Salaisuuksia mun vatsasta

Tänään mä tulin kirjoittelemaan aiheesta, joka on itselleni melko arka. Paitsi, että onhan se jokaiselle naiselle arka aihe. Aiheena siis on mun vatsanseutu, joka on alkanut pikkuhiljaa palloutumaan ja kohoamaan mekkokankaista esiin. Mä olen jo muutaman viikon ajan pohtinut kovasti ja luonnostellut tekstiä, miten lähtisin aiheesta puhumaan. Päätinkin aloittaa ihan siitä hetkestä, jolloin aihetta aloin enemmän miettimään. 

Suurena herättäjänä mulle oli tapaaminen vanhan ystävän kanssa, jonka viime näkemisestä oli kerennyt kulua jo kaksi vuotta. Istuttiin pöydässä juomassa juomiamme ja nousin käymään vessassa. Palatessani takaisin ystäväni yhtäkkiä sanoi huomanneensa vasta mun noustua mun vatsan luullen mun jättäneen kertomatta perheenlisäyksen. Ei, en ollut raskaana vaan erittäin turvonnut ja ehkä vähäsen jopa lihonnut. Saatiin kuitenkin ystäväni kömmähdyksen takia kunnon naurut aikaiseksi ja puheenaiheeksi vaihtuikin tarinat naisten vatsojen muutoksesta ilman minkäänlaista lisääntymistä. Naurahdettiinpa sillekkin ajatukselle, että raskauden myötä ainakin tietäisi pääsevänsä kyseisestä pallomahasta eroon muutaman kuukauden kuluttua.

Havahduin kuitenkin ajattelemaan enemmänkin vartaloni muutosta. Mä olen ollut aina todella hoikka, vaikka olisin syönyt mitä. Siitä mun ystäväni kyseisen erheen tekikin, sillä mä en ole koskaan aiemmin ollut näin turvonnut ja tää ystävä on tosissaan nähnyt mut koulussa päivittäin ja nähnyt myös mitä kaikkea mä olen suustani alas ahtanut.

En ole aiemmin kiinnittänyt huomiota siihen, että vaikka söisi terveellisempiä vaihtoehtoja, tulee niissäkin raja. Mä olen vähän tunnesyöjä. Tykkään syödä ja varsinkin napostella kokoajan jotain. Naposteltavat ovat joko hedelmiä, sipsejä tai karkkia. Sokerittoman kokeilunkin aikana suussa napsui kokoajan jotain sokeritonta. Mä vaan rakastan syömistä! Ja onhan syöminen kuitenkin perusedellytys elämiselle, joka kuluttaa kokoajan energiaa. Mun ongelmana on ollut se, että en ole ajatellut ollenkaan kulutuksen ja energiansaannin suhdetta. Pelkkä oleminen kuluttaa tietyn määrän energiaa, mutta kaikki sen yli menevä tulisi kuluttaa liikkumalla tai se jää ylimääräisenä energiana kiinni kroppaan.

Aloin pohtimaan hyvää ratkaisua ongelmaani. En ole mielestäni lihava, voin hyvinkin jättää sokerit pois ja pystyn lisäämään liikuntaa saadakseni ylimääräisen rasvan vatsaltani pois. Päätin, että merkkaisin saamani kalorit syömistäni tuotteista ja ynnäisin niitä kunnes päivän kulutukseen tarvittava kalorimäärä olisi täysi. Ja ensimmäisen jätskin kanssa kalorimäärä oli helppoa bongata paketin kyljestä, mutta sitten mentiinkin hankalampiin ruokiin kuten perunaan. Mistä mä ikinä voisin tietää, kuinka paljon kaloreita mun syömässä perunassa on!?

