Matkailun liikkeenjohto koulutusalana + 3 vinkkiä yhteishakuun

Kevään yhteishaku korkeakouluihin alkaa tänään 14.3.  ja halusin tulla kirjoittelemaan teille mun omasta opinto-alastani eli matkailun liikkeenjohdosta, jota opiskelen ensimmäistä vuotta Haaga-Heliassa. Ehkäpä ruudun sillä puolen on joku, joka on miettinyt hakevansa yhteishaussa juuri tuohon koulutukseen tai ei tiedä vielä mitä haluaisi opiskella. Siksi ajatellinkin avata hieman omaa kokemustani omasta opinto-alasta sekä opiskelusta Haaga-Heliassa. 

Itse olin tasan vuosi sitten samanlaisessa tilanteessa, jossa piti valikoida omalle hakulistalleen ne muutamat itseä eniten kiinnostavaa koulutusta. Ei ole kyllä millään tavalla helpoin tehtävä päättää niitä paikkoja, joihin voi kuvitella itsensä seuraavaksi kolmeksi vuodeksi. Täältä voit käydä lukemassa mun tarinan viime vuoden hausta. 

Mitä on matkailun liikkeenjohto?

Aivan ensimmäiseksi korjaan käsityksen, joka monelle tulee tuosta koulutuksen nimestä eli opinnoilla ei todellakaan tähdätä matkailu-alan johtotehtäviin vaan matkailuun perehdytään liiketoimintana. Matkailu ja vieraanvaraisuusala (hotellit, ravintolat yms.) ovat kokoajan kasvava ala ihmisten lisätessä matkailuaan niin kotimaassa kuin ulkomaillakin. Ja joku siitä välistä tienaa ne rahat, joten matkailun opiskeleminen liiketoiminta mielessä on tärkeä elementti. 

Ensimmäisen vuoden opinnot alkoivat perehdytyksellä matkailuun liiketoimintana, viestinnällä, orientoinneilla sekä englannilla. Seuraavassa periodissa lähdimme tutustumaan hieman tarkemmin meidän kahteen eri erikoistumisalaan, jotka ovat ytimekkäämmin sanottuna Transportation ja Destination eli liikenne ja kohteet. Molempiin erikoistumisaloihin kuuluu omat opintonsa ja molempiin pääsee ensimmäisenä vuotena tutustumaan ison kurssin merkeissä, jotta ensimmäisen vuoden keväällä tehtävä valinta erikoistumisalasta on helpompi.

Oppimistavat ja mahdollisuudet

Itse olen tykännyt hurjasti siitä, että meillä on erilaisia oppimistapoja ja projekteja kursseilla sen sijaan, että vain istuttaisiin luennoilla. Ja voittaa aina hieman erilaisella tavalla tehtävä projekti sen ainaisen etsi tietoa ja kirjoita ylös raporttiin -metodin. Me ollaan esimerkiksi muutamalla kurssilla järjestetty ihan oikeat messut, mutta myös feikki-messut. Osaa projekteista on käynyt kuuntelemassa ihan oikeat yritykset, jotta sitä realistisuutta oikeasti on. Viimeisin hauska projekti oli suunnitella pieni 20 minuutin tapahtuma, johon tuli 'asiakkaiksi' toisen koulutusalan opiskelijoita. 

Erilaisten oppimistapojen lisäksi ollaan saatu ihan mielettömiä mahdollisuuksia opintojemme myötä. Syksyllä järjestettyyn Nordic Business Forumiin (yksi pohjoismaiden suurimmista business konferensseista) haettiin vapaaehtoisia työskentelemään meidän koulusta ja voin kertoa kokemuksen olleen ihan älytön. Syksyllä myöskin toteutettiin meidän ensimmäinen opintomatka Tallinnaan, jossa meillä oli hurjasti mielenkiintoista ohjelmaa. Tutustuin tuohon ennestään tuttuun paikkaan ihan uusin silmin. Orientointiviikolla meillä oli myös huippu päivä Vierumäellä kaikkien muiden Haaga-Heliassa aloittaneiden kanssa. Tuolla pääsin kokeilemaan esimerkiksi curlingia ja suppausta kaikkien muiden aktiviteettejen ohella. Ja hei, olihan meillä yhdet oppitunnit Suomenlinnassa!

Opiskelu Haaga-Heliassa

Haaga-Heliassa on useampi kampus, joista Haagan kampuksella itse opiskelen. Tuo meidän kampus on täynnä ainoastaan restonomiksi opiskelevia ja siksi sitä kutsutaan usein myös restonomi -kampukseksi. Matkailun lisäksi siellä seikkailevat hotelli- ja ravintola -alaa sekä ruokatuotantoa opiskelevia tyyppejä, joiden ansiosta meillä on välillä lounaalla mahdollisuuksia ostaa hieman erikoisempia ruokakokeiluja. Kokonaisuudessaan kampus on mukavan tiivis ja rauhallinen. 

