Ajatuksiani bloggaamisesta

Useissa blogeissa on lähiaikoina puhuttu bloggaamisesta ja halusin laittaa oman lusikkani soppaan, sillä uskon näkökulmia asiaan löytyvän yhtä monia kuin bloggaajiakin on. Jokaisella on se omanlainen tapansa blogata, mutta myös lukea blogeja. Näistä mietteistä ajattelinkin jakaa omani vähän niin kuin vastauksena näihin muiden blogejen postauksiin. 
Aivan ensimmäisenä haluan kertoa omat ajatukseni blogimaailman täydellisyydeen tavoittelusta, jota itse en ainakaan tahallisesti koe tekeväni. Tietenkin lähiaikoina olen havahtunut huomaamaan omassa bloggaamisessani tietyn kaavan jättää huonompilaatuista sisältöä pois. Mutta mun mielestä on erittäin absurdia lukijalta olettaa, että kaikki blogissa nähtävä täydellisyys olisi bloggaajan koko elämä. Ketään tässä maailmassa ei jokaikinen päivä kulje kestohymy kasvoillaan ruusujen terälehdillä peitetyllä pehmeällä polulla. Meillä kaikilla on ne omat ongelmamme ja vaikeutemme. Ne sellaiset, joista ei halua puhua edes lähimmälle ystävälleen. Joten ymmärrettävästi ne jäävät myös blogin ulkopuolelle, koska itse en ainakaan haluaisi ihan kenen vain pystyvän lukemaan mun elämän satuttavimpia asioita. 

Tietenkin uskoisin ongelmana olevan enemmän sen, että missä täydellisyyden kuvaaminen menee feikkauksen ja valehtelun puolelle. Itse en valehtele blogissa vaan jätän mieluummin koko asian pois sen sijaan, että alkaisin keksimään vaihtoehtoista kirjoitusta. Ja tähän en usko monen muunkaan bloggaajan syyllistyvän, sillä valheella on lyhyet jäljet. Feikkaaminen on valehtelua hieman lievempi muoto ja näkyy usein kuvissa. Useinhan meillä on pöydällä ruusun terälehtiä joiden keskelle asetella uusi huulikiilto ;) Mun mielestä tässä tapauksessa on ihan lukijan kontolla miettiä, että onkohan nyt ihan niinkään sen sijaan, että uskoisi sokeasti toisen säilyttävän tavaroitaan niin tai vaihtoehtoisesti alkaisi syyllistämään asiasta, jonka tuhannet inspiroivia kuvia sosiaaliseen mediaan kuvaavat tekevät. 

Entä kuvien esittämä täydellisyys? Blogikuvat eroavat muista sosiaalisen median kuvista siinä, että niiden tarkoituksena on tuoda inspiraatiota lukijalle tai vaihtoehtoisesti tukea blogitekstiä. Mä en koe itseäni kovinkaan inspiroivana ihmisenä, joten mun kuvat ovat jälkimmäistä eli tukemassa tekstiä. Yritän aina sovittaa postaukseen sellaiset kuvat, jotka sopivat yhteen tekstin kanssa ja olenkin maininnut käyttäväni 'asukuvailuja' yhdessä mun ajatuspostauksien kanssa, jotta lukija näkee kenen ajatuksia lukee. Mulla saattaa laahata kuvat koneella useammankin viikon ennen julkaisua juuri siksi, että haluan tekstin ja kuvien sopivan yhteen enkä usein edes kirjoita juuri sen hetken asioista. Mun Snapchatista löytyy ne kuvat, jos jotain joskus oikeasti kiinnostaisi realtime -elämä, jota mun blogi ei ole. 

Mä myönnän, että mulla on tällä hetkellä asunto ihan täysin sekaisin tavarasta käydessäni niitä läpi kirpparia varten. Mutta mulla on melkein aina pöytäpinnat täynnä ylimääräistä, pölyä saattaa kertyä yhdessä päivässä jo ihan tarpeeksi peittämään lasiesine ja imurointikin saattaa jäädä useaksi viikoksi imurin hankalan sijoituspaikan vuoksi. Siitä syystä harvemmin kuvaan mitään kotona, koska blogimaailma on opettanut mulle kuvaamaan ainoastaan kauniita kuvia. Ja vaikka se onkin blogimaailman 'vaatimus' en itsekään kokisi mukavaksi laittaa blogiin sekamelska kuvaa. Joten lukijaltakin voi kysyä, että jakaisiko hän itse kodistaan kuvan sen ollessa epäjärjestyksessä tai haluaisiko sellaisia kuvia oikeasti jokaisesta blogista todistaa? Tietenkin, jos kauniit kuvat kyllästyttävät, olen välillä julkaissut niitä pilalle menneitä Epäimartelevat Blogikuvat -postaussarjassa. 

