Saako jouluna olla yksin?

Blogi hiljeni syystä. Siitä, että mun joulufiilis katosi ja en halunnut pakottaa itseäni julkaisemaan valmiita tekstejäni, joiden fiilis on täysin eri kuin oikea fiilikseni. Kuitenkin viikonlopun aikana mun mieli on hieman muuttunut arjenkiireiden keskellä koetusta tunteidenmyllerryksestä ja ensi viikon aikana julkaisenkin joka päivä (!?). Kuitenkin ennen iloisempia joulupostauksia, kirjoitan erittäin henkilökohtaisen ja omalla tavallaan surullisen postauksen. Postauksen vaihtoehtoisena otsikkona voisi hyvin olla 'kuinka yksi henkilö voi varastaa joulufiiliksen'. 
Lapsena muistan ihmetelleeni kovasti aikuisia ihmisiä, jotka viettäisivät joulun yksin. Mä surkuttelin, että eivätkö he mene vanhempiensa ja mummojensa luokse joulunviettoon sekä kovasti pohdin, että yksinkö he istuvat ison joulukinkun edessä. Lapsena oli jotenkin itsestäänselvää se kutkuttava fiilis vatsanpohjassa, jouluaamun television katselu, kattava pöydällinen jouluruokia sekä iso ja ihmeellinen lahjavuori kuusen alla. Siihen maailmankatsomukseen ei olisi voinut kuvitellakkaan surullisempaa tai yksinäisempää joulua yhtään kenellekkään. 

Mitä vanhemmaksi olen tullut sitä enemmän osaan tuossa lapsuuteni ihmettelyssä löytää niitä puolia myös, jotka aiheuttavat joulun vieton omassa yksinäisyydessään tai vaihtoehtoisesti pienemmällä skaalalla ystävien kesken.  
 Mä rakastan yli kaiken joulua ja sen koristuksia sekä perinteitä, mutta muutamana viime vuotena olen myös huomannut, että vihaan yli kaiken joulunviettoa. Musta tuntuu, että kaikilla on kova paine saada onnistunut joulunvietto aikaiseksi ja se kiristää hermoja siihen pisteeseen, että yhdestä pienestä sanasta tai eleestä voi syntyä räjähdysherkkä tilanne.

Mulla suurimpana syynä haluttomuuteen viettää joulua tavanomaisesti perheeni kanssa on yksi perheenjäsen, joka omasta mielestäni ei kuulu meidän joulunviettoon. Kyseinen perheenjäsen on aiheuttanut meille kaikille niin paljon pahaa ja sen jälkeen katosi useammaksi vuodeksi aiheuttaen vielä enemmän huolta kyseisestä henkilöstä. Pari vuotta sitten hän kuitenkin istui normaalisti takaisin joulupöytään ilman yhtäkään selitystä, ilman yhtäkään anteeksipyyntöä ja välittämättä vieläkään yhdenkään muun tunteista kuin omistaan, vaikka ne kaikki me muut oltaisiin häneltä ansaittu. Jos puhe kääntyy muulloin tai edes tuolloin jouluna kyseiseen aiheeseen, ollaan me anteeksipyynnön ansainneet katkeria ja pahantahtoisia ihmisiä. Itseasiassa pari vuotta sitten jouluna mä taisin hänen sanojen mukaan olla katkera ämmä, joka ei osaa päästää irti menneestä. Menneestä tosin on vaikea päästää irti, jos toinen pyytämättä anteeksi esittää marttyyriä ja vaatii meiltä itselleen asioita, joita ei ole omilla teoillaan ansainnut. 
Olisi kylmää vaatia kyseistä perheenjäsentä jättää viettämättä joulua meidän muiden kanssa. Mutta toisaalta mä en haluaisi enkä henkisesti pystyisi katsomaan kyseisen perheenjäsenen omahyväistä katsetta kasvoilla, kuunnellen hänen pitkiä, itsekeskeisiä ja yleensä erittäin negatiivisia valituksia,  joilla hän vie mukanaan jokaikisen positiivisen ajatuksen rippeen mun ajatuksista. Siksi mä mieluummin viettäisin joulun yksin. Ja siksi mä ymmärrän niitä kaikkia muita, joiden mielen valtaa suunnaton ahdistus joulunvietosta perheen kanssa syystä tai toisesta. 

En tiedä mitä teen jouluna ja viimeiseen olen vitkuttanut päätöksen tekoa. Olen useammankin itkun itkenyt siitä, että olenko täysin itsekäs halutessani mieluummin viettää jouluaaton ihan itsekseni ja olenko täysin sydämetön, koska en osaa olla parempi ihminen toiselle. Mä niin toivoisin löytäväni sydämestäni armoa ja pystyvyyttä antaa anteeksi sitä pyytämättömälle. En haluaisi tälläisen pilaavan mun enkä varsinkaan mun rakkaiden läheisten joulua. 

Löytyykö sieltä ruutujen toiselta puolelta ketään samanlaisia fiiliksiä omaavia? ♥ 

Kuvat: S
Kuvauspaikka: Keski-Porin Kirkko & mun piha, Pori.

10 kommenttia

 1. Kyllä, jouluna saa olla yksin ja ei, et ole sydämetön ihminen jos teet niin. Mun mielestä joulu on juhla, jolloin kaikilla tulisi olla mahdollisimman rento, hyvä ja lämmin olo, ja jos sen saavuttaa parhaiten omassa seurassaan tai vaikka ystävien kesken perheen sijaan niin sitten kannattaa toimia niin :) Ei se, että ajattelee omaa onnellisuuttaan ja tahtoo nauttia joulusta tee ihmisestä itsekästä. Toi mitä sä perheenjäsenestäsi kerroit kuulosti erittäin ikävältä enkä yhtään ihmettele, että joulufiilis kärsii helposti kyseisen henkilön vuoksi :/ Varmasti olisi ihan eri asia, jos hänen asenteensa olisi toinen.

