Jokaisella on oikeus mielipiteeseen

Saavuin Helsinkiin muutama päivä sitten viikon visiitille. Jokainen päivä on ahdettu täyteen erilaista mukavaa ohjelmaa, joten en ihmettelisi, vaikka blogissa olisikin tavallista hiljaisempaa sen aikaa. Päätin kuitenkin tulla jakamaan teille postauksen muodossa hieman viimeaikoina päässä pyörineitä ajatuksia mielipiteiden vapaudesta höystettynä huhtikuisilla kuvilla, jotka ovat jääneet makaamaan kansioon tietokoneella. Hassua, kuinka nuo kauniina ja aurinkoisena otetut huhtikuiset kuvat näyttävät enemmän kesäisiltä kuin pari viime päivää ulkona. Kuvat on muuten napsinut ihana  Anniina ♥ 

Mulle ainakin on pienenä jo opetettu, että jokainen on oikeutettu omaan mielipiteeseen ja, että mielipideasioissa ei sovi kiistellä. Tietenkin mielipideasioista voi keskustella ja tuoda omaa kantaansa esille, mutta toisen mielipiteen väheksyminen tai kieltäminen ei vain omasta mielestäni sovi. Meillä jokaisella on kuitenkin oma tapamme katsoa maailmaa, joten miksei me voida suoda jokaiselle sitä omaa mielipidettä asioihin? Kukaan ei varmasti omilla ajatuksillaan ja mielipiteillään tahallisesti halua loukata ketään ja usein omia mielipiteitään ei voi edes selittää. Ne kun yleensä ovat vain tunne-asioita, jotka kumpuavat meidän alitajunnasta ja kokemistamme asioista. 

Tällä hetkellä tuntuu vallitsevan sellainen trendi, että joissain asioissa ainoastaan yksi näkökanta hyväksytään. Ollaan periatteessa menetetty se pieni harmaa alue kahden vastakkaisen mielipiteen välillä ja kaikkien pitäisi olla samaa mieltä ihan kaikesta eikä mielipiteettömyys ole vaihtoehto.  Mun mielestä ei ole olemassa yhtä ja ainoaa oikeaa mielipidettä yhteenkään asiaan, ei edes niihin kuumiimpiin väittelynaiheisiin. Ei, vaikka kuinka haluttaisiin kaikkien olevan asiasta samaa mieltä. Aina löytyy ihmisiä, jotka uskovat asian kääntöpuoleen. Ja se meidän kaikkien pitäisi pystyä hyväksymään ilman, että erilaisen mielipiteen omistavaa aletaan solvaamaan tai kritisoimaan. 

Musta olisi todella ihanaa, jos me voitaisiin kaikki hyväksyä toisemme juuri sellaisina kuin ollaan mielipiteinemme kaikkinemme. Mä en tippaakaan usko siihen, että erilainen mielipide vakavampiinkin aiheisiin voisi olla syynä toisen vihaamiselle tai ystävyyssuhteen lopulle. Erilaisuus kuitenkin on välillä hyvästä ja synnyttää mielenkiintoisia keskusteluja, joissa omia mielipiteitään pääsee syvemminkin pohtimaan. Ja mikä tärkeintä, oma mielipide voi muuttua uusien kokemusten sekä iän myötä. Joten eiköhän anneta jokaisen mielipiteen kukkia ja lopetetaan se toisten haukkuminen 'mielipiteeksi' verhottuna. 

Loppukaaneettina haluaisin vielä kuitenkin mainita, ettei mielipiteen ilmaisua kannata sekoittaa haukkumiseen tai mielipahan tuottamiseen. Niitäkin tapauksia näkee, joissa toisen ihmisen ulkonäöä tai elämänvalintoja kritisoidaan vedoten omaan mielipiteeseen. Samoin kuin mielipiteiden kanssa, on jokaisella myös oikeus valita itse itselleen ja elämälleen omasta mielestään parhain suunta. 