Entäpä sitten bloggaajien vertailu keskenään? Jokaisella on se oma juttunsa blogimaailmassa ja samanalaisia yhtymäkohtia bloggaajien välillä tulee pakostakin, mutta silti kahden blogin vertaaminen keskenään on jotain mitä en ymmärrä. Sama asia olisi verrata kahta täysin erillistä ihmistä keskenään; A:n hiukset on hieman huonompilaatuisemmat kuin B:n, mutta B:llä on liian isot silmät verrattuna A:han. Ja tässä tapauksessa sanat 'hiukset' ja 'silmät' voi vaihtaa ihan mihin tahansa osa-alueeseen bloggaamisessa. 

Itse bloggaan ihan harrastuspohjalta, koska nautin kirjoittamisesta ja kauniista kuvista. Samasta syystä luen muiden blogeja innolla. Joku toinen saattaa blogata aivan eri syystä ja osa jopa ammatikseen. Joten ehkä tyhmintä ikinä olisi verrata juurikin harrastuksenaan bloggaavaa ammatikseen bloggaavaan, koska eihän kukaan vertaa kotonaan paria tomaattia viljelevää maatalousviljelijään. Ihan eri kalibeerin hommia siis. 

Viimeisenä haluaisin vielä sanoa muutaman sanan blogien kommentoinnista. Tästä on mielestäni ehkä eniten ollut täysin vastapäisiä mielipiteitä blogimaailmassa eli kuuluuko jokaiseen kommenttiin vastata? Tähänkään ei tietenkään ole oikeata vastausta ja jokaisen tulisi omassa blogissaan valita itselleen sopiva linja asian suhteen. Itse pyrin aina ajatuksella vastaamaan jokaiseen kommenttiin, sillä tiedän itse kommentoidessani muiden blogeja odottavani jonkinlaista vastausta. Mä rakastan blogeissa sitä vuorovaikutusta, jota tietty postaus aiheuttaa. Mutta, jos kommentteja tulee useampia kymmeniä ellei satoja, voi vastaaminen olla pikkasen hankalampaa. Silloin kuitenkin voisi hyvin keskittyä vastaamaan niihin, joissa on esitetty kysymyksiä ja muihin vastata edes yhtenäisen kiitoksen. 

Joillakin kommentteihin vastaamisen kanta on se, että postaus itsessään on bloggaajan puheenvuoro ja kommenttikenttä lukijan. Ymmärrän osaltani tämänkin puolen, vaikka en itse osaa niin ajatella. Huomaankin itse jättäväni kommentoimatta blogeihin, joissa vastauksia harvemmin saa, vaikka tekstit muuten lukisinkin, koska silloin en saa kaipaamaani vuorovaikutusta. 

***

Kuten aluksi sanoin, halusin tuoda muutamat ajatukseni niin bloggaajana kuin lukijanakin esille liittyen blogeihin ja blogimaailmaan. Mun mielestä aihe on erittäin mielenkiintoinen ja onkin ollut miellyttävää lukea aiheesta useista blogeista lähiaikoina. Niiden postauksien kommettibokseista on voinut huomata, että mielipiteet eroavat jokaisen välillä, vaikka useista löytyy myös samaa linjaa eri vivahtein. 

