Pelko lamaannuttaa

Mä olen varmaan pienestä saakka ollut tavallista pelokkaampi ihminen. Olen vilkkaan mielikuvitukseni vuoksi saanut itseni pelkäämään asioita, joissa ei ole mitään pelättävää. Lisäksi elokuvien sekä todellisten uutisten kamalat tapahtumat seuraavat mua uniin ja saavat tavalliset arkielämän tilanteet vaikuttamaan pelottavimmilta kuin ne oikeasti olisivat. Varsinkin yksin ollessani tai liikkuessani nuo pelot iskevät voimakkaammin ja saatan ihan oikeasti pelätä niin, että sydän pamppailee rinnasta ulos ja katse etsii pakokeinoa mahdollisesta pelottavasta tilanteesta. 
Välillä ne ovat pienet äänet, jotka kuulostavat joltain isommalta ja välillä ne ovat ihmiset, jotka käyttäytyvät erikoisesti. Joskus pelontunnetta aiheuttaa lapsuudesta seuranneet pelottavat tilanteet ja asiat kuten vakavammin sairastuminen, lentokoneet sekä ahtaat paikat. Pelkoja on monenlaisia, joista osa on ihan normaaleja pelkoja ja osa on liian vilkkaan mielikuvituksen tuotetta. Pelkäämisen myötä mun itsesuojeluvaisto on noussut äärimmilleen ja osaankin vältellä uhkaavan tuntuisia tilanteita erinomaisesti. Tietenkin samalla saattaa jäädä niitä elämän suuria seikkailuja välistä, kun takaraivossa huutava ääni käskee kääntymään pois tilanteesta.
Mun yksi suurimmista peloista, joka usein iskee alitajunnasta uniin on lentäminen ja lentokoneet yleisesti. Olen lapsesta asti nähnyt unia erilaisista lento-onnettomuuksista ja lentokoneiden tippumisesta. Osaan ajoittaa melko helposti tämän pelon alkaneen siitä hetkestä, kun eräänä syyskuisena iltapäivänä saavuttuani koulusta kotiin näin televisiossa pyörivän uutisen, jossa kaksi lentokonetta törmää rakennuksiin. Istuin naulittuna sohvalla katsomassa tätä tapahtumaa, joka vieläkin puhuttaa ihmisiä ja, joka oli ensimmäinen hetki mun elämässä, kun tajusin lentokoneiden olevan mahdollista pudota.
Tuon tapahtuman jälkeen on uutisissa ollut useita muita tapahtumia lentokoneista ja niiden onnettomuuksista, osan syy on ollut lentokoneissa ja osa on ihmisen aiheuttamaa pahaa. Vaikka lentäminen on yksi turvallisimmista matkustamistavoista ja todennäköisyys onnettomuudelle murto-osan luokkaa, mä silti pelkään sitä liikaa. Tämä pelko varsinkin on tällä hetkellä paljon mielessäni, sillä mun olisi tarkoitus lähteä kevään aikana käymään Amsterdamissa enkä tiedä miten tulen siitä selviytymään. Katsoin jopa muita vaihtoehtoja päästä Suomesta sinne, ettei mun tarvitsisi astua lentokoneeseen, mutta toisaalta eivät nekään vaihtoehdot ole oikeasti järkeviä. 
Mun pitäisi muistaa ne edelliset hetket ja tunteet lentokoneessa, sillä olenhan mä lentänyt aiemmin. Tosin yhdellä kerralla muutama lentokentän baarissa otettu shotti helpotti jännitystä ja toisella kerralla oli niin paljon asioita hoidettavana ennen lentoa, etten oikeastaan ennen lentokoneessa istumista ollut ehtinyt ajatella itse lentämistä ollenkaan. Suurin pelon hetki lentokoneessa istuessa tapahtuu juuri nousun hetkellä, jolloin puristan kaikin voimin käsinojia ja rukoilen silmät kiinni kaiken menevän hyvin. Koneen ollessa jo pilvien yläpuolella alkaa pelkokin pikkuhiljaa laantumaan, mutta en tiedä miten käy seuraavalla lentokerralla pelkojen kanssa uusien pelon aiheiden vuoksi. 
Pahinta tässä pelkäämisessä on se, että se ei oikeasti enää rajoitu lentokoneisiin vaan melkeinpä kaikkeen julkiseen liikenteeseen. Blogissa ootte varmasti huomanneet mun liikkuvan melko usein Tampereelle ja välillä myös Helsinkiin juurikin niillä julkisen liikenteen busseilla ja junilla. Ja silloin tällöin näissä istuessani mä ihan oikeasti pelkään. En edes osaa tarkasti osoittaa, että mitä pelkään, mutta mä tunnen syvältä sisältä sellaista ahdistavaa pelkoa, joka vaikuttaa mun adrenaliiniin. Jokin voima tuntuu silloin voimakkaasti ja etsii pakokeinoa tuosta tilanteesta. 

