10 vinkkiä vaatteiden hyvänä pitämiseen

Olen blogissa usein maininnut hankkivani vaatteet mahdollisimman edullisesti ja säästäväisesti. Katson melko tarkkaan vaatteiden materiaalit sekä mietin valmiiksi, kuinka vaate tulee kestämään käyttöä. Mä olen kuitenkin sitä mieltä, että hinta ja laatu ei kulje käsi kädessä vaan vaatteen hyvänä pysymiseen vaikuttavat myös niiden kohtelu ja käyttötapa. Mulla on useita H&M:n muutamalla eurolla hankittuja vaatteita, jotka ovat pysyneet hyvänä vuodesta toiseen, vaikka usein kuulee sanottavan pahaa kyseisen merkin vaatteiden kestämisestä. Sama pätee melkein mun koko vaatekaappiin; kaikki vaatteet ovat pysyneet hyvässä kunnossa ajankulusta huolimatta ja se johtuu täysin mun tavasta pitää huolta niistä.

Nyt ajattelinkin jakaa 10 omaa vinkkiäni vaatteiden hyvänä pitämiseen:
1. Aivan ensimmäinen vinkki on yksinkertainen; käytä kotona ollessasi mukavia ja rennompia vaatteita, joita et yleensä käytä lähtiessäsi ulos kotoa. Useita vaatteita ei ole tehty sohvalla makoiluun eikä suurin osa siihen edes mukavuudellaan sovellu. 

2. Varaa vaatekaapistasi yksi hylly käytetyille vaatteille, jotta voit yhden päivän käytön jälkeen viikata melko puhtaan paidan seuraavaa käyttöä varten. Näin puhtaat ja käytetyt vaatteet eivät mene sekaisin keskenään ja pystyt pyykkipäivänä nappaamaan vähän käytettyjä vaatteita koneeseen mukaan, mutta kuitenkin vaate pysyy hyvännäköisenä mahdollista toista käyttökertaa varten. Muutenkaan vaatteita ei tulisi säilyttää epämääräisessä mytyssä. 

3. Viikkaa vaatteet ilmavasti kaappiin, jotta ne eivät lätisty ja saa hassuja ryppyjä viikkauskohtiin.
4. Vaatteiden hellävarainen pesu. Pesuohjeessa oleva lämpötila -merkintä on vaatteen/kankaan maksimi pesulämpötila, joten vaatteen saa pestä myös pienemmällä lämpötilalla. Itse pesen kaikki vaatteet 30 asteen ohjelmalla, sillä se säästää vaatetta ja näin ei tarvitse pestä useata eri lämpötilaista koneellista. Jos vaate on likaisempi kuin yleiskäytössä liikaantunut, silloin tietenkin lämpötilaa täytyy nostaa saadakseen kaikki liat irti. 

5. Suurin osa vaatteista kannattaa pestä nurinpäin käännettynä. Usein kuulee ohjeita, että printatut pinnat ja farkut tulee kääntää, mutta niiden lisäksi käännän kaikki muutkin vaatteet säilyttääkseni pinnan hyvänä. 

6. Käytä pesupusseja rintaliivejen lisäksi kaikille vaatteille, joissa on jotain irtoavia osia kuten helmiä, paljetteja tai timantteja. Pesupussi pitää vaatteen paremmin paikallaan ja näin nuo irtoavat osat eivät pääse lähtemään irti niin helposti. 
7. Vaatteita, jotka eivät ole likaiset ei ole pakko pestä pesukoneessa vaan sen sijaan ne voi laittaa pariksi tunniksi ulos raikastumaan. 

8. Turhan lämpökäsittelyn käyttö. Itsellään siliävät kankaat ja rypyttömät vaatteet kannattaa suosiolla jättää silittämättä. Silitysohjeissakin lämpötilamerkintä kertoo maksimi lämpötilan kankaalle tai materiaalille, mutta rypyt voivat silitä jo matalammallakin lämpötilalla säästäen vaatteen ikää. 

9. Myös kuivausrummun ylimääräinen käyttö kannattaa jättää, sillä vaate kuivuu hyvin ilmavasti pyykkitelineelle jätettynä. Kuivausrumpu puolestaan tuo sähköisyyttä ja kuumentaa kangasta turhaan. Tietenkin kiireelliset vaatteet voi viedä kuivausrummun kautta, mutta turhaan ei kannata käyttää. 