Mikä teidän mielestä blogimaailmassa on parasta? ♥

Kuvat: S
Kuvauspaikka: Arboretum, Tampere

16 kommenttia

 1. Mahtava teksti ja juuri siihen sopivat kuvat ;) Juuri näinhän se asia on, ettei kaikkea saa odottaa täydelliseksi ja blogien maailmassa on niin paljon erilaisia vaihtoehtoja, ettei sellaista blogia joka ei miellytä ole todellakaan pakko lukea. Mitä sitä suotta itseään toisen "teennäisyydellä" rääkkäämään? Todella hyvin argumentoitu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti ihanasta kommentista ♥ Tosiaan blogeja on tällä hetkellä tarjonnassa aivan älytön määrä, joten varmasti löytää itselleen miellyttävät blogit, jotka eivät ainoastaan ärsytä :D

   Poista
 2. Todella hyvä teksti! :) Tosiaan blogeihin ei kerrota ihan kaikkea ja ihan hyvä niin. Jokainen antaa itsestään sellaisen kuvan kun haluaa. Mä itse haluan myös, että kuvat liittyy jotenkin tekstiin tai ainakin valitsen itseni mielestä jotenkin tekstiin sopivat kuvat.

  Mä itse vastaan aina kommentteihin ja kommentoin myös paljon muiden blogeihin :) Se on mielestäni osa bloggaamista. Ymmärrän, että joihinkin lyhyeisiin kommentteihin ei vastata kuin kiitos. Mutta jos toinen on oikeesti panostanut kommenttiin ja kirjoittanut pitkän kommentin olisi silloin mukava jos itsekkin saisi vastaukseen muutakin kuin kiitos. Ihania kuvia olit muuten valinnut tähän tekstiin <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ihana ♥ Oon niin samaa mieltä sun kanssa noista kommenteista, että jos toinen on nähnyt hurjasti vaivaa kirjoittaakseen sen, tulisi sitä sen verran kunnioittaa, että kirjoittaa takaisin myös kommentin :) Itse kommentoin kanssa usein muiden blogeihin juuri siksi, että tiedän itseäni piristävän yksikin uusi kommentti ja siten haluan laittaa hyvää kiertämään! Sulla on kyllä aina myös ihania kommentteja, joita välillä bongailen muiden blogeista ja tietty omastani ♥

   Poista
 3. Minusta parasta bloggaamisessa on se, että pääsee avaamaan omia ajatuksia ja tekemään omanlaista sisältö! Myöskin itselleni bloggaaminen on antanut harrastukselleni lisää tavoitteita, eli rakastan valokyvaamista ja siitä tulee omasta mielestäni todella hyvä tarkoitus kuvata entistä enemmän.

  www.believemydestiny.blogspot.fi

  VastaaPoista
 4. Minusta parasta bloggaamisessa on se, että pääsee avaamaan omia ajatuksia ja tekemään omanlaista sisältö! Myöskin itselleni bloggaaminen on antanut harrastukselleni lisää tavoitteita, eli rakastan valokyvaamista ja siitä tulee omasta mielestäni todella hyvä tarkoitus kuvata entistä enemmän.

  www.believemydestiny.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla sunkin lemppareita asioita bloggaamisessa :) Blogi kyllä pakottaa entisestään kuvailemaan ja samalla siinä kehittyy nopeasti :)

   Poista
 5. Tää teksti oli kyl ihan superhyvä, kirjoitit ihan 100% asiaa! Ja hei, jälleen kerran tosi kauniit kuvat tässä <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ihana ♥ Sulta se inspiraatio vähän lähti kirjoitella, etten olisi sun kommenttikenttää ihan täysin täyttänyt ;)

   Poista
 6. Sulla pitäis ihan oikeesti harkita kirjoittamista ammattia, oot tosi hyvä siinä! :) Oon kanssa samaa mieltä muitten kanssa, että tässäkin sulla oli tosi hienot kuvat ja osaat kyl poseeratakkin tosi hyvin!
  Voi kun saiskin sellasen fiiliksen päälle, että bloggaaminen on harrastus ja sitä ei tarveis pähjäillä niin paljon. Muiden blogeja kun kattoo, niin just kaikki kuvat on niin hyvin mietitty ja asiaa on vaikka mistä ja sitten ite kun yritän bloggaa nii iskee stressi että mistä ja mitä kuvia otan ja sit ku onki semmoset paineet niin on parempi vaan pistää koko blogger kiinni :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi kiitos ihanainen kauniista kommentista ♥ Kyllä kaikille tulee silloin tällöin stressiä bloggaamisesta eli ihan normaali fiilis sellainen :) Sulla on mielettömän upeita diy-juttuja, joita en edes itse olisi koskaan tullut ajatelleeksi! Ja kuvaamisessa kehittyy ajan mittaan ja uusia tapoja kuvata löytää selailemalla omia inspiraation lähteitä esim instagramissa tai blogeissa :) Älä ota turhaa stressiä, kaikilla on oikeasti se oma tapansa blogata ja mikää ei ole väärä tapa ♥

