Nopeampi ja stressittömämpi joulusiivous

Joulunodotus on ihanan tunnelmallista aikaa. Piparien tuoksua, kimaltelevia joulukoristeita, lämmintä glögiä, talvista tunnelmaa ulkona, maistuvia jouluruokia. Kuitenkin useamman pään sisällä tykyttää pieni stressinpoikanen, joka kuiskuttelee joulusiivouksesta. Siitä useamman tunnin, jopa parin päivän urakasta, joka tulisi suorittaa jouluaattoon mennessä. Eihän joulua voi viettää valmiiksi likaisessa kodissa siitä huolimatta, että joulun pyhien jälkeen koti olisikin vielä enemmän pommin jäljiltä. 

Mä päädyinkin tulla helpottamaan useamman stressiä ja jakamaan vinkkejä, joiden avulla joulusiivous ei tunnu niin stressaavalta kohdalta to do -listalla ja joilla kyseinen siivous sujuu hieman nopeammin. Kyseiset vinkit voi ottaa myös talteen muutaman kuukauden päästä koittavaan toiseen siivoukseen liittyvään stressiin; kevätsiivoukseen. 
 Aloita ajoissa ja aikatauluta. Vielä ei ole mikään kiire siivouksen kanssa, mutta stressaavampaa siitä tulee, mitä lähemmäs joulua sen jättää. Riippuen siivouksen laajuudesta aloitusaika alkaa pikkuhiljaa olla käsillä. Ensimmäisenä kannattaa listata paperille/puhelimeen/tietokoneelle jokaikinen pieneltäkin kuulostava siivouskohde. Lista saattaa nyt tuntua armottomalta ja stressi nousta, eikö?

Sitten päästäänkin seuraavaan kohtaan eli tuohon aikatauluttamiseen. Listalta löytyy varmasti useita kohtia, joiden siivouksen voi hoitaa alta pois jo hyvissä ajoin ennen joulua tai joiden suuremman siivouksen voi tehdä hyvällä ajalla ja myöhemmin viimeistellä. Ripottele kyseiset siivouskohteet hieman jokaiseen päivään niin, että yhdelle päivälle jää maksimissaan pari tuntia siivoamista. Ja tietenkin niin, että vapaa päivinä pystyy siivoamaan hieman kauemmin ja työ-/koulupäivinä nopeampia siivousjuttuja. Esimerkiksi vapaapäivänä kannattaa suorittaa ikkunoiden pesut, mattojen tuuletus yms. isommat ja aikaavievämmät asiat ja arkipäivinä käydä yhtenä päivänä ovenkahvat rätillä läpi ja toisena päivänä kerätä kaikki ylimääräiset roskat roskiin kaikilta hyllyiltä/laatikoilta/jääkaapista. Joulunalusviikolla voikin sitten suorittaa yhtenä päivänä pölyjen pyyhkimisen kaikilta pinnoilta, toisena päivänä kaiken imuroinnin. Ihan oman maun mukaan ja tosiaan riippuen siitä kuinka laajan siivouksen aikoo tehdä. 
 Keittiö
○ Mikään ei ole ällöttävämpää kuin oikein rasvaisten astioiden tiskaaminen. Mutta mun vinkillä siitä rasvaisuudesta ei tarvitse kärsiä, sillä laittamalla tulikuumaa vettä yhdessä Fairyn kanssa lavuaariin ja laittamalla sinne rasvaiset ja likaiset astiat ilmavasti likoomaan ainakin vartiksi, ei rasvasta enää ole tietoakaan. Muovisiin ja metallisiin kippoihin, joihin rasva jää kiinni hieman paremmin, voi likoomisen jälkeen laittaa vielä tipan Fairya samalla kun sitä harjaa, jolloin rasva aivan varmasti lähtee ja astia puhdistuu täydellisesti. 

○ Tietenkin astianpesukoneen omistajien harvemmin tarvitsee murehtia rasvaisia astioita. Kyseinen vinkki kannattaa kuitenkin ottaa talteen siinä vaiheessa, kun toivoo lasisten koriste-esineiden loistavan kilpaa jouluvalojen kanssa. Useat lasiesineet kun eivät kestä pesua astianpesukoneessa... 

○ Jos omistat vielä vanhemman mallisen valurautalieden, tiedät siihen jäävän aina pinttyneitä tahroja viimeistään aivan liesien reunoille. Ainahan ei vain jaksa sitä heti tahraantumisen jälkeen putsata tai edellinen käyttäjä on ollut laiskemman puoleinen. Näihin tahroihin saa nopeasti ja tehokkaasti pelastajan tavallisesta sokeripalasta. Sitä hankaamalla pinttyneisiin tahroihin ovat ne nopeasti muisto vain.

