Tunnelmia Cambridgesta

Mä rakastan tehdä matkapostauksia ja lukea niitä myöskin, mutta vitsit ne aina viivästyy verrattuna muihin postauksiin. Nytkin on erittäin vaikea kuvitella, että tästäkin matkasta Cambridgeen on jo muutama kuukausi. Oltiin tosiaan huhtikuun puolella pienellä viiden päivän opintomatkalla tuolla ja pääsin kokemaan tuon kaupungin ihan erityisellä tavalla. 
Mä en ole itse aiemmin koskaan ollut Isossa-Britanniassa, vaikka Lontoota olen usein pohtinut matkakohteena. Olen monelle sanonut, että haluaisin kuitenkin Lontoon sijasta tai lisäksi nähdä myös pienempiä, 'aidompia' kaupunkeja, joissa on sitä brittiläistä tunnelmaa. Olinkin innoissani, että pääsen kokemaan Isossa-Britanniassa ensin tuon Lontoon ulkopuolisen kaupungin ja joskus tulevaisuudessa pääsen tutustumaan Lontooseen enemmänkin kuin vain matkan Cambridgesta Heathrowlle. 

Cambridge on suuri yliopistokaupunki parin tunnin ajomatkan päässä Lontoosta. Me ajettiin bussilla sinne ja suurin osa matkasta nähtiin perinteistä maaseutua kunnes yhtäkkiä saavuttiin erittäin kapeille kaupungin kaduille. Olen vieläkin hämmentynyt, kuinka kapeita nuo kadut olivat, mutta siitä huolimatta niille mahtui molemmille puolille kävelytie sekä kaksikerroksisia busseja kulkemaan molempiin suuntiin. 

Koska me oltiin tuolla opiskelijoiden loman aikana, oli siellä ihanan rauhallista ja päästiin kunnolla kiinni brittiläiseen arkeen. Normaalistihan kuulemma tuolla nuo kapeat kadut ovat vielä täydempiä, sillä opiskelijat eivät saa käyttää autoja vaan joutuvat pyöräilemään, joten voin vain kuvitella sitä tungosta hieman ennen ensimmäisiä luentoja!
Opiskelijoiden lomakauden vuoksi päästiin myös majoittumaan opiskelijoiden asunnoissa Downing Collegen alueella, joka on yksi 31:stä collegesta, joista Cambridgen yliopisto koostuu. Olikin mielenkiintoista päästä elämään hetkeksi sitä opiskelijaelämää kampuksen alueella; aamulla ensimmäiseksi aamupalalle ruokasaliin ja sen jälkeen luennoille. Luentojen jälkeen hetkeksi tekemään tehtäviä huoneeseen ja sieltä viettämään aikaa kaupungille kurssikavereiden kanssa. 

Ihan meidän kampuksen vieressä oli katu täynnä erilaisia ravintoloita ja kahviloita, muutama ruokakauppa sekä pieniä muita kauppoja. Pienen kävelymatkan päässä oli myös iso ostoskeskus täynnä kauppoja sekä tietenkin Primark. Koska vapaa-aikaa ei ollut liiaksi matkamme aikana, ei ehditty ihan hirveästi tutustumaan kampuksen lähialueiden lisäksi kaupunkiin, mutta se mitä ehdimme vei todellakin sydämeni. 

En varmaan kovinkaan ole blogissa maininnut, että tykkään katsoa joitain brittiläisiä ohjelmia, joiden maisemia olen ihaillut. Nekin yleensä sijoittuvat muualle kuin Lontooseen, joten olin tavallista innostuneempi näkemään ohjelmissa näkemiäni asioita todellisuudessa. Olin ihan innoissani nähdessä esimerkiksi ambulansseja hälytysajossa, sillä se toi mieleeni Casualty -ohjelman. Kävellessä pieniä asuinkatuja pitkin täynnä täysin samanlaisia taloja tuli puolestaan mieleen Harry Potterin jästimaailma tai Ulosottomiehien kohteet. Ja perinteinen englantilainen pubi toi tietenkin mieleen Emmerdalen legendaarisen Woolpackin.
Koska Cambridge on todella vanha kaupunki, löytyy sieltä paljon nähtävyyksiä tälläiselle historiallisista ja vanhoista rakennuksista kiinnostuneelle. Musta oli mielenkiintoista päästä kävelemään samoille kaduille ja opiskelemaan edes hetkeksi saman yliopiston tiluksille, joilla on mua aiemmin kävellyt ja opiskellut merkittäviä henkilöitä. Aina Sir Isaac Newtonista ja Charles Darwinista Stephen Hawkingiin ja moniin muihin. Se lista on merkittävä ottaen huomioon, että Cambridgen yliopisto on maailman toiseksi vanhin ja 1200 -luvulta tähän päivään mennessä on tapahtunut valtavaa kehitystä. Ja päästiinkin kuulemaan paljon mielenkiintoisia tarinoita menneiltä ajoilta sekä muutamia kummitustarinoita myöskin. 