Lähdinkin googlailemaan kalorilaskuri -sanalla tuloksia ja eteeni bongahti aika nopeasti kalorilaskuri.fi -sivusto. Kyseisen sivuston välityksellä tutustuinkin nopeasti heidän tuottamaan sulamo -sovellukseen, johon pystyy merkitsemään kaikki syömänsä ruuat ja sovellus laskee kaikki saadut ravintoarvot, kalorit yms. valmiiksi. Lisäksi sinne lisätään harrastettu liikunta, jotta sovellus laskee käyttämäsi energian. Sovellukseen rekisteröityessä kysytään jo valmiiksi pituutta, painoa sekä ruokapäiväkirjan/kalorilaskurin tarvetta, jonka mukaan päivittäinen kaloritarve lasketaan. Itse laitettuani painon ja pituuden laitoin tavoitteeksi kalorimäärän, joka vastaa kulutusta ilman liikuntaa. Kyseisen valinnan tein siksi, että en ole hyvä miettimään ruokien kaloripitoisuuksia ja tiesin ylittäväni tavoitteen päivittäin vahingossa. Näin pystyn liikunnan lisäämisellä tasapainottamaan syömisen ja kulutuksen välistä eroa. 

Sulamo on tosiaan maksullinen, mutta mielestäni sopivahintainen. Itse olen ainakin todella tykännyt ohjelmasta sen takia, että olen päässyt enemmän pohtimaan ruokailujani aina energiatasolta saakka. Sovellus näyttää päivittäisen tarpeen myös kuidulle, proteiinille, kasviksille sekä vedelle, jotka se laskee myös kirjatuista syömisistä. Se myös merkkaa pehmeät ja kovat rasvat sekä sokerin ja suolan määrän ruokavaliossa. Uskonkin noiden tarvemittareiden avulla pystyväni tasapainottamaan ruokailuani entisestään, vaikka tarkoituksenani ei ole kirjaimellisesti seurata sen ohjeita eikä edes laihtua. Nyt pystyn lisäämään tarpeen mukaan liikuntaa ylittäessäni tarvitsemani energian ja huomaan myös nopeasti, jos edellisenä päivänä olen jättänyt liian vähälle jonkin perustarpeista ruokavaliossa.

Olen nyt kolme viikkoa pyrkinyt pysymään tarvittavan kalorimäärän sisällä ja huomannut verratessani aikaisempiin syömistottumuksiini syöneeni kahden ihmisen edestä. Vieläkin välillä tekisi mieli olla syömässä kokoajan jotain, mutta itsehillintäni on onneksi parantunut kokeilun aikana huomattavasti. Oikeata eroa vatsanseudulla en ole huomannut, sillä turvotus vaivaa edelleen, mutta saatuani ruokailumäärän oikeanlaiseksi on helpompi lähteä testaamaan ruoka-aineita, jotka aiheuttavat kyseistä turvotusta. 

Tärkeimpänä asiana turvotuksesta kärsivänä on varata aika lääkärille. Turvotusta on normaalia esiintyä esimerkiksi tiettynä aikana kuukaudessa tai hieman turvottavamman ruokailun jälkeen, mutta pitempiaikaisena syy tulisi tutkia perusteellisemmin. Jos jättämällä tiettyjä ruoka-aineita pois ruokavaliosta ei saada turvotusta laskemaan, voi tuorvotuksen taustalla olla useampia vakavampiakin aiheuttajia. Itse olen menossa kuun lopulla keskustelemaan ja varmistamaan omaa tilannettani ensinnäkin saadakseni mielenrauhan ja toiseksi löytääkseni vihdoin ja viimein tavan päästä turvonneesta olosta eroon. 

Olisi mukava kuulla teidänkin mietteitä aiheesta :)

20 kommenttia

 1. Ihana kun otat tämmöisen asian esille mikä varmasti vaivaa moniakin naisia ja aiheuttaa epävarmuutta! Oon huomannu että yllättävän monilta puuttuu erityisesti täällä somessa hienovaraisuus niiden puheista, kun näkee että naisilta kysytään suoraan onko tämä raskaana/lihonnut tms. Kiva kuulla että tuosta sivustosta on ollu sulle hyötyä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ihanasta kommentista :) Nykyään kyllä nopeasti somessa saa kysymyksiä, joista hienovaraisuus on kaukana :/ Halusinkin juuri siitä syystä avata blogissa muitakin mahdollisia syitä pyöreämmälle vatsanseudulle :D

