Mun vinkit Tallinnaan matkaajalle

Multa pyydettiin ennen Tallinnaan lähtöä ravintolasuosituksia ja päätinkin tehdä ihan kokonaisen postauksen mun erilaisia vinkkejä tuonne matkustajalle. Olen käynyt Tallinnassa yön yli reissuja kymmenen kappaletta ja sen lisäksi päiväreissuja tuplasti eli melko tutusta kaupungista on kyse. Pääasiassa reissujen päätarkoitukset ovat olleet nauttia pienestä reissusta hyvän ruuan ja shoppailun parissa. Mulla olisi mielenkiintoa käydä myös museoissa ja erilaisissa nähtävyyksissä paremminkin, mutta sellaista matkaseuralaista ei ole koskaan osunut kohdalle. Paremmin meidän lauantaisesta reissusta voi lukea täältä

Haluaisin myös huomauttaa, että kaikki suositukset ja kokemukset ovat omiani. Jollain muulla saattaa olla eriävä mielipide asioista, jotka itse olen kokenut hyvänä tai huonona. Lisäksi en vastaa vinkkieni paikkaansapitävyydestä vaan ne ovat olleet voimassa itse niitä käytettyäni. Kommenttikentässä voi kysellä enemmän, jos jokin jäi mietityttämään :)


Matkat 
○ Pääasiassa ollaan matkustettu Tallinkin laivoilla Club One -kortin vuoksi. Superstar ja Star ovat nopeita parin tunnin aluksia, joissa on mukavasti shoppailtavaa Tax-Freessa sekä usein myös jonkinlaisia esityksiä kuppiloissa. Laivoista ei kannata ottaa hyttiä niin lyhyeen matkaan, koska hytit eivät ole voimassa maissaolon ajan ja paluumatka usein saattaa olla toisella laivalla. Koska hyttiä ei kannata ottaa, kannattaa mieluummin olla ajoissa pyrkimässä laivaan ja etsiä mukavat pehmustetut paikat. Nuo kaikki pehmeät sohvapaikat menevät kuin kuumille kiville suosituimmilla lähdöillä ja ellei ole suunnitellut koko kaksituntista kuluttaa shoppailuun on jäljellä melko jäykät penkit, joista mukavuus on kaukana. Tallinkilla on tietysti myös Baltic Queen -laiva, jolla voi lähteä jo illansuussa kohti Tallinnaa ja viihtyä yön yli hytissä sekä käydä muutaman tunnin verran maissa ennen laivan suuntaamista takaisin Helsinkiin. 

Eckeröline ja Viking Line kulkee myös useamman kerran päivässä Tallinnaan, mutta itselläni ei ole niistä kovin kokemusta edellä mainitun Club One -kortin takia. Olen kuitenkin joskus ollut myös niillä ja varsinkaan Eckerön kyytiin en kovin enää halua, sillä mulla tulee aina mieleen myöhästymiset eräällä päiväristeilyllä, jolloin maissa jäi aikaa alle tunti käydä ennen kuin laivalla piti olla takaisin. Kuitenkin Eckeröllä pääsee usein kaikista edullisimmin Tallinnaan.  Vikingin XPRS:llä on menty muutaman kerran ja on todella mukava laiva tuolle nopealle matkalle. 

○ Tallinnan puolella liikkuminen kannattaa hoitaa kävellen niin paljon kuin mahdollista, mutta taksit ja muu julkinen liikenne ovat myös edukkaita vaihtoehtoja. Tärkeintä taksia käyttäessä on ennen kyytiin astumista tarkistaa taksin aitous eli kuskilla tulee olla oma kuvallinen taksikorttinsa etupaneelissa ja siinä samaisessa paneelissa tulee olla käynnissä oleva taksamittari koko matkan ajan. Tietenkin tuolla on myös mahdollista sopia kuskin kanssa ennen kyydin alkamista tietty summa matkalle paikasta A paikkaan B. Itse en kuitenkaan niin ole tehnyt, sillä huijaamisen mahdollisuus siinä nousee korkeammalle. 

○Julkisessa liikenteessä on todella edullinen liikkua, sillä yksi matka on n. 2 euroa ja vuorokausikortin tai muunlaisen matkakortin hankkiessaan matkustuksen hinta laskee entisestään. Myös hankkiessaan Tallinn Cardin saa ilmaiset matkat kaikissa julkisissa kulkuneuvoissa ilmaisten sisäänpääsyjen lisäksi. Kuitenkin tämä miten maksaminen noihin julkisiin tapahtuu on muuttunut viime kerroistani, sillä viimeksi ollessamme ei kuski suostunut ottamaan rahaa vastaan. Julkisen liikenteen aikatauluja voi tutkia melko samallailla kuin Reittioppaassa tällä sivustolla


Majoittuminen
○ Me ollaan menty melko helpolla kaavalla yön yli reissut Tallinnaan ja varattu majoitus laivayhtiön kautta. Yleensä laivayhtiön kautta hotellimatkat tulevat edullisimmaksi, sillä niissä hotelli ja matkat yhdessä muodostavat pakettihinnan sen sijaan, että molemmista maksaisi erikseen. Tietenkin halvempiakin majoitusvaihtoehtoja varmasti Tallinnan kokoisesta kaupungista löytyy.  