  "Life becomes easier when you learn to accept the apology you never got" & "Forgive others - not because they deserve forgiveness but because you deserve peace" on molemmat sanontoja, joiden sanomaa oon koittanut omassa elämässäni toteuttaa ja suosittelen kokemuksen kautta samaa lämpimästi myös muille. Ihan oman hyvinvoinnin kannalta :) Mutta mä oon kuitenkin sitä mieltä, ettei anteeksianto läheskään aina tarkoita sitä, että unohtaisi menneet ja haluaisi toisen ihmisen enää kuuluvan elämäänsä tmv. Jotkut asiat on vaan liian isoja, jotta niiden jälkeen pystyisi tai edes kannattaisi tehdä niin. Toivon, että teet joulun suhteen miten tahansa, sulla olisi mahdollisimman onnistunut joulu ja saisit joulufiiliksen vielä takaisin! Ihanaa alkavaa jouluviikkoa ja tsemppiä sinne ♥

  Erika

  PS.Ihania talvisia kuvia! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos aivan täydellisen ihanasta kommentista Erika ♥ Mä olen aiemminkin kuullut tuon jälkimmäisen lainauksen ja mulla onkin se tallennetuissa mietelauseissa. Toivoisin niin pystyväni myös toteuttamaan sen sanomaa :D Jotenkin todella ihanaa lukea tätä sun kommenttia, kun tuntuu, että siinä on niin paljon asioita, joita olen mielessäni pyörittänyt mutten ole niille mietteille löytänyt sanoja! Mä kyllä annan aivan liiaksi yhden ihmisen vaikuttaa mun joulufiilikseen, vaikka tulevassa joulussa on tuplasti hyviäkin asioita odotettavissa :D Ihanaa joulunodotusta myös sulle ja mukavaa joulua ♥ Kiitos ♥

   Poista
 2. Hirveästi tsemppejä ja haleja tohon sun tilanteeseen!! En osaa paremmin kommentoida kun en teidän tilannetta tunne, mut kivalta se ei ainakaan kuulosta. Toivottavasti kaikki vielä kääntyy parempaan päin! Ja toivottavasti sulle tulee kiva joulu, missä sen sit vietätkin ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon ♥ Blogiin ajatusten avaaminen aina vie painoa pois sydämeltä, niin kävi nytkin :D Ihanaa joulunodotusta sulle ♥

   Poista
 3. Mä tiedän tismalleen tunteet hei. Mulla ei kyllä onneks oo tommosta ikävää sukulaista, mutta toi "joulun paine" on mulle liiankin tuttu. Olen viime joulut ollut poissa kotoa; ulkomailla ja kaverin kanssa mökillä. Tänä jouluna kaverini ovat omien poikaystäviensä kanssa, joten jouduin pitkään miettimään lähdenkö mökille yksin vai menenkö vanhemmilleni sen kaiken hössötyksen keskelle. Nyt viimetingassa olen päättänyt mennä porukoille. Lähinnä siksi että vaikka minun mielestäni joulu yksin ei välttämättä olisi kamalaa, olisi se kaikkien muiden mielestä surullista. Ja nyt kun sen tähän kirjoitin niin se kyllä tuntuu surkeimmalta syyltä jättää mökkijoulu väliin, mutta ensi vuonna sitten!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei mahtavaa, etten ole ainoa, jolla tälläinen tunne! Tai no eihän tää mitään mahtavaa oo, että fiilis on tämä, mutta kiva tietää ettei oo yksin tunteen kanssa :D Yleinen käsitys on kyllä, että yksinäinen joulu olisi surullinen, mutta eiköhän jokainen saa mieluisallaan tavallaan joulun viettää :) Mökkijoulu kuulostaa todella ihanalle! Toivottavasti sullakin kuitenkin tulee mukava joulu hössötyksestä huolimatta ♥

   Poista
 4. Voi ei tulipa paha mieli tätä lukiessa, hirmuisesti tsemppiä sulle<3 ei mikään ihme, että joulufiilis on vähän kadoksissa :( Toivottavasti sun joulusta tulee kuitenkin vielä kiva :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ihana ♥ Uskon, että mun joulusta tulee mukava, kunhan saan joulufiiliksen takaisin ja keskityn niihin hyviin puoliin ikävien sijaan :)

   Poista
 5. Tosi ikävää, että sulla on tuollainen tilanne ollut :/ Joulu on kyllä monesta syystä sellainen juhla josta en kovinkaan pidä.. Mun mielestä jouluna saa olla yksin tai lähteä vaikka matkalle jos siltä tuntuu! Pääasia, että itse on onnellinen <3 Kyllähän perhettä voi nähdä muutenkin ja viettää aikaa muiden läheisten kanssa. Toivon, että sun joulu oli onnistunut!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos mahtavasta kommentista ♥ Joulunvietto osaa kyllä olla stressaavaa ja onhan siinä paljon sellaisia juttuja, joista ei vaan välttämättä tykkää :/ Oma onnellisuus on kyllä tärkeintä. Mulla tuli kaikesta etukäteen stressaamisesta huolimatta oikein ihana joulu, asiaan tietysti vaikutti se, että jouluaattona tulonsa perui juurikin se ihminen, jota en toivonut joulunviettoon :'D Eli onneksi lähdin perheeni luokse joulunviettoon, vaikka yksinkin olisin hyvin viihtynyt joulua :) Toivottavasti sullakin oli mukavat joulunpyhät, vaikka joulusta et niin pidäkään :) ♥

   Poista