   Poista
 2. Hyvä kun oot menossa myös lääkäriin, mietinkin sitä heti alussa kun luin postausta, mutta lopussa onneksi kerroitkin että menet lääkäriin! Aloin heti miettimään miksköhän on turvotusta, vaikka oot muuttanut jo syömisiä ja liikuntaa. Toivottavasti syy selviää :) Hyvästä aiheesta postaus ja kiva kun osasitte nauraa tuolle raskaus utelulle kuitenkin :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Itselle ei ollut aluksi edes tullut mieleen, että olisi syytä käydä lääkärissä ennenkuin toinen ystäväni siitä alkoi puhumaan meidän keskustellessa turvotuksesta! Itse odotan innolla, että josko siellä selviäisi syy paremmin ja pystyisi jotain konkreettista tekemään olon paranemiseksi :)

   Poista
 3. Hienoa, että olet päättänyt varata ajan lääkärille, sillä itsehän tuollaiset asiat huomaa helpommin kuin muut!

  Kannattaa googlettaa diet builder trainer4you, sitä kautta löytyy aivan loistava apu ruokailuihin - ei kalorinlaskentaa, ei valmista ruokavaliota, vaan vapaus valita ja koota ateriat oman mielen mukaan, mutta oikein! :)

  VastaaPoista
 4. Hienoa, että olet päättänyt varata ajan lääkärille, sillä itsehän tuollaiset asiat huomaa helpommin kuin muut!

  Kannattaa googlettaa diet builder trainer4you, sitä kautta löytyy aivan loistava apu ruokailuihin - ei kalorinlaskentaa, ei valmista ruokavaliota, vaan vapaus valita ja koota ateriat oman mielen mukaan, mutta oikein! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkistä :) Itse odotankin, että saan enemmän selvyyttä asiaan ja pääsen oikeasti miettimään kuinka edetä kohti parempaa hyvinvointia :)

   Poista
 5. Kulostaa niin tutulta toi turvotus, sillä mun vatsa on oireillut jo pidemmän aikaa. Varailin sitten ajan lääkärille. Lääkäri epäili, että mulla on jotain toiminnallisia vatsavaivoja, jotka ovat siis aivan vaarattomia. Asia pitäisi vielä varmistaa sillä, että kävisin verikokeissa, mutta en ole vielä ehtinyt. :D Hyvä, että oot menossa lääkäriin, niin siellä sitten selviää turvotukseen syy! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos mahtavasta kommentista :) Tuntuu helpottavalta kuulla, että muillakin on samanlaisia kokemuksia turvotuksen kanssa ja että voivat johtua myös ihan vaarattomista jutuista :) Itse olen googlaillut kaikki mahdolliset syyt turvotukselle ja voi mun lääkäriparkaa, kun joutuu mun luulojani korjaamaan vääriksi :D

   Poista
 6. Ihana että joku kirjoittaa niin avoimesti tästä aiheesta! Tuntuu että monilla on tätä ongelmaa, mutta siitä ei oikein puhuta vaan niitä hävetään. Itsekin olen vatsaongelmien kanssa paininut ja ravannut lääkärissä, mutta mitään virallista syytä ei löydy.. Tällä hetkellä syön gluteenitonta ja vähälaktoosista, mutta kun stressi iskee ruokavalioni on kokonaan maidoton (+ gluteeniton) koska vatsa ei vain yksinkertaisesti kestä..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista! Mäkin jostain luin artikkelin, että vatsanturvotus on yleistynyt todella paljon viime vuosina, mutta kuitenkaan googlaamalla ei kovin löytynyt kirjoituksia aiheesta :/ Vissiin gluteenittomuus ja laktoosittomuus on yleisiä keinoja turvotuksen laskemiseen. Tuo stressi on kyllä ikävä, jos vaikuttaa vatsassa saakka ja se tuo varmaan entisestään stressiä.