Onko teillä erikoisia mielipiteitä tai oletteko törmänneet sellaisiin? ♥

12 kommenttia

 1. Tosi upeasti kirjoitettu postaus ja puhuit niin asiaa! Jokaisella on oikeus juurikin siihen omaan mielipiteeseensä. Ja munkaan mielestä se ei ole mielipide, jos haukkuu tai loukkaa toista :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ♥ Tuo loukkaaminen ja haukkuminen mielipiteen varjolla on aivan liian yleistä nykyään :(

   Poista
 2. Tää postaus on täyttä asiaa! :) Mä ite rakastan sitä, kun saa argumentoida ja kuulla muidenkin mielipiteitä, oli ne sitten samat, täysin erilaiset tai kenties jotain siltä väliltä. Ainakin ite aina otan palasen siitä toisenkin mielipiteestä ja näkökulmasta omaankin ajatteluun ja alan pohtiin asiaa paljon monipuolisemmin, jollon varmasti omakin mielipide muokkautuu edes hitusen suuntaan tai toiseen.

  Tuli muuten tosta mieleen, että mua pelottaa välillä sanoa joitain mun mielipiteitä, kun saatan ilmasta ne ehkä kärjistetymmin, mitä oikeesti tarkotan. En tajua, että miksei mulla oo jonkin sortin suodatinta mielipiteiden ilmasusta asioissa, jotka on todella lähellä sydäntä, koska en yhtään ihmettele, vaikka olisinkin huomaamattani ehkä joskus loukannut jotakuta. :D Ei ainakaan kukaan oo vielä suuttunut tai sanonut moisesta, joten toivon todella, että niin ei oo myöskään tapahtunu... Oon yrittäny tän suhteen petrata!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ihanasta kommentista ♥ Mukava kuulla, että sustakin on mukavaa jakaa mielipiteitä ja itsellä on kanssa sama, että ottaa niitä toisten perusteluista ajatuksia omaan mielipiteeseen :) Mun mielestä oman mielipiteen saa aina kertoa ja jos sitä ei ole tarkoitettu loukkaamaan, ei sen sitä pitäisi tehdä, jos vastaanottaja ymmärtää mielipiteiden päälle :D Ja tuo mun kommentti tuossa tekstissä loukkaamisessa liittyy siihen, että tahallaan vaikka kertoo ilkeästi mielipiteensä asiassa, joka on toiselle tärkeä :) Ihanaa pohdintaa tässä sun kommentissa <3

   Poista
 3. Olipa hyvä postaus :) Täynnä asiaa! Nykyään uskallan sanoa rohkeammin mun mielipiteeni ääneen. Ennen mun mielipiteet oli paljon vahvempia, mutta nykyään vähän hillitympiä. Vaikka tiedän, että jokaisella on oma mielipiteensä niin tykkään väitellä silti :D Silleen hyvällä tavalla. Mä haluan yleensä perusteluja ja koitan itsekkin perustella mun mielipiteeni hyvin vaikken kyllä aina osaa.. Mulla on tietyt asiat mitkä aiheuttaa vahvoja mielipiteitä kuten huumeet, mielenterveysongelmat, eläinten oikeudet jne.

  Mä oon sitä mieltä, että mielipiteensä pitää aina sanoa, mutta kauniisti. Sillee ettei ainakaan tahalteen loukkaa toista ja kuuntelee myös toisen mielipiteen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ihanasta kommentista ♥ Juurikin silleen hyvällä tavalla mielipiteistä on mukava väitellä ja juurikin perustelut mun mielestä täytyy olla jollain tapaa omalle mielipiteelleen :) Tuo on tärkeää, että vaikka oma mielipide eroaisi toisen mielipiteestä niin sen silti sanoisi kauniisti eikä tahallisesti yritä sillä loukata toista!