Näissä peloissa onneksi se ajatus on kaikista pelottavin ja ne ensimmäiset kymmenen minuuttia tilanteessa kunnes löydän jonkin asian johon keskittyä täysin; kirja, puhelimen sovellus tai jonkin ohjelman katselu. Pelon ei saisi antaa rajoittaa omaa elämistä enkä niin edes halua, mutta toisaalta toivoisin pääseväni tälläisistä ylimääräisistä peloista eroon. Kaikkeen voi aina varautua, mutta ei sitä oikeasti koskaan tiedä mitä tapahtuu kaikesta varautumisesta huolimatta. 
Onko teillä ollut jotain suuria pelkoja ja miten olette päässeet niistä eroon/eläneet niiden kanssa?

14 kommenttia

 1. Ihana postaus ja upeita kuvia! Mä pystyn samaistumaan ihan täysin tohon lentopelkojuttuun, pahin on munkin mielestä just se kun kone nousee ilmaan. Vaikka tavallaan tykkään lentämisestä, niin sit siinä on toi toinen puoli. Oon ite huomannut hyväksi tavaksi vain kehittää ennen matkaa niin paljon tekemistä, ettei ehdi stressaamaan mitään ennen kuin jo istuu koneessa ja sit onkin jo matkalla ja siihen tilanteeseen on jotenkin helpompi mukautua :D

  ♥: Linda/Revontulipalo

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ihanasta kommentista Linda ♥ Juuri tuo, että olisi paljon kaikkea tehtävää ennen matkaa auttaa kyllä roimasti! Ja varsinkin aamulentojen suosiminen, jotta olisi vielä vähän puoliunessa tajuamaan koko matkaa :D

   Poista
 2. Jälleen kerran ihana postaus!♥ Lentopelkoa mulla ei ole, mutta pelkään kyllä kaikkia luonnonkatastrofeja, supertulivuoria ja varsinkin jotain antibiooteille immuuneja bakteereja. Hrr oikeesti heti menee kylmät väreet. Viime keväänä olin menossa suomen kielen pääsykokeisiin, kun radiossa uutisoitiin jostain superbakteerista, ja mä ehdin miettiä sitä ihan liikaa siinä automatkalla! Ei auttanut puhelimen selailu, sillä mä menin googlettamaan lisätietoa aiheesta... Tunnistan samat "oireet" itsestäni, eli voin kyllä samaistua ihan täysin! <3 Mitään vinkkiä mulla ei kyllä oo antaa muuta kuin se, että mä koitan pitää itseni kiireisenä silloi kun huomaan sen, että alan miettimään kauhuskenaarioita. Uppoudun esimerkiksi johonkin koukuttavaan kirjaan tai koitan sopia mahd. pikaisesti treffit jonkun kaverin kanssa :')