   Poista
 7. Voi miten rohkea ja loistava teksti! <3 Mäkin oon aina ollut todella hoikka syömisistäni huolimatta, mutta vasta ihan vuoden aikana se ja liikkumattomuus on alkanut näkyä helpommin. Maha se on mikä ensimmäisenä sieltä pomppaa ja tietysti se on myös todella herkkä kaikelle mahdolliselle! Ja olen myös sellainen popsija, että pakko on ihan vain huvinvuoksi olla suussa jotain.. Tällä viikolla jätin karkit ostamatta, mutta tällä hetkellä korvaan tekemisenpuutteen viinirypäleillä.. :D

  Mutta ihailtavaa, että otat ohjat käsiisi ja menet tarkistuttamaan tilanteen myös lääkärillä! Multa on jäänyt tekemättä, vaikka aika on pitänyt vatsajuttujen takia varata jo kauan sitten. :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ihanasta kommentista ♥ Itselläkin vaikutti todella paljon liikunnan määrän väheneminen arjessa, mutta syömiset pysyivät samoina. Se sitten tuleekin nopeasti esille :D Viinirypäleet ovat kyllä todella hyvä korvaaja napostelussa karkeille :) Tuo lääkäri on kyllä mielenrauhaa tuova tekijä, joka kannattaa kyllä varata! Vielä kun saisi ylimääräisen jännityksen pois ennen kyseistä aikaa ja lopettaisin googlaamasta kaikkia mahdollisia syitä turvotukselle :D

   Poista
 8. Tosi rohkea postaus, hatunnosto siitä! :) ♥ Mäkin oon kärsinyt paljon turvotuksesta jo useamman vuoden. Mulla itsellähän on ylipainoa, joten turvotustani eivät muut ehkä kovin helposti huomaa, kuten taas hoikkien kohdalla. Itse kuitenkin huomaan eron selkeästi ja joskus esimerkiksi vanhemmillani ollessani äiti saattaa sanoa, että "oho ihan kuin olisit laihtunut/lihonut 5 kiloa eilisestä" :D Toisinaan olen jopa mitannut mittanauhalla ja ero on ollut lähes 10 senttiä parin päivän sisällä! Vieläkään ei ole täysin selvää, että mistä tuo johtuu. Ehkä se on monien asioiden summa - hormonien, stressin (johon reagoin helposti vatsalla), ruokavalion jne. Sen oon kuitenkin huomannut, että vehnän jättäminen pois ruokavaliosta on tuonut helpotusta, vaikkei ongelma ole kokonaan poistunut. Myös herkuttelun vähentäminen ja veden juomisen lisääminen ovat auttaneet jonkinverran. Näähän on tottakai aika yksilöllisiä juttuja, mutta tosi moni saa apua ainakin valkoisten viljojen karsimisesta, maitotuotteiden vähentämisestä ja veden juomisen lisäämisestä - ihan jatkuvasti törmää sellaisiin juttuihin!

  Hyvä, että oot menossa lääkärillä käymään - se tuo ainakin mielenrauhaa ellei muuta :) Toki toivon, että jokin muukin apu sieltä sulle löytyy, mutta valitettavan usein musta tuntuu, ettei turvottelulle löydy erikoisempaa syytä eikä sen myötä hoitoakaan. Silloin pitää vaan itse muokkailla elämäntapojaan pikkuhiljaa ja kuunnella omaa kehoaan :) Kuulostaa hyvältä tuo, että oot kiinnittänyt sun ruokavalion tasapainoisuuteen ja liikkumiseen enemmän huomiota ton sivuston avustamana. Siis todellakaan en tarkoita mitään laihduttamista sun kohdalla, mutta ihan jokaiselle meistä painosta riippumatta tekee hyvää panostaa omaan terveyteen ja hyvinvointiin :) Ruokavalio ja liikunta vaikuttavat kuitenkin niin monin tavoin fyysiseen ja psyykkiseen puoleen. Mulla itellä on juurikin menossa elämäntapojen parantamisremontti ja kutsun sitä nimenomaan siksi enkä laihdutuskuuriksi, vaikka mun kohdalla siihen kuuluukin myös painon pudotus. Mutta tahdon nähdä sen niin, että pointtina on elää terveellisesti ja tasapainoisesti (eli kohtuudella myös herkkuja yms mahtuu mukaan) eikä tuijottaa vaa'an lukemaa. Tsemppiä sulle tän koko asian suhteen ja kiitos, että otit tällaisen aremman aiheen esille avoimesti! ♥