○ Useimmiten Tallinkin kautta varatessa ollaan majoituttu Tallink City Hotelissa, joka on aivan keskustassa. Sieltä on todella yksinkertaista lähteä käymään Vanhassa Kaupungissa tai ostoksilla keskustan kauppakeskuksissa. Esimerkiksi talviaikaan ollaan lähdetty hotellista ilman takkeja, sillä tien ylityksellä pääsee Viru Keskukseen. Itse tykkään hotellin sisustuksesta ja huoneet ovat mukavan viihtyisiä. Huoneissa on kaunista kultaista kontrastiseinää sekä leveät ikkunalaudat, joilla voi istuskella ja katsella keskustan menoa. Aamupala on myös ollut aina maistuva, vaikka melko suppea. Siitä kuitenkin löytyy omaan mieleen kaikki tarvittava eikä mitään ylimääräistä. 

○ Vikingillä matkustaessa ollaan varattu huone Sokos Hotel Virusta, joka on mielestäni melko perinteinen Sokos Hotel. Kyseinen hotelli sijaitsee myös aivan keskustassa ja siitä on helppo liikkua shoppailun ja Vanhan kaupungin merkeissä. Plussaa on myös se, että hotellista pääsee suoraan Viru Keskukseen, joten ilman takkeja voi talviaikaan lähteä shoppailemaan. Hyvällä tuurilla hotellihuoneen voi saada korkeasta tornimaisesta rakennuksesta melko korkealta, jolloin upeat maisemat avautuvat todella pitkälle. Itse olen korkeimmillani ollut 20. kerroksessa, josta nähtiin kaikki satamaan saapuvat laivat. Muiden Sokos Hotellien tapaan aamupala tuolla on erittäin kattava ja täyttävä, jolloin tulee helposti syötyä monipuolisesti itsensä ähkyyn saakka. 


Ravintolat ja kahvilat
○ Tallinnassa ulkona syöminen sekä kahvilassa käynti on jonkin verran edullisempaa kuin Suomessa. Tippaaminen ei ole mielestäni pakollista, mutta hyvästä palvelusta voi tietenkin tipata.

○ Vanhassa kaupungissa on melkein parinkymmenen metrin välein erilaisia ravintoloita, joista valita. Turistien suosimaan aikaan ne ovat myös melko täysiä, joten kamalan nälän iskiessä ei sinne välttämättä kannata suunnata.

○ Vanhassa kaupungissa suosittelen kuitenkin Peppersack nimistä ravintolaa. Kyseinen ravintola on tyyliltään keskiaikainen ja tuo hyvin esille sitä vanhaa tunnelmaa, jota tuolla pyritään välittämään. Missään en ole saanut yhtä hyvää crème brûléeta jälkiruokana, joten sitä kannattaa ehdottomasti kokeilla. Hinta ravintolalla on mielestäni sopivaa keskihintaa ja sopii sellaiselle, joka haluaa panostaa ruokailuun.

○ Ehdoton lempparipaikkani on Lido, joka löytyy ainakin Solaris -keskuksesta keskustassa ja Ülemiste -kauppakeskuksesta. Kyseisen paikan ideana on kerätä itseään miellyttävä annos erilaisista liha-, kala- , kana- ja kasvisvaihtoehdoista ja sen jälkeen erilaisista lisukkeista. Salaatteja, alkuruokia sekä jälkiruokia otetaan oman maun mukaan eri vaihtoehdoista. Hinta määräytyy sen mukaan, että mitä otetaan ja kuinka paljon. Ideaa on hieman vaikea selittää vaan se täytyisi itse kokea Itse esimerkiksi otin viimeksi annokseeni porsas saslikia (~3€), paistettuja perunoita(~1,5€) sekä sivusalaatin(~1€). Juomaksi otin pienen colan ja jälkiruoaksi herkullisen kauraisen vaahdon herukkakastikkeella. Koko annoksen hinta oli noin kahdeksan euroa ja täytti kyllä nälkäisen matkaajan täysin.

○ Kahviloita löytyy melkein jopa enemmän kuin ravintoloita ja monet niistä vaihtuvat nopeasti matkojeni välillä. Tai ainakin siltä tuntuu, että joskus löytäessään hyvän kahvilan ei sitä enää seuraavalla reissulla ole samanlaisena. Itse suosisin Tallinnassa ketjuttomia kahviloita, sillä niissä usein on hieman edullisemmat hinnat ja omanlaiset leipomuksensa. 