○ Milloin olet viimeksi pessyt kahvinkeittimesi? Joulunaikaan on mukavampi tarjoilla maistuvaa sumppia puhtaalla keittimellä valmistettuna. Irti lähtevät osat voi pestä kuumassa Fairy -vedessä ja vesisäiliön sekä putket etikalla. Itse käytän vettä ja etikkaa suhteessa 8-2 eli aluksi kahvinkeittimen mittaan kahden kupin verran etikkaa ja kahdeksan kuppia vettä. Sitten keitin vain päälle ja seos tulee itsellään säiliöstä putkia pitkin pannuun. Kyseisen seoksen jälkeen vielä pari täyttä säiliöllistä vettä puhdistamaan etikka putkista ja keitin on kuin uusi!

○ Kahvin lisäksi jouluruuat ja piparit ovat mukava saada suoraan puhtaasta uunista. Ellet ole löytänyt kaupasta itseäsi täysin miellyttävää uuninpesuainetta, enää ei tarvitse etsiä, sillä sulla sellainen luultavasti on jo kotona. Tarvitset vain ruokasoodaa, vettä ja etikkaa. Ensin teet ruokasoodasta ja vedestä tahnaa, jonka levität uunin sisäpuolelle ja annat vaikuttaa hetken. Seuraavaksi suihkutat etikkaa tahnan päälle ja putsaat tahnan pois kostealla rätillä.
 Kylpyhuone
○ Kylpyhuoneen siivoaminen saattaa ajatuksissa kuulostaa vaivalloiselta ja erittäin märältä. Mutta tekemällä nämä siivouksen askeleet yhdessä normaalien arkipäiväisten asioiden ohella, ei aikaa tunnu menneen yhtä paljon. Kylppärin lattian sekä suihkun hanat pystyt helposti pesemään suihkun yhteydessä ja lavuaarin hanoineen puolestaan hampaidenpesujen jälkeen eikä aikaa kulu kumpaankaan viittä minuuttia enemmän. Jäljelle jääkin enää vessanpytty, johon voit kyseisen suihkun ajaksi jättää desinfioivan pesuaineen vaikuttamaan ja kaiken muun siivouksen jälkeen vain puhdistaa parissa minuutissa senkin. Siivotessasi kylpyhuonetta ei kannata unohtaa siivota myös lattiaviemäriä, mutta sen voi tehdä samoin kuin minä ja jättää miesten tehtäviksi ;) 

Muu koti
○ Välillä erilaisille valkoisille pinnoille tulee mustia viivoja, jos niihin pääsee osumaan muita tavaroita. Ainakin mulla on usein kaappien ovissa ja lipastojen päällä sellaisia. Ne eivät tunnu lähtevän yhtään millään hankaamisella tai parhaimmalla pesuaineellakaan pois. Kuitenkin tähänkin on keksitty loistava ratkaisu kosmetiikan (tai ainakin melkein...) puolelta, sillä kynsilakanpoistoaine tepsii näihinkin viiruihin ja valkoiset pinnat ovat pian uudelleen täysin valkoiset. 

○ Jos haluat tuulettaa petivaatteita saadaksesi ylimääräiset pölyt sängystäkin pilaamasta joulua, vie ne vasta seuraavan pakkasen tullessa. Plussakeleillä näin talviaikaan ulkona on sen verran kosteutta, että ulosvienti vain lisää mahdollisten bakteerien ja pölyjen tarttumista tiukemmin petivaatteisiin. Toivotaan, että vielä hyvissä ajoin ennen joulua saadaan kunnon pakkaset, jotta jouluruuista tukevan vatsan kanssa olisi paljon mukavampi päästä vällyjen väliin köllimään. 
○ Kankaisten säilytyskorejen, joissa on tukena pahvia tai ovat muuten kastelukiellossa, putsaaminen onnistuu loistavasti kosteuspyyhkeillä, sillä ne eivät tule niin märiksi kuin rätti ja eivät hankaa kangasta. Itse putsaan myös kenkiäni kosteusliinoilla, sillä pitäessäni kenkiä koristeina, niihin tulee nopeasti pölyä.

○ Hopeisten koriste-esineiden putsausaineet usein ovat todella vahvoja, mutta tummentuneet hopeiset esineet tai astiat eivät myöskään ole nättejä silmälle. Omasta mielestäni hieman hellempi putsaustapa on käyttää märkää rättiä, jota kastaa tuhkassa. Tuhkaa saa helposti, jos omistaa takan tai muun tulisijan, mutta kekseliäät saavat sitä myös tuhkakupista tai eränuotioista varsinkin syksyn mittaan.  