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jälleen kerran ihana kommentti ♥ Hrr, ei noikaan kivoilta kuulosta :( Onneksi Suomessa noista todennäköisin olisi jokin bakteeri, vaikka sekin erittäin epätodennäköinen ;) Joo googlailu ei auta yhtään! Tulee välillä harrastettua ilta-aikaan ennen nukkumaanmenoa kaikkia oireita, jonka jälkeen ei meinaa uskaltaa nukkua, kun pelkää ettei herää enää koskaan :((

   Ittensä kiireisenä pitäminen on kyllä juuri loistava keino ja sitten uppoutuminen johonkin :) Ja usein kyllä huomaa, että seurassa ei asioita niin paljon kerkeä pelkäämään ja ajattelemaan, joten mieluiten matkustankin jonkun toisen kanssa :)

   Poista
 3. Tsemppiä, hyvin se lento tulee menemään :) Muistan kuinka itsekin pelkäsin lentokoneita jo ennen kuin olin koskaan kerennyt edes lentää, mutta nyt siitä on tullut lähes jokavuotinen tapa jo 9-vuoden ajan. Olin katsonut telkkarista niitä lentotapaturmista kertovia ohjelmia, eikä se tietenkään edesauttanut asiaa. Kunnes päivä jolloin koneeseen oli noustava koitti, ei se loppupelissä ollutkaan paha ja tällä hetkellä nousu on mun suosikkihetkiä, hehe :D Ja todettuahan se on että lentäminen on niin sanotusti turvallisin matkustuskeino kun vertaa vaikka autolla ajamiseen. Koskaanhan mistään ei voi ihan satavarma olla, mutta silti. Älä turhaan jännitä tai pelkää - hyvin se menee :)!!

  http://sofia-emilia.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ihanasta kommentista ♥ Mukava kuulla, että sulla lentäminen on mukavaa ja osaat jopa noususta nauttia :) Tietty usein lentäminen auttaa lievittämään pelkoa ja onhan se ihan oikeasti turvallista verrattuna useaan muuhun kulkuneuvoon :D Itse katson kanssa todella usein tuota lentoturmatutkintaa ja joku voisi sanoa sen vaan lisäävän mun pelkoa, mutta oikeesti se on auttanut kun tietää niitä perussyitä onnettomuuksille ja miten tiettyihin syihin on keksitty parannuksia :)

   Poista
 4. Mä oon kanssa ollut aika pelokas ihminen aina.. Tai en sillee pelokas etten tekisi joitain asioita, mutta silti pelkään monia asioita. Eniten pelkään läheisten menettämistä ja tuo pelko on myös kuormittanut mua aika paljon. Korkeat paikat saa myös mut pelkäämään sekä ne tietysti verikokeet, joita pelkään aina kamalisti! :D Lentäminen on myös mulle pelottava asia. Olen lentänyt kymmeniä kertoja, joten luulisi etten pelkäisi. Ja kun vielä rakastan matkustamista yli kaiken. Mutta onhan se pelottavaa olla korkealla. Joskus ihan itkettänyt, mutta sitten oon miettinyt että jos jotain tapahtuu niin oon elänyt onnellista elämää ja matkustaminen on mun intohimo. Ja olen voittanut pelkoni! Toivon, että uskallat matkustaa lentokoneella ja hyvin se lento menee :) Mieli aina tekee kepposia itselleen, tulee ajateltua niitä pahimpia vaihtoehtoja. Hyvästä aiheesta jälleen postaus! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jokaisella on kyllä erilaisia pelkoja ja mukava kuulla, etten oo ainoa pelokas ihminen ♥ Tuo läheisten menettäminen on myös ihan kamalaa ja pelottavaa :/ Me taidettiin sun kanssa joskus puhuakin tuosta, että pelkäät lentämistä, muttet antaisi sen koskaan estää sua toteuttamasta sun unelmia :) Kyllä mä uskon, että pääseen lentäen perille kunhan vain laitan pelottavat ajatukset toiselle sijalle :D Kiitos ihanasta kommentista ♥

