TM: Lempivaatteista luopuminen

Päätin lanseerata blogin puolella Tyylimaanantai -sarjan eli jokaisena maanantaina tulee tyyliin tai vaatteisiin liittyviä postauksia. Aiheet vaihtelevat pinnallisista aiheista syvällisempiin. Kyseiset Tyylimaanantait aloittaa juurikin hieman syvällisempi postaus siitä, miltä musta tuntui heittää 2/3 vaatteistani kirppiskasaan.

Jos jotakuta mietityttää, että miksi juurikin maanantai on tyylille omistettu varsinkin, kun nimi Tyylimaanantai ei ole mitenkään riimikäs, niin halusin valita maanantain siksi, että sen lyhenteeksi tulee sama TM kuin Tyylimatkalla aikoinaan. 

Mutta siirrytäänpä siis tämän maanantain aiheeseen:
Kerroin blogikirppis -postauksessa, että kävin läpi koko vaatekaappini sovittaen jokaisen omistamani vaatteen, joista loppujen lopuksi reipas 2/3 lensi kirppiskasaan. Suurinosa vaatteista oli käynyt itselleni aivan liian pieneksi eivätkä menneet päälle. Osa puolestaan oli aivan ulkona mun tavoittelemasta tyylistä tai eivät miellyttäneet enää mun silmää. Tyylimatka -postauksissa kävin läpi mun matkaa kohti mun hyväksi tuntemaa ja löytämääni omaa tyyliä, joka vieläkin osittain pätee, mutta joka kuitenkin on jonkinlaisessa muutostilassa tällä hetkellä. Toisaalta tuohon uudestaan oman tyylin etsimiseen liittyy myös se fakta, että mun vaatekoko on alkanut vaihtelemaan ja muuttumaan, mikä puolestaan aiheuttaa harmaita hiuksia ihmiselle, joka on tottunut nappaamaan oman kokonsa mukaisen vaatteen sovittamatta. Suomeksi sanottuna mun takapuoli on levinnyt ja alaosien etsiminen on vaikeutunut huomattavasti jäädessäni kahden koon väliin. 
Mä löysin tuosta vaatekaapin puhdistamisesta todella paljon positiivisia puolia, mutta se aiheutti mulle myös paljon negatiivisiakin fiiliksiä. Myönnän, että mä kiinnyn helposti mun lempivaatteisiin ja muutaman vaatteen kohdalla valutin useammankin kyyneleen miettiessäni niistä luopumista. Osaan vaatteista liittyy lisäksi ihania muistoja ja niitä itsevarmuuden tunteiden tuomisia. Jotenkin myös se realisaatio, että hame, joka on mahtunut syksyllä ilman ongelmia päälle ei mene takapuolen yli päälle mitenkään, sai mut myös itkemään. Miten tilanne on voinut muuttua niin paljon muutamassa kuukaudessa? S kyseli multa, että jos vain yrittäisin laihduttaa niin mun ei tarvitsisi heittää kaikkia lempivaatteitani pois. Kuitenkin mun pään sisällä mä tiedän, että mulla ei ole syytä laihduttaa sellaisia kiloja, jotka kuuluvat uusien ikävuosien tuomaan naisellisempaan pyöreyteen. Ja no, mielestäni mussa tai mun kropassa ei ole mitään ylimääräistä laihdutettavaa. 
Oikeastaan näin jälkeenpäin katsoessani vaatekaappia ja koko tilannetta, tunnen tietynlaista seesteisyyttä. Oli puhdistavaa käydä useiden vuosien saatossa kerääntyneet vaatekasat vihdoin ajatuksella läpi ja miettiä oikeasti sitä omaa tyyliä sekä ostotottumuksiaan. Multa löytyi useita vaatteita, joissa roikkui vielä hintalappu, sillä ne on nopeasti ostettu mentaliteetillä 'tää vois olla joskus kiva'. No eipä vissiin ollut! Osa puolestaan oli selkeästi outoja tyylikokeiluja tai aivan vääriä sävyjä itselleni. Muutama vaate taas ei sovi yhteen yhdenkään muun omistamani vaatteen kanssa. Joten ymmärrätte varmaan, mitä tarkoitan tuolla puhtauden tunteella? Yhtenäinen ja omaan tyyliin täysin sopiva vaatekaappi tuntuu ihanalta ja rauhalliselta samaan aikaan. Ei tule tunnetta, että tuleeko jotain vaatetta käytettyä vaan kaikkia haluaisi pitää päällään ja uusia upeita yhdistelmiä vilisee ajatuksissa. 
Vaikka aluksi tuo vaatteista luopuminen tuntui todella ahdistavalta ja surulliselta, on fiilis vaihtunut nyt innostuneemmaksi ja rauhallisemmaksi. Innostuneeksi siksi, että alan taas näkemään vaatekasojen läpi sen oman tyylini, jota noudattaa ja johon pyrkiä. Mielessäni, Instagramissa ja Pinterestissä on meneillään isot inspiration boardit tyylistä, mikä puolestaan tuo enemmän tahdonvoimaa shoppailureissuille. Ehkä tämän myötä pääsisin yli myös ikävistä ja huonoista heräteostoksista. Rauhallisuutta puolestaan tuo se tunne, että enää ei ahdista avata vaatekaappiaan miettien, ettei ole mitään puettavaa, vaikka kaappi olisi äärillään täynnä. Nyt tiedän kaapissa olevan sellaisia vaatteita, joita mielelläni puen päälle ja kaikkiin mahdun sisään. 