  Erika

  PS.Mitä mielenrauhaan tulee, voin sanoa kaksi sanaa: älä googlaa. Oikeasti, mä oon oireitani googlailemalla muutama vuosi sitten kokenut sellaista ahdistusta ja stressiä terveyteni suhteen, että huhhuh - ihan todella pelkäsin jopa henkeni puolesta :D Kuitenkaan mitään erityisen vakavaa ei syyksi löytynyt, ja elossa ollaan vieläkin haha! Kannattaa siis kieltää itseltään kokonaan google ja odottaa vaan kärsivällisesti sitä lääkäriä :) Toki netistä voisi löytyä oikeaakin tietoa, mutta mä opin sen, että kaikista helpoiten löytyy ja jää mieleen ne kauheimmat vaihtoehdot ja pelottavimmat kokemukset, jotka on kuitenkin aika epätodennäköisiä. Eivätkä kuitenkaan googlettamalla ja stressaamalla parane, joten turha kiusata itseään :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos erittäin ajatuksella kirjoitetusta kommentista ♥ Mä en osaa sanoa, että näkyykö turvotus ylipäätänsä kenelläkään liiaksi, mutta omaan silmään ja niiden, joiden kanssa on enemmän tekemisissä se näkyy selkeämmin. Ero tosiaan parin päivän välillä voi olla jo todella huomattava! :D Mukava huomata, että sä olet löytänyt jo muutamia keinoja turvotuksen hillitsemiseen; itse olen myös noita kaikkia pyrkinyt kokeilemaan samalla kuin olen muutenkin syömisiäni tarkkaillut ja tutkinut, josko löytyisi se tietty yhdistävä syy turvotukselle :)

   Lääkärillä käynnin on tosiaan tarkoitus tuoda mielenrauhaa ja poistaa turvotuksen syiden listalta ne vakavimmat pois. En usko sen välttämättä tuovan mitään suurempaa ratkaisua asiassa, mutta useiden ystävien suosituksesta se tuntuu pakolliselta jatkoa ajatellen :D Elämäntapojen parantamisremontti kuulostaa erittäin hyvälle! Mun mielestä nyt tajuttuani vihdoin pointin syömisen, kulutuksen ja liikunnan välillä tuntuu olo paljon paremmalta :) Toivottavasti sullakin onnistuu terveellinen ja tasapainoinen eläminen toivomallasi tavalla ♥ Herkkuja tosiaan saa kyllä kohtuudella syödä ja vaakaa ei tosiaan kannata katsoa, koska se ei kerro yhtään mitään mistään ;)

   Joo googlailu on kyllä välillä pelkoja lisäävää, mutta eipä sitä uteliaisuudelleen mitään mahda :D Onneksi tosiaan uskon lääkärin tuovan mielenrauhaa ja vievän turhien googletteluiden pelot mukanaan :)

   Kiitokset vielä todella ihanasta kommentista ja pahoittelut, etten ole aiemmin kerennyt kunnolla vastailemaan oltuani melkolailla pois koneelta ♥♥

   Poista
 9. No ei sulla oo sen kummempaa pömppistä kun miettii mitä suurimmalla osalla naisista on. Mulle kanssa tulee kommenttia, että oonko raskaana, mutta ihan jo vaan menkat, syöminen ja se että suolistossa on... krhm tavaraa, saa mahan pyöristymään. Ja naisilla kun on sellainen lisä kuin kohtu, mitä miehillä ei ole, niin se aiheuttaa alamahaan pyöreyttä. Oli anoreksian jälkeen todella vaikeaa itselleni uskotella, että se "pömppis" nyt vaan kuuluu naiseuteen. Mun mielestä sä oot kyllä todella hoikka, ihan oikeasti ja rehellisesi, ja en sun mahaan oo huomiota kiinnittänyt paitsi nyt kun aiheesta kirjoitit. Kiva teksti kuitenkin, ihanan rehellinen ja tykkään sun tavasta kirjoittaa.