   Poista
 5. Tosi hyvä postaus ja upeat kuvat myös! :) Ihana tietää, että on muitakin, jotka ovat yhtä pelokkaita kuin mä! Useimmat ei oo ymmärtänyt just mun pelkoa matkustaa julkisilla :'D Ja ulkomaille menosta haaveilen tosi usein, mutta sitten ne haaveet pilaa aina se, että tajuan että sinne pitäis mennä lentokoneella. Jotenkin sitä on siellä ilmassa sitten niin avuton, että ajatus hirvittää! Oon kuitenkin pari kertaa mennyt lentokoneella ja kohdannut pelkoni, mutta aina kuitenkin siellä koneessa on ahdistanut.. Tsemppiä kuitenkin superisti, jos aiot damiin mennä lentokoneella! Kyllä sä siitä varmasti selviät, kunhan et ajattele asiaa liikaa :) Mee sitten vaikka ihan viime tipassa lentokentälle, ja ota muutama rohkaseva niin ei tunnu niin kamalalta :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ♥ Ihana kuulla, etten ole ainoa, joka pelkää juuri julkisillakin matkustamista lentokoneiden lisäksi! Puit todella hyvin sanoiksi tuon, mitä siinä lentämisessä ehkä eniten pelkään; sitä avuttomuutta siellä korkeuksissa :/ Itse haaveilen suuresti matkustamisesta useampaan paikkaan, joten lentopelko on pakko kohdata, jos haaveet aikoo toteuttaa :D Kiitos hurjasti tsempeistä ja uskon, että nuo neuvot tulevat käyttöön! :)

   Poista
 6. Upeita kuvia ja oot niin mieletön kirjoittaja ♥ Mä uskon, että jokainen ihminen pelkää jotain, mutta kaikki ei halua sitä vaan näyttää ulospäin. Mä pelkään myös lentämistä ja viime kesänä Kreetalle lentäessä menomatka oli tuskaa, mutta takaisin päin tullessa pelko hellitti jo paljon. Osa syy pelkoon on varmasti korkeanpaikankammo. Mutta on se hieno fiilis, kun pystyy osittain voittamaan pelkonsa, joten mä rohkasisin lentämään :)

  http://emmikristiinan.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi miten ihana kommentti, piristi hurjasti ♥ Itseasiassa mulla kanssa aina paluumatkat on sujuneet hieman paremmin verrattuna menomatkaan enkä tiedä miksi silloin pelottaa vähemmän ... Korkeanpaikankammo on varmasti myös kamalaa :/ Pelkojen kanssa eläminen ja niiden kohtaaminen on kyllä aina saavutus eikä niiden saisi antaa voittaa :)

   Poista
 7. Voi että, mä samaistuin tähän postaukseen niin paljon! Mäkin oon aika pelokas ihminen, pelkään monia asioita oikeasti todella paljon. Ja kuten ehkä jo arvata saattaa, julkinen liikenne lentämisestä Tampereen kaupungin busseihin asti on yks sellainen. Ei se ole ylitsepääsemätön asia mennä lyhyt matka kaupungin bussilla tms, mutta koen senkin silti jostain kumman syystä epämiellyttäväksi/ahdistavaksi.

  Lentäminen taas on asia, jota en ole tehnyt moneen vuoteen enää (aiemmin oon lentänyt monia kertoja), koska se on alkanut pelottaa mua niin valtavasti. Mua harmittaa ihan älyttömästi, sillä mä rakastin matkustelua ja rakastan edelleen, mutta pelko on ottanut vallan. Lentäminen verrattuna bussiin/junaan on mulle henk.koht. paljon pahempi asia sen takia, että sieltä ei ole sellaista poispääsyä. Se tilanne ei ole yhtään sun hallinnassa ja sä et kertakaikkiaan voi lähteä sieltä kesken lennon, mutta bussista tai junasta pääset kuitenkin melko nopeasti pois jos ahdistus käy kovin suureksi, sillä ne pysähtelevät jatkuvasti. Järjellä ajateltuna tiedostan kyllä, että pelkoni on aika hölmö ja että vaikka kaikki toki on mahdollista, lentäminenkin on faktatiedon perusteella oikeasti erittäin turvallista. Mutta kun eipä ne pelot lähde pois sillä järjellä noin vain, eihän muuten kukaan pelkäisi juuri mitään...