Ehkäpä tätä kautta löydän vielä uudelleen hetken aikaa kadoksissa olleen itsevarmuuteni. Ja katsoessani valitsemiani kuvia viime kesän lopulta/syksyn alulta odotan entistä innokkaammin kevättä ja kesää sekä niiden tuomaa monipuolisuutta pukeutumisessa. 

Mitä mieltä olette Tyylimaanantain ideasta? ♥

Kuvat:1-3 S, 4 Anniina
Kuvauspaikka: 1-3 Arboretum, 4 Laukonsilta, Tampere

20 kommenttia

 1. Vaatteista luopuminen on kyllä tehnyt mullekin hyvää ja tärkeintä on olla sellainen ja sellaisissa vaatteissa, jossa tuntee olonsa hyväksi :-)

  http://emmikristiinan.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oot ihan oikeessa! ♥ Tärkeintä on mukavuus ja hyvä olo. Mukava kuulla sullekkin tehneen hyvää vaatteista luopuminen :)

   Poista
 2. Tykkäsin postauksesta ja sen tuomista ajatuksista :) Itsekin olen pienentänyt tavaramääriä paljonkin, myös vaatehuoneestani ja olo todella on niin helpottunut aina sen jälkeen!

  http://janitakristina.blogspot.com/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ♥ Olo helpottuu kyllä kummasti ylimääräisestä luopuessa, joten mukava kuulla sullakin olleen helpottunut olo :)

   Poista
 3. Odotan innolla sarjan tulevia postauksia! ♥ Täällä kans meinaa toinen, jolla on jonkinlainen murrosvaihe oman tyylin kanssa, jonka luulin jo löytäneeni, mutta niin se vaan muuttuu iän myötä. :) Pitäis kans käydä läpi koko vaatekaappi, koska tiedän, että siellä on niitä vaatteita, joista pidän tiukasti kiinni ihan vaan sen takia, koska ne on niin ihania tai kauniita, mutta joita ei tuu koskaan käytettyä. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, kiva kuulla ♥ Suosittelen ehdottomasti käymään ajatuksella vaatekaappiaan läpi ja vaikka ihan peilin edessä peilailla kaikkia vaatteita päällä, sillä kummasti ne omasta mielestä kauniit vaatteet, joita harvemmin käyttää, näkee oikeassa valossa :D Tyylin muuttuminen ja murrosvaiheessa oleminen kuuluu elämän kiertokulkuun ja olisi melko tylsää, jos tyyli pysyisi täysin samana koko elämän :)