○ Joulusiivouksen yhteydessä ei kannata lähteä tekemään suurta kaappien inventaariota, mutta se kannattaa ottaa sopivana hetkenä agendakseen. Jos jokaisella omistamallasi tavaralla on selkeästi oma paikkansa ja tilaa, on tavaroiden poisasettelu nopeaa ja helppoa. Ei mene illalla kuin muutama minuutti asetella kaikki sen päivän aikana käytetyt ylimääräiset tavarat paikoilleen. Itse suosin todella paljon erilaisia laatikoita eri kategorioittain. Helpottaa kummasti, kun voi vain nopeasti heittää tavaran oikeaan laatikkoon ;)

Ja vaikken haluakaan lisätä kenenkään stressiä, muistuttaisin, että olethan nämä kohteet siivonnut edes kerran tämän vuoden aikana? :
-Jääkaapin takaa (tulipaloriski!!)
- Pyykkipesukoneen suodattimen (tulipaloriski!!)
- Ovien kahvat sekä valonkatkaisimet
- Ovien karmien päälliset
- Tampannut matot, varsinkin paksut ja pörröiset
- Pessyt peitot ja tyynyt
- Mikron ja uunin putsaus

Jätin viimeiseksi kaikista parhaimman ja nopeimman vinkin joulusiivouksen stressin helpottamiseksi; älä stressaa suursiivousta. Muista, että kenenkään koti ei ole jokaikisenä päivänä vuodesta täydellinen ja siisti. Jokaisella on joskus pöytäpinnat täynnä turhia esineitä ja tiskialtaassa aamun kahvikupit pesemättä. Eli sen sijaan, että stressaisit suursiivouksen takia, keskity perussiisteyteen, himmennä valoja ja laita kynttilöitä. Nopeasti asunto näyttää paljon siistimmältä ja jouluinen siisti tunnelma on pelastettu. Ja vielä suuremmalla syyllä, jos vieraita ei ole odotettavissa joulun pyhinä voi suursiivouksesta aiheutuneen stressin unohtaa jättämällä siivoamatta ja rentoutumalla glögilasillisen kanssa.  

Mikä on sinun keinosi joulusiivoukseen? ♥

7 kommenttia

 1. Tosi hyvä ja kattava lista joulusiivoukseen! Olen itekin miettinyt jotain tämänsuuntaista postausta, sillä takataskussa olisi miullakin pari niksiä :D Mutta tosi hyviä vinkkejä sain tästäkin ja saanen linkata siun postauksen omaanikin? :) Ja siis huh, niitä siivouskohteita löytyy ihan älyttömästi, mutta pikkuhiljaa luulen kaiken puhdistuvan.. :D

  Blogini löytyy nyt uudesta osoitteesta; so-up.fi/emma-karoliina

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti Emma ♥ Ja tottakai saat linkata, kiva päästä lukemaan sunkin niksejä, josko löytyisi itsellenikin uusia :) Siivouskohteita tulee yllättävän paljon listalle, mutta aloitettuaan niiden läpi käymisen, huomaa nopeasti kuvitelleensa ne paljon isommiksi kuin ne todellisuudessa olisivatkaan :D

   Poista
 2. Mä en tiedä tehdäänkö me joulusiivousta, mutta ihan perus siivous olisi tarkoitus kyllä tehdä :D Ja hups, en oo tehnyt tänä vuonna mitään noista sun muistuttamista asioista.. Pakkohan se on varmaan vaan tehdä nuo vielä tänä vuonna, hyvä kun muistutit! :) Muutenkin tosi hyviä vinkkejä tässä postauksessa, kiitos niistä <3 Mä käytän kynsilakanpoistoainetta monesti jos joku lika ei lähde!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha olen mä tehnyt muutaman tuosta listasta , en lukenutkaan kunnolla :D Mutta pitäisi ehdottomasti tuo jääkaapin takaosa siivota!

   Poista
  2. Hih, kiitos ♥ Joo tuo jääkaapin takaosan siivous kannattaa ehdottomasti! Mä luin jossain vaiheessa kamalan kauhukertomuksen tulipaloista, jotka syntyneet juurikin jääkaapin takia, kun siellä takana olevat vastukset saaneet liikaa pölyä päällensä :( En meinannut saada nukutuksi, kun jouduin useamman päivän odottaa, että S tulee Poriin, kun en yksin saanut jääkaappia siirrettyä :D Kynsilakanpoistoaine on kyllä ehdoton! :D

   Poista
 3. Joo toi on kyllä totta, että joulusiivous kannattaa aloittaa ajoissa! Mulla alko nyt loma, joten ehdin hyvin siivota päivisin! :D Pitäisi tehdä perusteellinen imurointi ja moppaus, sekä puunata mikro ja kahvinkeitin oikein kiiltäviksi! :) Uunia ei vielä tarvitsekaan puunailla, sillä ollaan asuttu tässä vasta niin vähän aikaa. Vitsit mä olin ihan unohtanut ton sokeripalakikan, mutta se pääseekin jo tällä viikolla käyttöön. Kiitos siitä ;)

  https://anskisss.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, tästähän aiheesta snäpissä jo puhuttiinkin ;) Tuo sokeripalakikka on kyllä yksi mahtavimpia ikinä! Mukavia siivoushetkiä sun lomapäiviisi ♥

   Poista