Matkavinkkejä Lissaboniin pt.1: Matkat ja majoitus

Itse matkustaessani jonnekin tykkään lukea mahdollisimman paljon paikasta etukäteen ja tutustua kohteeseen siellä käynneiden vinkkejen kautta. Siksi haluankin aina jakaa myös omat vinkkini muun muassa lentojen, hotellien ja ruokapaikkojen suhteen. Itse ennen Lissaboniin lähtöä selasin Instagrammista kohteeseen liittyvillä hashtageilla inspiraatiota sekä ihanan ystäväni Niinan blogista hänen matkastaan. Ja nyt puolestani toivon, että joku Lissaboniin matkaava löytää tästä postauksesta hyötyä ♥

Olin aluksi suunnitellut tekeväni vain yhden postauksen täynnä matkavinkkejä, mutta koska jo kaksi ensimmäistä kategoriaa olivat tekstimäärältään jo useamman postauksen verran, päätin jakaa matkavinkit kahteen postaukseen yhden sijasta. Tässä postauksessa keskitynkin majoitukseen sekä matkoihin. 

Matkat

Lissaboniin löytyy useilta eri yhtiöiltä suoria lentoja, mutta myös välilaskullisia. Me lennettiin Finnairilla meno-paluu loka-marraskuun vaihteessa ja hinta oli silloin 250€ per henkilö. Tuo oli lennoiksi melko kallis opiskelijabudjettiin nähden, mutta koska kyseessä oli opintomatka oli päivissä melko vähän joustoa. Me tosin mentiin jo pari päivää aiemmin kuin olisi pitänyt ja lähdettiin heti aamun ensimmäisellä lennolla perjantaina, jolloin opintomatka virallisesti päättyi. Meillä oli lipun hinnassa ainoastaan käsimatkatavarat eikä siis ruumaan mitään, mutta menomatkalla saatiin ilmaiseksi laukut ruumaan lähtöportilla. Hauskana sattumana meidän paluulennolla oli perämiehenä mun kanssa samaan aikaan lukiossa opiskellut mies, josta kaverit tietenkin uteli, että helpottiko se mun lentopelkoa vai pahensiko? En tiedä vieläkään. 

Entä kulkeminen Lissabonissa? Me käytettiin todella paljon julkista liikennettä ja niistä metroa sekä bussia eniten. Olisin halunnut kokea myös klassisen keltaisen raitiovaunun, mutta ne olivat aina aivan liian täynnä ihmisiä. Enkä kyllä ihmettele, sillä ne ovat todella pieniä vaunuja, jotka siellä liikkuvat. Myös keltainen raitiovaunun näköinen elevador eli hissivaunu/funekulaari jäi kokematta. Nähtiin kuitenkin Elevador da Bica (joka siis on ehkä näistä tunnetuin) ja Elevador da Gloria, jotka molemmat näkyvätkin postauksen kuvissa. Näillä siis on tarkoitus päästä hieman helpommalla jyrkkä mäki ylös. Me kivuttiin itseasiassa tuo Glorian vierusta ylös saakka ja voin kertoa sen käyneen kunnon päälle eli kannattaa ehdottomasti hyödyntää niitä, jos on aikaa ja mahdollisuus. 
Metroa käytettiin tosiaan kaikista eniten sen kattavan verkoston vuoksi ja sillä itseasiassa pääsee myös erinomaisesti suoraan lentokentältä ympäri kaupunkia. Lentokentällä on lippuautomaattien luona henkilö auttamassa lippujen ostossa, joten pitkän lennon jälkeen ei tarvitse turhaan stressata lippujen oston vaikeutta. Tosiaan ensimmäisellä lipunosto kerralla täytyy ostaa uusiokäytettävä matkalippu (Viva Viagem), johon voi jatkossa ostaa joko kerta- tai vuorokausilipun. Tuo kortti maksoi muistaakseni viisikymmentä senttiä ja kertalippu 1,45€. Vuorokausilippu oli n. 6,30€, jollaisen itse hankin melkein päivittäin, jos tiesin matkoja tulevan enemmän. 