Shoppailut
○ Virosta löytyy paljon kauppoja, joita ei Suomessa ole. Itse pyrin aina ennemmin käymään sellaisissa, sillä tuolla ei ole mielestäni lainkaan hintaeroa kaupoissa, joita tosiaan Suomessakin on.

○ Keskustassa mainitsemastani Viru Keskuksesta löytyy todella hyvin vaate-, koru- ja kenkäliikkeitä. Zaran ja Mangon lisäksi siellä on Reserved, Mohito ja Kaubamaja, joka mielestäni vastaa suomalaista Stockmannia/Sokosta.

Ülemiste keskus puolestaan sai remontin jälkeen tittelikseen suurimman ostoskeskuksen Virossa eikä ole ihme. Siellä on todella iso määrä erilaisia kauppoja, jotka onneksi on melko hyvin sijoitettu kategoriaittain eli suurin osa kenkäkaupoista löytyy vierekkäin samoin kuin esimerkiksi sisustusliikkeet, koruliikkeet jne. Tuolla suosittelen poikkeamaan Mohitossa, Reservedissä, Terranovassa, River Islandissa sekä Zara Homessa. Lisäksi tietenkin kaikissa itseään kiinnostavissa liikkeissä.

○ Keskustassa satamaan päin kulkiessa tulee vastaan Rottermann kortteli, jossa sijaitsevat Bershka, Pull&Bear sekä Stradivarius. Siellä myös on usein todella paljon ihmisiä shoppailemassa varsinkin viikonloppuisin ja suomen kieleltä ei voi välttyä, koska puolet ihmisistä on yleensä laivalta tulleita shoppailijoita. 

Muita yleisiä vinkkejä
○ Samanlaiselle someriippuvaiselle kuin itse voin lohdulla kertoa tuolta löytyvän todella hyvin ilmaisia wifi -yhetyksiä. Vanhassa kaupungissa on tallinna wifi melkein koko alueen kattavasti sekä Viru ja Ülemiste keskuksilla oli molemmilla omat ilmaiset wifit. Useilla suomalaisilla liittymillä tosin tuo verkkovierailun hinta ei ollut kovin suuri... (Saunalahdella 0,062€/Mt. TAI vaihtoehtoisesti pystyy tilaamaan nettipaketin ulkomaille päiväksi hintaan 4,90€/vrk.)

○ Itselle tuolla tuottaa aina ongelmia se, että mitä kieltä puhuisi. Englannilla on aina hyvä aloittaa ellei myyjä/asiakaspalvelija itse aloita suomella puhumista. Usein nimikylteistä löytyy lipuilla merkit siitä, että millä kielillä kyseisen henkilön kanssa voi puhua. Sanoisin, että useissa paikoissa, joissa käy paljon suomalaisia osataan palvella perusjutuissa suomeksi. Meillä esimerkiksi viime reissulla aloin puhumaan kahvilan myyjälle englantia, mutta hän itse vaihtoi kielen suomeen kuultuaan meidän puhuvan S:n kanssa keskenämme sitä.

○ Marras-joulukuussa matkustaessa tuolla on Vanhassa kaupungissa todella kaunis joulutori. Olen pari kertaa ollut siihen aikaan Tallinnassa ja ihastuin ihan täysin. Torilla myydään paljon kaikkia erilaisia herkkuja kuten hilloja, marmelaadeja, paahdettuja manteleita... Myös villasukkia myydään ympäri vuoden. Muutenkin käsitöiden myynti on yleistä Tallinnassa.

○ Jos haluat olla mukava virolaisille ja venäläisille tuolla, kannattaa opetella pari fraasia kieltä. Viroa puhuville voi sanoa 'tere' tervehtiessään ja 'aitäh' kiittäessään. Venäjänkielisille (usein taksit) tervehdykseen sopii '[privet]' tai '[dobri den]' ja kiittämiseen '[spasiba]'. Itse ainakin koen sen hyväksi tavaksi opetella juurikin tervehtimään ja kiittämään maan kielellä. 
Onko teillä jakaa lisää vinkkejä tuonne? Oliko uusia juttuja teille? :)

Kuvat: Ane, S
Kuvauspaikka: Tallinna, Viro

13 kommenttia

 1. Kiitos paljon näistä vinkeistä! Oon ite käyny vaan yhden kerran tallinnassa vuonna 2012 ja sillonki vaan kidutusmuseossa kun halusin just sinne XD mut nyt täytyy alkaakkin suunnitelee jotai reissuu tallinnan puolelle :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, kidutettiinko sua museossa? ;) Kannattaa kyllä ehdottomasti suunnitella reissua ja mut saa ottaa matkaoppaaksi mukaan! Tai sitten se tyttöjen reissu asap ♥

