Eurovision Song Contest 2017

Tänään Euroviisut vihdoin huipentuvat finaaliin ja itse ainakin olen ihan innoissani pyhittänyt koko lauantai-illan Euroviisujen odotukselle, katsomiselle sekä herkkujen syömiselle. Olen maininnut aikoja sitten, että mä olen hieman tavallista suurempi euroviisu-fani ja seuraankin hurjan määrän kaikkea ylimääräistä aiheeseen liittyvää, kuten haastatteluita ja tuotannon toiminnan esittelyjä. Mua ainakin kiinnostaa kovasti, että miten Euroviisujen backstagella kaikki saadaan sujumaan luontevasti ja kuinka paljon työtä parituntinen lähetys vaatiikaan. 

Olin ensin ajatellut kirjoittaa semifinaaleista omat postauksensa tiistaina ja torstaina, mutta päätin tehdä yhden kokonaisuudessaan isomman postauksen liittyen koko Euroviisuihin. Joten aloitan kirjoittamalla muutaman sanasen molemmista semifinaaleista ennen kuin kerron mun suosikkeja finaalissa.


Semifinaali 1

Ensimmäinen semifinaali oli siis tiistaina ja se oli suomalaisille hieman mielenkiintoisempi verrattuna toiseen, sillä tuossa ensimmäisessä oli Suomi edustettuna sekä suomalaisilla oli äänestysmahdollisuus. Tavan mukaisesti myös ensimmäisessä semifinaalissa kuultiin edellisen vuoden voittokappale sekä voittajan uutta materiaalia, joten intervalli- esityksenä kuultiin Zamanyly Jamalalta. 

Mun veikkaukset jatkoon menijöistä oli 8/10. Mun listalla olivat Albania ja Suomi, jotka eivät päässeet jatkoon, vaikka kyseisillä lauluäänillä olisi voinut kuvitella saavan useampiakin tuomariääniä. Näiden sijaan mun listan yllättivät jatkoon pääsemällä Belgia ja Kypros. Tai itseasiassa kumpikaan ei mua yllättänyt, sillä olin vakavasti miettinyt Kyprosta listalleni ja Belgia puolestaan on ollut suurena ennakkosuosikkina jo julkaisustaan saakka. En vain uskonut, että koko viikon kuultu epävireinen esitys olisi helposti mennyt finaaliin.


Semifinaali 2

Toinen semifinaali oli pari päivää sitten torstaina ja sen tuloksen selvittyä saatiin vihdoin tietää finaalin esiintymisjärjestys. Toisen semifinaalin intervalli-esitys ei ollut täysin omaan mieleen, vaikka usein Euroviisujen tanssiesitykset on upeasti toteutettuja. Sen sijaan sydän melkein suli green roomissa tapahtuneen kosinnan aikana. Herkkis täällä itki sillä hetkellä, kun tajusin, että Makedonian laulajattaren mies aikoo kosia suorassa lähetyksessä. 

Toisen semifinaalin veikkauksissa sain myöskin tuloksen 8/10. Listallani olleiden Sveitsin ja Irlannin sijaan jatkoon pääsivät Itävalta ja Kroatia. Mä tiesin, että jompikumpi Irlanti tai Itävalta menee jatkoon, mutta eivät kumpikin liian samankaltaisen esityksensä vuoksi. Veikkasinkin siis vähän villimpää hevosta näistä kahdesta. Kroatian puolestaan olisin halunnut listalleni, sillä tykkäsin laulun ideasta, mutta jotenkaan en uskonut sen jatkoonpääsy mahdollisuuksiin ja siksi laitoin listalleni Sveitsin, jonka laulu on soinut päässäni sen ensikuulemalta asti.


Finaali

Finaali on vihdoin tänään kello 22 ja voitte vain uskoa mun istuvan television edessä katsomassa esityksiä samalla jakaen kaikenmaailman turhia nippelitietoja, jotka ovat iskostuneet mun aivoihin kuluneen parin kuukauden ajan. S parka joutuu kuuntelemaan koko illan varmaan enemmän mun ääntä kuin suomen kommentaattorin. 