Meidän matkan ajalle osui Portugalissa pyhäpäivä, jolloin julkinen liikenne ei kulkenut tavanomaisesti, joten silloin turvauduimme taksiin ja Überiin. Itselle jäi Überista hieman parempi kokemus kuin taksista, vaikka pääasiassa kaikki kuskit olivat todella ystävällisiä ja mukavia lukuunottamatta taksia, joka otettiin lentokentälle viimeisenä aamuna. Meillä oli tosiaan lento jo aamu kuuden jälkeen, joten lähdettiin kentälle joskus ennen viittä. Pyydettiin hotellia tilaamaan meille useampi taksi, joista mun ja parin muun ottama taksi osoittautui pimeäksi. Maksettiinkin siis reippaasti tuplahinta taksista, jossa saatiin kuulla useita tekosyitä, ettei mittari ollut päällä. Oltiin siis todellakin tietoisia hinnasta, mutta kuski piti pintansa eikä sitten kiireessä uskallettu jäädä poiskaan ettei myöhästytä lennolta. Muut meidän takseista oli olleet ihan normaalihintaisia, joten siitäkin saatiin varmuus, että oltiin selkeää ylihintaa maksettu.

Kauniina päivänä tietenkin kävellen pääsee myös hyvin liikkumaan. Meillä oli yhtenä päivänä Amazing Race -tyyppinen kilpailu, jossa siirryttiin kävellen vihjeeltä toiselle ja yllättäen huomattiin kävelleemme 'keskustassa' olleelta lähtöpaikalta meidän hotellille saakka muutama kilometri. Etäisyydet ovat siis erinomaisia kävelijöille ja kävellen tutustuu kaupunkiin ihan eri tavalla sen kokonaisuuden hahmottuessa paremmin. Itsekkin yllätyin, kuinka lähellä toisiaan parikin käymäämme paikkaa olivat, mutta metroa käyttäessä ei vain ollut tajunnut. 

Majoitus

Meillä oli Lissabonissa kaksi eri majoitusta johtuen siitä, että lähdettiin kahden ystävän kanssa jo pari päivää aiemmin reissuun, joten jouduttiin ottamaan kahdeksi yöksi itse majoitus. Neljä seuraavaa yötä oltiin opintoryhmämme yhdessä varaamassa hotellissa. Mun mielestä oli todella mielenkiintoista nähdä saman reissun aikana kahden täysin erilaisen majoituksen toimintaa. 

Lisbon Suite Home. Ensimmäiset kaksi yötä olimme hieman edullisemmassa majatalotyyppisessä majoituksessa. Meillä oli oma kolmen hengen huone, joka oli melko pelkistetty, mutta ehdimme siellä vain nukkumaan, joten se ei haitannut. Lisäksi käytössä oli yleisissä tiloissa oleva iso keittiö ja parveke. Varasin tämän majoituksen meille Booking.comin kautta ja alkuun siellä oli, että maksu lähtisi tiettynä päivänä tililtä, mutta niin ei koskaan tapahtunut. Jännitinkin ihan viimeiseen saakka, että meidän varaus näkyy sivulla ja, että meillä on majoitus tuolla. Loppujen lopuksi maksettiin paikan päällä sinne saavuttuamme eikä mulle koskaan selvinnyt miksei varaus kadonnut vaikkei maksua otettu etukäteen. 