   Poista
 4. Tosi kivalta vaikuttaa tää uus postaussarja! Täytyis varmaan itsekkin yrittää luopua osasta vaatteista, koska enhän mä oikeasti käytä enään puoliakaan. Tai no vähemmän ainakin nyt kun tuo vauva mahassa kasvaa :-D Oonkin tuntenut välillä suurta ahdistusta kun ei voi käyttääkään niitä lemppareita vaatteita. Ja sun ei todellakaan tarvi laihduttaa! Oot just oikeassa, että ikä vaan tuo niitä naisellisia muotoja ja ei ne teini-iän vaatteet mahdu siitä syystä päälle :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ♥ Voin vain kuvitella millaista on, kun ei voi käyttää lemppari vaatteita vauvamasun vuoksi, mutta ainakin muutaman kuukauden päästä ne odottaa siellä kaapissa :) Tietty sellaisista vaatteista kannattaa luopua, joista tietää ettei käytä. Ja joo tuo iän tuomat muodot pitäisi vaan hyväksyä vaikka niistä ei tunnuta missään koskaan puhuttavan :D

   Poista
 5. Kuulostaa hyvältä tämä uusi postaussarja! :) Sulla on mun mielestä todella kaunis ja erityinen tyyli, tykkään <3 Vitsi tiiätkö munkin pitäisi tehdä kunnon invertaatio mun vaatekaapille, en vaan oo saanut aikaseksi :D Lemppari vaatteista on vaikea luopua, mutta niitäkin tulee aina lisää ja nekin vaihtelee :) Ja sun ei todellakaan tarvitse laiduttaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ihana ♥ Kannattaa kyllä tuo inventaario tehdä ja uskon kevään tuovan siihen inspiraatiota, sillä niin kävi itselleni :) Tuo on ihan totta, että lempparivaatteet vaihtelevat ja uusia lemppareita tulee kokoajan. Niistä tosin on vaikea luopua, mutta välillä itselleen tärkeistäkin asioista täytyy luopua saadakseen jotain uutta hyvää tilalle :)

   Poista
 6. Ihanaa etten oo ainoa joka on tuskaillut viime viikkojen aikana oman vaatekaappinsa kimpussa :D Mulla se projekti on tosin vielä kesken, mutta pikkuhiljaa... Siistiin kaappiin on myös helpompi ostaa uusia vaatteita, kun tietää mitä omistaa ja mihin kaikkeen sitä uutta juttua vois siis yhdistellä. Ja kuulostaa loistavalta tää uus postaussarja! :)

  ♥: Linda/Revontulipalo

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti ♥ Haha, uskon, että kevät tuo inspiraatiota vähän jokaiselle muokata vaatekaappiaaan :) Tuo pikkuhiljaa toimii myös eikä kaikkea tartte tehdä kerralla. Tuo on ihan totta, että siistiin kaappiin on helpompi lähteä hakemaan niitä 'puuttuvia' palasia ja tietää jo ostaessaan pystyvänsä sen yhdistämään jo olemassaoleviin vaatteisiin ja niin ollen vähenee turhat ostokset :D

   Poista
 7. Se on jännää, että mitä vähemmän vaatekaapissa on vaatteita niin sitä helpompi on löytää sopiva asu päälleen! :D Ihana postaus, kiitos!

  http://kiiainnanmaa.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti ♥ Aika hassua tosiaan, että vähemmällä vaatemäärällä löytää helpommin puettavaa kuin isommalla määrällä, vaikka voisi kuvitella asian olevan päinvastoin :D

   Poista
 8. Kuulostaa hyvältä postaussarjalta, ainakin tää eka postaus oli tosi mielenkiintoinen :) Mun pitäisi myös tehdä täysi siivous vaatekaapille, koska suurinpiirtein kaikki viime kesänä käyttämäni vaatteet ovat kaukana mun tämän hetkisestä tyylistä ja valitettavasti myös painosta. Pitäisi varata kirppispöytä ja niillä rahoilla sitten ostaa uusia, tän hetkiselle tyylille sopivia vaatteita :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, ihana kuulla ♥ Itsellä sama tavoite varata kirppispöytää ja vaihtaa vanhat vaatteet uusien ostorahoiksi :D Kevät onneksi tuo pientä inspiraatiota vaatekaapin läpi käyntiin ;) Ja ihana kuulla, etten ole ainoa, jolla vaatekaapissa paljon tämän hetkisestä tyylistä ja painosta olevia vaatteita ♥

   Poista
 9. Mun blogista löytyis haaste sulle! :-)

  VastaaPoista
 10. Oi ihana sarjaidea, kannatetaan! Ja toi vika asukokonaisuus = <3 <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ihanasta kommentista ♥ Tuo vika on yksiä omia lemppareita myöskin :)

   Poista