Itse pystyn vertaamaan opiskelua Haaga-Heliassa toiseen ammattikorkeakouluun, jossa aiemmin opiskelin ja pystyn väittämään opetuksen tason sekä toimintatapojen olevan erittäin hyviä. Meillä tuetaan opiskelijoita erinomaisesti opinnoissa ja arvosanojen muodostuminen on ollut selkeää jokaisella kurssilla. Tuo ei ole itsestäänselvyys monessakaan koulussa. Ja yksi Haaga-Helian slogan "avaa ovet työelämään" pätee, sillä ollaan jo ensimmäisen vuoden aikana tavattu hurja määrä työelämän mahdollisuuksia niin tunneilla kuin koulun sisäisillä messuilla. Tämän vuoden slogan "asenne on uuden alku" kertoo hyvin siitä, että omalla asenteella saa paljon aikaiseksi. 

Mikä musta tulee isona?

Mä olen hokenut kaikille, jotka vain ovat jaksaneet kuunnella (niillekkin, jotka ei) olevani enemmän inspiroitunut opinnoistani kuin mistään ikinä aiemmin. Mä koen saavuttavani unelma-ammattini näillä opinnoilla, vaikka en tarkasti vielä tiedä tulevaa ammattiani. Kuulostaa ehkä hassulta, mutta meidän alan työ-mahdollisuudet ovat niin laajat ja valmistumisen jälkeen pystyy halutessaan hyppimään täysin erilaisten työtehtävien väliltä ja oikeastaan missäpäin maailmaa tahansa. 

Ps. Jos juuri tästä opinnosta tai Haaga-Heliasta heräsi kysymyksiä, saa niitä heitellä kommenttiboksiin tai yksityisesti lähettää s-postilla: timanttikenkatytto@outlook.com.


+ Vinkit

♥ Tutustu huolellisesti opintopolussa eri alojen kuvauksiin ja saman alan kuvauksiin eri kouluissa, sillä nekin voivat vaihdella hurjasti. Jokin toinen koulu saattaa tarjota täysin erilaista erikoistumista alalla kuin toinen.

♥ Älä sido itseäsi tiettyyn kaupunkiin. Tutki avoimesti eri vaihtoehtoja, sillä suomessa on hurja määrä upeita kouluja ja mahdollisuuksia. Ja pienempien paikkakuntien opiskelijayhteisö saattaa yllättää lämpöisyydellään ja läheisyydellään, joten aina ei kannata suunnata välttämättä niihin isoimpiin opiskelijakaupunkeihin.

♥ Älä hae vain hakemisen vuoksi. Pohdi tarkasti, mitä voisit kuvitella tekeväsi seuraavat neljä vuotta ja ehkä jopa loppuelämäsi. Älä siis hae alalle, jolla et usko viihtyväsi, mutta pelkäät sen olevan ainoa paikka jonne hakea.

Haetteko opiskelemaan tässä yhteishaussa? ♥

8 kommenttia

 1. Kuulostipa mielenkiintoisille opinnoille! :) Mulla on se ongelma, että mua kiinnostaa liian moni ala, mutta en osaa päättää mikä eniten :D Ihania kuvia <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ♥ Tuo on varmasti se haastavin osuus hakemisessa, jos liian moni ala kiinnostaa ja pitäisi valita se jokin, mikä kiinnostaa kaikista eniten :D Onneksi listaan voi pistää sen kuusi alaa ja antaa kohtalonkin vaikuttaa hieman ;)

   Poista
 2. Susta kyllä huomaa, että opiskelet just oikeaa alaa ja tykkäät opiskelusta! :) Oli mielenkiintoista lukea enemmän sun opiskeluista. Tuossa pääsee varmasti tutustumaan monenlaisiin eri työpaikkoihin ja uusiin ihmisiin. Ihan mahtavaa siis! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ihana ♥ Ihana kuulla, että välittyy se into, jota itse koen opiskelujani kohtaan :)

   Poista
 3. Olipa kiva postaus ja kiva oli lukee sun koulusta:) hyviä vinkkejä!

  VastaaPoista
 4. Kiitos tästä postauksesta! Oon vielä vähän empinyt matkailun liikkeenjohdon ja pelkän matkailun välillä, mutta liikkeenjohto olisi kyllä kiinnostavampi. Pystytkö vähän kertomaan pääsykokeista jotain, minkä tyylisiä tehtäviä, oltiinko haastattelussa yksin vai pareittain jne? :)

  VastaaPoista