  Mutta voin sanoa, että jos jotain oon oppinut elämässäni niin tän asian: pelosta voi päästä eroon vain kohtaamalla pelkonsa. Itseään pitää altistaa niille tilanteille/asioille mitä ikinä sitten pelkääkään ja pikkuhiljaa rohkeus kasvaa ja alkaa syödä sitä pelkoa. Helpommin sanottu kuin tehty, mutta esimerkiks lentopelko ei vaan häviä muuta kuin "feel the fear and do it anyway"-toimintamallilla. Ei sitä päivää tule, että herää ja huomaa, että tadaa enpäs pelkää enää vaan sitä asiaa on itse työstettävä tolla tavalla. Oon päässyt joistain peloistani eroon tai saanut niitä huomattavasti lievitettyä juurikin noin ja nyt mun pitää vain kerätä kaikki tsemppini, jotta saan aikaiseks tehdä saman esimerkiks sen lentämisen suhteen. En halua, että pelko rajoittaa mun elämää, sillä kerran täällä vaan eletään. Samaa suosittelen sulle ja kaikille muillekkin :) Ja kun se sun matkapäivä koittaa, kannattaa muistaa sellaiset yleiset ahdistukseen/paniikkiin auttavat pikkukeinot, jotka tekee olon ainakin vähän paremmaks eli syvä ja rauhallinen hengitys nenän kautta sisään ja suun kautta ulos, keskittyminen johonkin ihan muuhun tekemiseen jos suinkin mahdollista (musiikki, lukeminen, pelaaminen vieruskaverin kanssa tms), kylmän vedenjuonti, jonkun rentoutusmusiikin/rentoutusharjoitusten kuunteleminen (youtubesta löytyy) jne. Etenkin toi ensimmäinen on tosi tärkeä, koska kun adrealiinia erittyy paljon niin tulee fyysisiä inhottavia oireita kuten sydämen tykytystä, johon taas oikeanlainen hengitys tepsii - se alentaa sydämensykettä, verenpainetta jne, joten olo muuttuu mukavammaksi. :)

  Tulipas tästä nyt extrapitkä kommentti, mutta tää on aihe, joka koskettaa mua niin paljon, että sanottavaa riittää vaikka kuinka. Kivaa viikonloppua ja tsemppiä pelkojen kohtaamiseen ja voittamiseen, se ei ehkä oo helppoa, mutta se on mahdollista ja sen arvoista! ♥

  Erika

  VastaaPoista
 8. Kiitos ihan mahtavasta kommentista ♥ Todella mukava kuulla, että pystyit samaistumaan, sillä vertaistuki on parasta pelkojen hallinnassa ja voittamisessa :)

  On kyllä ihan totta, että lentokoneesta ei ole mitään pakokeinoa pois ja siellä joutuu istumaan noususta laskuun saakka toisin kuin busseista ja junista pääsee kuitenkin pysäkeillä pois helpommin.

  Pelkoa ei kyllä todellakaan voi järjellä voittaa, sillä tunne se on se, mikä pelossa vaikuttaa. Tietenkin järjellään voi yrittää rauhoitella sitä pelontunnetta, mutta tietty kokeilla noita sun mainitsemia hengittämistä ja keskittymistä muuhun :) Pelosta huolimatta pitäisi kyllä yrittää kokeilla asioita ja ehkäpä se pelko pikkuhiljaa laantuu hitusen pienemmäksi :)

  Mukavaa loppuviikkoa sulle Erika ♥

  VastaaPoista