Majoitus saa myös plussaa ihanasta henkilökunnasta, varsinkin sellainen vanha pappa, joka otti meidät vastaan. Ainoa miinus oli hieman ohuet seinät, sillä viimeisenä aamuna herättiin siihen, että huoneemme vieressä olleessa keittiössä oli lapsiperhe aamupalalla ja melko kovaäänisinä. En ehkä koko viikkoa olisi tuolla pystynyt olemaan, mutta pari yötä meni erittäin hyvin. Ulkopuolelta tuo ei näytä ollenkaan hotellilta ja ilman pientä valotaulua tavallisen kerrostalon näköisen talon seinässä oltaisi varmaan kävelty ohi. Hintaansa nähden saatiinkin siis oikein mukava majoitus kaikista peloista huolimatta. 
Sana Reno oli meidän hotellinamme seuraavat neljä yötä. Ero tuohon meidän ensimmäiseen hotelliin oli suuri, sillä tuo Sana Reno vastasi enemmän Sokos hotelleja kuin hostelleja. Muistan vieläkin tuon aamun, jolloin ensin luovutettiin tuo meidän aiempi hotelli ja oltiin päätetty mennä suoraan uudelle, jossa sitten laittauduttaisiin päivän ohjelmaan. Sinne saavuttuamme olo tuntui aika rähjäiseltä, sillä ovista astuimme marmorilattiaiseen upeaan aulaan. Mua melkein hävetti kulkea sinne respaan, koska olo ei ollut todellakaan hehkeä varsinkaan, kun oltiin auringonpaahteessa raahattu matkalaukkujamme metrolta hotellille. 

Tuolla hotellissa majoitun toisen koulukaverin kanssa kahden hengen huoneessa, joka oli paljon tilavampi kuin meidän aiemman hotellin kolmen hengen huone. Sisustus oli siisti ja muistutti tosiaan omaan silmääni paljon Sokos hotellin sisustusta. Mun mielestä silti parasta oli maisema ikkunasta; edessä oli kauniita portugalilaisia kerrostaloja ja niiden yläpuolelta pystyi ihailemaan laskeutuvia lentokoneita. 

Meillä kuului aamiainen huoneen hintaan, joten jokainen aamu saatiin nauttia kahvia erittäin isosta ja kauniista kahvimukista. Tuo aamupala huone oli melko pieni, mutta kaikki ruoka oli erittäin kauniisti esillä ja pöytiin oli valmiiksi katettu juuri nuo kahvikupit, lasit, appelsiinimehu yms. Aamupalaa voisikin kuvailla pieneksi arjen luksukseksi. Plussaa tuo hotelli saa siitä, että aivan sen ulko-oven edessä oli portaat metroon, joten kovin kauas ei tarvinnut lähteä päästäkseen kulkemaan. Tosin tullessamme ensi kerran hotellille tultiin metroaseman väärästä puolesta ulos ja siksi jouduttiin kävelemään hieman pidempi matka. 

Onko teille tärkeää hyvät kulkuyhteydet matkakohteessanne? ♥


2 kommenttia

 1. Aikas mahtava kyllä olisi kokea tuo, että majoittuisi kahdessa eri hotellissa saman vierailun aikana - tosin siinä sitten menisi aikaa vaihdossakin, että mukavuudenhaluisena toisaalta ei ehkä jaksaisi vaivautua, mutta tuossa teidän tilanteessannehan se oli vähän niin kuin jopa pakko, ehdottomasti olis hauska joskus kokea. :D Lisäksi itse jos matkustan samaan paikkaan uudelleen, niin menen aina samaan hotelliinkin, niin en periaatteessa koe mitään uutta :')

  Kiva oli lueskella Lissabonista. Me mennään useimmiten aina kävellen, mutta jos on pitkä matka (kymmeniä kilsoja siis) niin onhan se mukava että siihen löytyisi helpot ja selvät kulkuyhteydet. Lissaboniin on kyllä joskus päästävä! 8)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli kyllä mukava päästä näkemään kahden täysin erilaisen majoituksen toiminta, vaikka eihän se tietenkään ollut mukavaa kesken kaiken vaihtaa hotellia ja kulkea matkatavaroiden kanssa :D Oon kyllä ihan samanlainen, että jos menee samaan kohteeseen niin mielellään majoittuu hyväksi kokemassaan hotellissa eikä kokeile uutta... Mukavuudenhalua sekin :)

   Poista