10. Ebaysta ja kirppikseltä ostetut vaatteet kannattaa siirtää vaatekaappiin vasta sen jälkeen, kun ne ovat viettäneet muutaman tunnin tai päivän pakkasessa muovipussiin käärittynä. Näin vaatteiden mukana ei siirry mitään ylimääräisiä vaatteita tuhoavia ötököitä muiden vaatteiden joukkoon. 
Vaatteiden hyvänäpitämiseen ja kirppistelyyn liittyen mulla olisi mukavaa kerrottavaa kaikille Porin lähistöllä asuville tai liikkuville. Porin Bepop -kauppakeskuksessa järjestetään 18.2. klo 10-> ihka ensimmäinen blogikirppis, jolla itsekin olen pöytää pitämässä. Kannattaa tutustua tapahtuman Facebook -sivuun, jossa on enemmän tietoa kirppiksestä ja bloggaajista kyseisessä tapahtumassa. Nähdäänhän mekin siellä? ♥

Miten sinä huolehdit vaatteistasi? Oliko uusia vinkkejä? ♥ 

10 kommenttia

 1. Tosi hyvä postaus ja hyviä vinkkejä! Ihania kuvia myöskin :)
  http://mahdollisestiehka.blogspot.fi

  VastaaPoista
 2. Todella hyviä neuvoja! :) Mie olen samaa mieltä, että vaatteiden huoltamisella voi kyllä säästää niitä kauan. Välillä tulee huollettua liiankin hyvin ja kyllästyn vaatteeseen ennen kuin se on mennyt käyttökelvottomaksi :D mutta silloin se on vielä helppo myydä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ♥ Todellakin vaatteiden huoltamisella säästää vaatteen lisäksi rahaa, kun ei tarvitse olla ostamassa uutta tilalle vanhan mennessä huonoksi :D Itselle usein myös tuo kyllästyminen tapahtuu ennemmin kuin käyttökelvottomuus... :)

   Poista
 3. Hyviä vinkkejä jälleen sulta! :) Monet näistä ovat jo käytössä :) En itse ole tilannut Ebaysta tai vastaavista vaatteita, mutta kirppiksiltä tulee välillä ostettua enkä oo ajatellutkaan että kannattais laittaa vaatteet pakastimeen :D Tosi hyvä vinkki siis tuo!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti ♥ Mukava kuulla, että oli sulla jo käytössä useat näistä! :) Juu ehdottomasti käytetyt vaatteet ja ebay/wish/ali vaatteet kannattaa pakastaa. Kirppiksiltä varsinkin neulevaatteet yms, joista ei edes heti huomaa, vaikka kantaisi mukanaan ötököitä yms. :'D Kuitenkin kirppiksillä on niiiiin paljon vaatteita ja kirppis itse jo tilana saattaa kerätä erilaisia vaatteidentuhoajia, ettei kannata ottaa riskiä, että yksi kirppisostos pilaa kaikki vaatteet :)

   Poista
 4. Tosi hyvä ja tarpeellinen postaus :) Hyviä vinkkejä olit listaillut, pitäisi itsekin muistaa nää kaikki, niin kestäisi vaatteet pidempään :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, mukava kuulla, että oli tarpeellinen postaus ♥ Kannattaa ehdottomasti pyrkiä vaatteiden hyvänä pitämisellä lisäämään niiden käyttöikää :)

   Poista
 5. Ihana postaus!♥ Mulla on aikalailla samat jutut käytössä, ja oon kyllä huomannut, että moni vaate on säilynyt hyvänä nuodesta toiseen. Mun pitäisi ehdottomasti viikata vaatteet "ilmavammin", mutta se on vähän hankalaa, kun A.n vaatteet vievät puolet hyllyistä. Tilaa on vähän naftisti mun makuun :D Haha sitä ootellessa, että mulla on joskus sellainen kunnon vaatehuone!♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti ♥ Joo sellainen täydellinen vaatehuone olis ihan unelma sen sijaan, että saa kokoajan olla järjestelemässä vaatekaappia, josta tila loppuu kesken kokoajan :D Onneksi mä en sentään joudu jakamaan mun jo muutenkin täysiä hyllyjä, iiks :( On kyllä mukavampaa, että vaate kestää käytössä useamman vuoden sen sijaan, että yhden käytön jälkeen saisi olla viskaamassa kaatopaikalle :/

   Poista