   Poista
 7. Haha avauduin sulle tästä snäpissäkin, mutta siis ärsyttää kun olin kirjottanut tähän pitkän kommentin ja sitten klikkasin vahingossa yhtä linkkiä tuolta kirjanmerkeistä... Arvvaa vaan, että olinko kopioinut kommenttia varmuuden vuoksi? :D

  Mutta joo komppaan tosiaan edellisiä kommentoijia, sillä tää oli ihan super hyvin jäsennelty ja kirjoitettu postaus!!♥

  Kun mietin jonkin blogin lukijaksi liittymistä, niin kuvilla on kyllä valehtelematta suuri merkitys, ja nimenomaan niillä kauniilla ja valoisilla kuvilla. Mun mielestä siinä ei oo mitään väärää, että raivaa sen pöydän tyhjäksi kuvauksia varten, sillä mä en henk.koht. inspiroituisi siitä, että jonkun kuvan taustalla häämöttäisi puoliksi syöty reissumies :D Mä inspiroidun sellaisista kuvista, joissa on vaikkapa just noita ruusunterälehtiä, valoja tai mitä nyt kukin keksiikään. Tietysti lukijan kontolle jää se mietintä osuus siitä, että onko se nyt todellisuutta, kun kaikki on aina tiptop. Veikkaan kuitenkin, että varsinkin moni ns.varttuneempi lukija kyllä tiedostaa sen faktan, että kenenkään koti ei oo aina sellainen kuin kuvat antavat olettaa. Toki joskus on kiva lukea sellaisia kulissien takana- tyyppisiä postauksia, sillä niihin taas pystyy samaistumaan! Niitä lukiessa näkee sen, että joku muukin tekee just sitä samaa kun itsekin :D Kaikkien kuvien ei tarvitse olla siitä todellisuudesta, vaan ne voivat munkin mielestä tuoda sitä inspiraatiota, ja miellyttää sitä visuaalista silmää :)

  Tohon vertailuun tule kyllä sorruttua, eikä se auta yhtään mitään. Pitäisi vaan tehdä just sitä omaa juttua, sillä se toisen juttu ei ehkä toimikaan itsellä :D Tietty pienoisesta vertailusta voi olla jotain hyötyäkin. Toisen hyvä kirjoitustyyli saattaa poikia sen, että itsekin uskaltaa kokeilla erilaista kirjoitustapaa. Mutta jooh, liika vertailu ei kyllä auta yhtään, vaan pikemminkin saa ahdistuneeksi ja stressaantuneeksi, kun sitä sitten löytää omasta blogistaan pelkkiä virheitä ja epäonnistumisia.

  Tosta kommentoinnista me höpöteltiinki jo kaffen ääressä ;) Tiivistettynä kuitenkin: täysin samoilla linjoilla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hhahah, sä ja sun kommentoinnit :'D Kuten sulle snäppin kans laitoin, että meinasi sun kommentti vahingossa poistua munkin ansiosta :D

   Joo kyllä kuvilla on suuri merkitys siinä jääkö seurailemaan blogia enemmänkin, vaikkei omalla kohdalla ihan aina se tärkein asia :) Mua saattaa meinaan ärsyttää, että jos on kauniita kuvia, mutta ne ovat liian yksitoikkoisia :/ Eli tosiaan vaihtelevuutta kuviin sekä välillä voi olla niitä rososempia kuvia :) "Puoliksi syöty reissumies" , kiitos, meinasi lentää smoothiet näytölle :DD Ps. isken seuraavalla kuvauskerralla sun taustalle sellaisen huomaamattas ;D

   Jokainen varmasti jossain vaiheessa tulee vertailleeksi itseään muihin ja ihan kuten sanoit on siitä hyötyäkin joissain tilanteissa :) Jokainen tehköön omaa juttuaan ja mikä itsestä tuntuu hyvälle, blogien on tarkoitus olla mukava paikka lukijalle ja kirjoittajalle ♥

   Poista