   Poista
 4. Ihania kuvia😍 Ja oon ihan samoilla linjoilla sun kanssa! Musta olisi myös tärkeää ettei erilaisista mielipiteistä pahoitettaisi mieltä, koska siitä tulee helposti sellainen olo ettei saisi olla sitä omaa mieltään. Kaikki eriävät mielipiteet ei kuitenkaan tarkoita sitä, että haluaisi asettaa kaikki omaan muottiinsa, ja se olisi tärkeää muistaa. Mä itse nimittäin rakastan keskustella mielipideasioista fiksusti, ja mikään ei oo parempaa kuin kuulla loistavat perustelut ihan eri näkökannalle kuin mitä mulla itselläni on.

  Elli

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ♥ Mukavaa pohdintaa sultakin aiheeseen ja unohdinkin omasta tekstistä juurikin tuon perustelujen esille tuomisen :) Itsekin odotan, että mielipiteitään pystyy edes hieman perustelemaan eikä asenne ole alunalkaen se, ettei muita mielipiteitä voi olla. Mukava kuulla, että muutkin tykkäävät keskustella mielipideasioista :)

   Poista
 5. Waude oot tyylikkäänä <3 Ja puhut niin asiaa!

  VastaaPoista
 6. Aivan ihania kuvia!😍 Todella hyvä kirjoitus myös. Mun mielestä mielipide asioista tulee aina keskustella asiallisesti. Jos ottaa itseensä tai ei hyväksy toisen mielipidettä niin helposti menee henkilökohtaisuuksiin tai sitten kieltäytyy avartamasta mieltään. Kaikilla mielipiteillä tulisi mun mielestä olla jokin perusta tai tausta, eikä kenenkään tulisi ilmaista omaa mielipidettään väittämänä, että "näin asia vain on". Itsestäni tuntuu aina raivostuttavalta yrittää keskustella mielipiteistä jonkun kanssa, joka kieltäytyy uskomasta faktoja. Ongelmana kuitenkin on, ettei henkilö pidä minun faktoja mielestään faktoina, jolloin kyse on jälleen eriävistä mielipiteistä. Tässä piileekin mun mielestä kaiken argumentaation paradoksi. Kaikkien järkevien väitteiden pitäisi perustua jonkinlaiseen faktaan (faktahan voi tilanteesta riippuen olla vaikka tieteellinen tutkimus taikka oma kokemus tms.), mutta toisaalta se mitä kukin pitää luotettavana faktana on aina jokaisen subjektiivinen kokemus. Tästä pääsemmekin filosofiseen kysymykseen: onko mitään tosiseikkoja olemassa? Tämä liittyykin juuri kommenttiisi siitä, ettei mihinkään väittelynaiheisiin ole oikeita vastauksia. Samaa mieltä olen myös siitä, ettei eriävien mielipiteiden tulisi kasvattaa muureja ihmisten välille, ja että mielipiteistä keskustelemalla voi avartaa omaa näkökantaansa. Mielipiteitään ei tulisi koskaan myöskään pelätä muuttaa! Helposti jos on ollut vahva mielipide jostain ja kertonut siitä kaikille, voi olla vaikeaa hyväksyä oman mielipiteen muutos. Mielipiteet kuitenkin muuttuvat samalla kuin mekin muutumme!

  http://saraoonav.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos upeasta kommentista ♥ Aivan mahtavaa pohdintaa sun kommentissa ja oli mukava huomata paljon sellaisiakin asioita, joita mulla ei tullut ollenkaan mieleen kuten tuo faktoihin väitteen perustaminen :) Tietenkin osa mielipiteistä saattaa tulla kokemus - ja tunnepohjalta, vaikka faktatiedot näyttäisivät mitä :/

   Mielipiteet todellakin voivat muuttua iän ja muiden muutosten myötä, joten munkaan mielestä niitä ei kannattaisi kiveen hakata ja pelätä myöntää muuttaneensa jyrkkääkin kantaansa toiseen suuntaan :D

   Poista