  Kauniilta näytät kuvissa <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista ♥ Mä mietin tosiaan melko pitkään kirjoitanko aiheesta ja miten siitä kirjoittaisin, sillä ensimmäisenä ajatuksena oli tosiaan, että voinko hoikkana kirjoittaa tästä. Mun mielestä kanssa pieni pömppis kuuluu asiaan ja naisille kaikkialla eikä mua ole koskaan haitannut sellainen :) Kuitenkin lähiaikoina sen turvonneen ulkomuodon lisäksi olo on ollut turvotuksesta kauhea ja sen vuoksi lähdin itse tutkimaan asiaa enemmän eikä niistä pahimmista turvotuksen hetkistä edes kuvia ole halunnut itsestään ottaa :D Ymmärrän sun huolen myös tästä kommentista, sillä usein tämäntyyppiset avautumiset voisi olla merkkinä alkavasta syömishäiriöstä, kun hoikahko ihminen puhuu tälläisiä. Kiitos vielä kerran ♥

   Poista
 10. Voi ei, mikä kämmi sun ystävältä! :D Onneksi et kuitenkaan loukkaantunut, vaan osasitte nauraa koko jutulle. Mun mielestä et todellakaan ole lihava, kuten itsekin sanoit, mutta ehkä masussa on vähän semmoista "hiilaripöhöä". Itselläni sitä tulee myöskin todella helposti heti, jos annan itseni syödä pidemmän ajan mitä huvittaa. Se usein kuitenkin laskee myös melko nopeasti, joten eiköhän se siitä kutistu nopsasti! Olet ihana! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, onneksi joo osattiin nauraa asialle, vaikka tilanne olisi voinut olla kummallekkin nolostuttavaa :D Joo tietty pöhöys tulee helpolla syömällä kaikenlaista ja onkin ihan normaalia :) Itsellä on pidemmän aikaa tosiaan syöminen ollut aikalailla mielihalujen mukaan ilman minkäänlaista rajaa ja sen vaikutuksen olen nyt tosissani huomannut! Kiitos ihanasta kommentistasi ♥

   Poista
 11. Apua mä en tiedä tuliko mun aiempi kommentti tähän, maksoin äidin goooglen sähköpostilta laskuja ja kommentoin tähän samalla ( vahingossa äidin käyttäjätunnuksella ) ja en tiiä mitä sen jälkeen tapahtui :D

  Mutta, mulla oli viime talvena (melkeen pari kk) niin pahasti turvonnut maha, että mun kaverit luuli että oon pamahtanu paksuksi & mun maha oli niin iso, että se näytti siltä että millä sekunnilla hyvänsä se halkee kahtia ja sieltä sinkoutuu vauva! Se meni sit siihen että jos joku esim. koulussa pyys mua tekemään jotain enkä jaksanut, näytin mun mahaa ja sanoin että en pysty, oon raskaana ja kaikki sai siitä hyvät naurut :D eli pääasia on se, että ottaa osaa nauraa asialle :)

  Mutta mulla kävi mielessä, että onko sulla testattu kilpirauhasarvoja koskaan? Koska mulla johtu tuo turvotus (mikä oli sit tuli myös naamaan ja sormiin) siitä että lääkitys ei ollut ihan kohdillaan ja se meni vajaatoiminnan puolelle.. kilppari on kuitenkin niin tärkee että jos vähänkin on siihen viittaavia oireita, niin ehdottomasti kannattaa pyytää siitä verikokeet, se on naisilla loppujen lopuksi aika yleinen tauti :/

  Mut sulla on todella hyvä kroppa ja kiva että kirjotit tästä aiheesta, koska vaikka mua nauratti koko mun turvotus homma, tuntu se välillä tosi tuskaselta ja siltä että oon varmaan ainoo ihminen tässä maailmassa joka tästä kärsii!

  VastaaPoista