Alle jaoin aakkosjärjestyksessä mun kymmenen suosikkia finaalista. Tänä vuonna finaalissa ei ole oikeastaan yhtään laulua, jonka yli haluaisin kelata, joten innolla oottelen finaalia. 

Alankomaat. Kolmen sisaruksen äänet soivat todella kauniisti keskenään ja koko iän kestäneen harjoitellun harmonian kuulee kyllä. Kappale sopii erittäin hyvin livenä esitettäväksi ja en aluksi välittänyt koko kappaleesta kuultuani ainoastaan audio-version. 

Israel. Israelin esiintyjällä on aiempaa viisukokemusta kahdelta edelliseltä vuodelta taustalaulajana. Kappale on mukavan menevä ja loppua kohden kappaleeseen tulee mukaan melodiaan uusia vivahteita. Sitä saadaan jännittää myös, että onko tämä Israelin viimeinen euroviisu-esitys, sillä heidän yleisradionsa lopettaa toimintansa heti Euroviisujen jälkeen eikä jatkosta ole varmuutta. Itse olen ainakin pitänyt suurimmasta osasta Israelin esityksistä viime vuosina. 

Italia. Italiaa pidetään tämän vuoden voittajana jo ennen finaalia enkä yhtään ihmettele, sillä kappaleessa yhdistyy sanoma, kaunis italiankieli sekä tarttuva melodia. Jos sanoma ei ole vielä sulle avautunut, niin laulaja itse on sen sanonut kertovan siitä, kuinka nykyään länsimaissa etsitään sisäistä rauhaa ja onnea itämaisilla keinoilla. 

Portugali. Kaunis portugalinkielinen kappale niin isosta rakkaudesta, että voisi rakastaa toisenkin edestä. Mä jouduin useamman kerran kuuntelemaan kappaleen ennenkuin aloin tykkäämään siitä ja samoin on nähtävästi käynyt monella muullakin. Laulun taustalla on muuten melkoista sisarusrakkautta, sillä laulajan sisko on kirjoittanut kappaleen sekä tuurannut veljeään harjoituksissa veljen sairastaessa kotona. 

Puola. Puolan laulajalla on erittäin mielenkiintoinen sävy äänessä ja kappaleessa on kaunis melodia. Ja lisää sisarusrakkautta on luvassa, sillä esityksen taustalla viulua soittaa laulajan oma veli. 

Ranska. Mun mielestä ranska kuulostaa kappaleissa kauniilta ja tämän vuoden Ranskan kappale ei ole poikkeus. Tämä on ollut mun suosikki heti ensimmäisestä kuuntelukerrasta saakka.

Romania. Erittäin mielenkiintoinen kombinaatio jodlausta ja hiphoppia. Tämä on sellainen kappale, että siitä joko tykkää tai ei. Itse ihastuin heti kappaleen erikoisuuteen ja mielenkiinnolla odotan, että miten kappale sijoittuu finaalissa. 

Tanska. Todella voimakas esitys kauniilla melodialla. Tänäkään vuonna Tanska ei säästele tuli-efekteissä vaan niitä on käytetty jopa minuutin verran yhtäjaksoisesti. Saa myös nähdä, kuinka paljon Australiasta tulee ääniä Tanskalle, jonka edustaja tanskalaisista juurista huolimatta on asunut koko ikänsä Australiassa. 

Ukraina. Tämän vuoden ainoa rock -laulu tulee isäntämaa Ukrainalta. Tykkäsin hirveästi heidän kansallisen finaalin esityksestä, jossa laulun sanomana oleva aika laskee alaspäin taustalla ja bändin rinnoissa olevissa digitaalikelloissa. 


Valko-Venäjä. Laulu, joka saa varmasti hyvälle tuulelle ja laulaja duo on muutenkin erittäin herttaisia. Mun mielestä on mukava fakta, että ensimmäistä kertaa euroviisuissa kuullaan valkovenäjää ja muhun usein iskeekin paremmin esitykset, jotka on esitetty omalla kielellä. Niissä jotenkin tunne säilyy paremmin kuin siinä, että laulaja laulaa itselleen vieraammalla kielellä.

Mitkä on teidän suosikkeja Euroviisuissa? ♥

Ei kommentteja