Kaikki tapaamani ihmiset tuolla olivat ihanan sydämellisia ja ystävällisiä. Ja sitä suomalaisten eniten vihaamaa small talkia pääsi harjoittamaan aina lähikaupassa asioidessa ja ystävällisiä hieman jopa tuttavallisia tervehdyksiä kuuli jokaiselta asiakaspalvelijalta. Mutta mun mielestä mielenkiintoisinta oli nähdä sitä vuorovaikutusta paikallisten välillä ja saatoinkin havahtua siihen, että jäin liiaksikin tuijottelemaan muiden ihan tavallista arkea ja työtä. 
Voin kyllä lämmöllä suositella tuolla käymistä esimerkiksi osana Lontoon matkaa, sillä junalla sinne pääsee vajaassa tunnissa ja siellä liikkuminen on todella helppoa ihan kävellen. Mekin huomattiin tuo kävellessämme, että kaikki ovat lähellä toisiaan ja jokaisen kulman takana on jotain upeaa nähtävää. Suosittelen myös tuolla ollessa ehdottomasti lähtemään punting tourille eli soutelemaan oppaan kanssa Cambridgen läpi virtaavalle joelle, jota ympäröivät useat colleget ja kauniit kaarisillat. Tästä on itseasiassa tulossa vielä toisessa postauksessa lisää... 

Kuten jo aiemmin mainitsin, jäi Cambridge todellakin sydämeeni sen tunnelman vuoksi ja tietenkin suurta roolia viihtymisessä piti myös mahtava seura. Meitä oli parikymmentä opiskelijaa Helsingin ammattikorkeakouluista ja en ennen reissua tuntenut kuin ainoastaan luokkakaverini, joka haki tuohon ohjelmaan mun kanssa. Kuitenkin reissun aikana tutustui ihan mahtaviin ihmisiin, joihin ei olisi varmaan koskaan muuten törmännyt. 

Aionkin ihan varmasti vierailla tuolla Cambridgessa uudelleenkin muistellen ensimmäistä reissua siellä ja kokien niitä asioita, joita ei kiireisen aikataulun vuoksi aiemmin ehtinyt. Esimerkiksi King's collegen kappeli ja kasvitieteellinen puutarha jäivät omaan mieleen vierailunarvoisina kohteina, mutta myös tuolle punting -kierrokselle lähtisin ehdottomasti uudelleen!

Oletteko käyneet Cambrigessa? ♥


2 kommenttia

 1. Mullakin venyy joskus matkapostaukset pitkälle, mutta parempi myöhään kuin ei milloinkaan. Pakkohan se on, jos haluaa muutakin julkaista aina väliin ja kun ei sitä aina ehdi sitten joka päivä postaamaan, niin pakostihan ne venyy. Ei siis mitään hätää, huippua lukea näitä aina <3

  Mukavasti pääsee sun postauksien myötä aina tohon fiilikseen, kun kerrot niin tarkasti ja lisäksi sellaisia ihania pieniä faktoja kohteesta. 8) Mä olisin tänä kesänä lähtenyt varmaan käymään Lontoossa, jos en olisi raskaaksi tullut ja suunnitelmissa oli, että oltaisiin serkun kanssa sitten käytykin jossain muuallakin lähiseudulla siellä (serkkuni asuu siis Lontoossa, olenkohan maininnut asiasta). No mutta kerkiäähän sitä sitten myöhemminkin :) Rakastan pääkaupunkien tunnelmaa Euroopassa, mutta olisi joskus kiva nähdä tuota pienen kaupungin aitoa tunnelmaakin vaihteeksi :) Tosin uskon näkeväni sitä aitoa myös pääkaupungeissakin, vaikka turisteja täynnä ovatkin. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ihanasta kommentista ♥ Matkajutut onneksi pysyy relevantteina kauan, sillä kohde harvoin muuttuu suunnattomasti parissa kuukaudessa :D Tuo, että tykkään aika yksityiskohtaisesti kertoa ja tuoda hyviä pointteja esille on se syy, että nää välillä venyy, kun asiaa on niin paljon :D

   Vitsi kuinka ihanaa olisi varmasti ollut tuo Lontoossa serkun kanssa oleilu ja siitä helposti muualla käynti. Onneksi varmasti ehdit myöhemminkin ♥ Tottakai pääkaupungeissa on myös sitä paikallista fiilistä ja ovat upeita kohteita, mutta itselle ehkä se muiden turistien läsnäolo vie välillä sitä autenttista tunnelmaa pois :D

   Poista