   Poista
 2. Tosi hyvä ja kattava postaus Tallinnasta! :) Itse olen käynyt pari kertaa Tallinnassa, mutta yöpynyt vain kerran kolme yötä. Silloin olimme juurikin jossain Tallinkin omassa mielettömän hienossa hotellissa lähellä Virua :) Shoppailtiin juurikin tuolla Rottermanilla, sillä siskoni muotitietoisena tietenkin tiesi, minne kannattaa mennä :D Joskus olisi kiva käydä kyllä tuolla Virussakin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Veikkaan teidän olleen myös tuossa Tallink City Hotelissa, sillä se on ainoa Tallinkin omista hotelleista Virun vieressä... Tietenkin heidän kauttaan on mahdollisuus yöpyä ihan niissä kaikista upeimmissakin Tallinnan hotelleissa ;) Monet suomalaiset tietävätkin tuon Rottermannin, sillä siellä on usein noita muodikkaita liikkeitä :) Tallinnaan on onneksi helppo ja mukava lähteä eri pituisille reissuille kauempaakin Suomesta ♥

   Poista
 3. Olipa todella kiva postaus! :) Tälläsiä ei kauheesti löydy netistä oikeesti kun haluaisi lukea, joten tästä on varmasti apua monille. Ja tot ottanut todella kauniita kuvia tähän postaukseen <3

  Mä tykkään kans tosta Peppersack ravintolasta, oon muutaman kerran käynyt siellä :) Hyvää ruokaa ja kiva tunnelma! Ja aina sama ongelma kuin sullakin, mitä kieltä puhuisi haha :D Eli puhutaan kaikkea sitten sekaisin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ihana ♥ Tallinna on suomalaisille pieni Helsingin jatke, joten siitä ei ihan samallailla löydy juttuja kuin 'oikeista' ulkomaista ;)

   Haha, kiva kuulla etten ole ainoa, joka pohdiskelee tuon kielen kanssa tuolla :D Itse olen pääasiassa juurikin tuolla Peppersackissa ja sitten Lidossa käynyt sen mukaan, että haluaako hienompaan vai rennompaan paikkaan :)

   Poista
 4. Ihanan kattava postaus ja vitsit mitä kuvia, johan tässä Tallinna-kuumekin nostaa taas päätään. :D En oo tainnut koskaan joulun alla tuolla käydä, se pitänee toteuttaa. Tuohon matkustusmukavuuteen liittyen suosittelisin tutustumaan Star Comfort -luokkaan. Ei paha hintaero normaaliin lippuun nähden ja se lounge on huomattavasti muuta laivaa rauhallisempi, pientä purtavaa kuuluu hintaan ja netti on muuta laivaa parempi. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei mahtava kuulla :) Tallinnassa on ehdotomman upeata tuolloin joulun alla, mutta niin taitaa melkein missä vain olla :) Kuitenkin se keskiaikaisuus ja kauniit jouluvalot ja -koristeet tuovat satumaisen tunnelman ♥ Joo, tuo Star Comfort ei ole kyllä pahan hintainen lisäämään matkustusmukavuutta! Jotenkin vain siitä tulee itselle liian aikuismainen/business olo ;D

   Poista
  2. Hah, mie en osais enää muuten kuvitellakaan matkustavani ja oon hyvin kaukana sellaisesta stereotyyppisesta loungen käyttäjästä, että sinne vaan! :D

   Poista
 5. olipa hyvä tämä postaus, hyviä vinkkejä! Ja kivoja nämä kuvat:) Tallinna on kyllä kiva paikka!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos mukavasta kommentista ♥ Tallinnassa on kyllä kiva käydä :)

   Poista
 6. Olipa hyvä ja kattava postaus! Ollaan juuri suunnittelemassa siskoni kanssa pikkureissua Tallinnaan ja tällä kertaa on luvassa ensimmäinen yön yli kestävä kylpyläloma, joten odotankin innolla mitä kaikkea keksimme. :) Nuo ruokapaikat laitan heti korvan taakse ja tuo Ulemiste-keskus olisi myös kiva nähdä! ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ihanasta kommentista ♥ Todella ihanan kuuloista tuo kylpyläloma :) Jos tosiaan kaipaa hieman hienompaa ruokailua, kannattaa ehdottomasti suunnata tuonne Peppersackiin! Ja shoppailua ajatellen kannattaa kyllä suunnata Ülemisteen, siellä on kaikki hyvin saman katon alla. Bussilinjalla 15 tai 'ratikka'-linjalla 2 pääsee keskustasta hyvin sinne ja takaisin :)

   Poista