikin aukeaa parin viikon sisällä, kun paikalle tuotiin runsaasti virvokkeita ja uusia rantatuoleja :-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, joo uskon, että sielläkin tosiaan huhtikuu on sellaista pikkuhiljaista sesongin alkua niinkuin välimerellä muutenkin :D Toivottavasti teilläkin oli ihana loma hiljaisuudesta huolimatta ♥

   Poista
 7. Todella mielenkiintoinen postaus! :) Onhan tuo jotenkin outoa, kun on noin tyhjää, mutta toisaalta saa olla rauhassa. Mä oon myös käynyt noiden pahimpien turistirysien ulkopuolella reissussa ja tykkään kyllä, kun ei oo ihan niin paljoa ihmisiä :D Riippuu toki kohteesta. Kiva kun kirjottelit tälläisestäkin aiheesta, josta ei paljoo puhuta :) Ja varmasti erilainen kokemus, kun sillee että on kadut täynnä ihmisiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ♥ Joo riippuu kyllä täysin kohteesta, että tapahtuuko edes tälläistä autioitumista ja, että viihtyykö itse siellä sesongin ulkopuolella :) Mun mielestä kanssa paljon mukavampiaa, ettei ole paljon ihmisiä ja saa olla hieman rauhassa, mutta oli tuolla jo aivan liian hiljaista. Onneksi sitten se rauhallisuus tuntui myös Palmassa, jossa kuitenkin oli muitakin ihmisiä muttei liikaa :D

   Poista