Elämä on valintoja vs kaikella on tarkoitus?

On olemassa lausahdus, että elämä on valintoja. Ja siitähän elämässä suurimmalta osilta on kyse, valinnoista. Jokaisena päivänä teemme erilaisia pieniä ja suuria päätöksiä koskien omaa ja toistemme elämää. Pienikin valinta voi vaikuttaa elämäämme suuresti, kun taas tietyt valinnat eivät muuta elämämme kurssia suuntaan tai toiseen ja itse ainakin uskon, että ne järkkymättömät suunnat elämässä on niitä meille tarkoitettuja vaikuttamattomia kohtaloita. 
Lähiaikoina olen jäänyt miettimään tarkemmin niitä jokapäiväisiä pieniä valintoja elämässäni ja pohtimaan niitä suurempia käännekohtia, jotka veivät mua kohti tämän hetkistä pistettä. Mun elämä voisi olla täysin erilainen, jos olisin jossain tietyssä kohtaa tehnytkin toisen valinnan. Välillä toivoisi mahdollisuutta peruuttaa siihen koko elämän muuttavaan valintaan ja kokeilla sitä toista vaihtoehtoa, mutta valitettavasti se ei ole mitenkään mahdollista eikä siinä hetkessä välttämättä edes ymmärrä sen valinnan seurauksia loppuelämään. Jollain tapaa sitä haluaisi kyseisten valintojen edessä saavansa ison välkkyvän merkin, että kyseistä valintaa kannattaisi pohtia tarkasti, sillä se vaikuttaa kaikkeen muuhun. 
Olen aiemmin blogissa maininut uskovani, että tietyt asiat meidän elämässä on tarkoitettu tapahtumaan eikä niitä pysty välttämään. Uskon kuitenkin myös, että niiden tarkoitettujen tapahtumien välille jäävät asiat ovat meidän valittavissa. Eli toisin sanoen, vaikka valitsisin kahdesta eri ammatista kumman tahansa, tulen silti löytämään sen saman sielunkumppanin. Tietyt asiat elämässämme tulevat tapahtumaan ja ne tekemämme valinnat vaikuttavat siihen, kuinka hyvin pystymme nuo tapahtumat ottamaan vastaan. 
Olen kelannut taaksepäin elämääni ja tarkastellut tekemiäni isoja ja pieniä valintoja sekä niiden seurauksia. Mietin, mitkä niistä ovat olleet valinnasta johtuvia ja mitkä ovat tarkoitettuja tapahtumaan. Harmi, ettei siihen ole mitenkään mahdollista vastata, mutta omasta mielestäni mielenkiintoista pohdiskella. Jos mietitään mun isoja valintoja, niin aivan ensimmäisenä elämään vaikuttavana valintana oli hylätä mun aupair -matka lukion jälkeen. Mulla oli lentolippuja vailla vuosi sovittuna kunnes jänistin ja jäin Suomeen. Voin väittää, että en varmasti asuisi Porissa tai opiskelisi tämänhetkiseen ammattiini, jos olisin sinne lähtenyt. En myöskään olisi varma olisinko sinne lähdettyäni viettänyt siellä koko vuotta vaan olisiko tuo kyseinen jänistäminen tapahtunut parin kuukauden päästä sinne saapumisesta. Aina ajatellessani niitä elämän käännekohtia, tuo on täysin varma sellainen, joka on johdattanut kahdesta täysin erillisestä polusta sille toiselle. 
Pienistä tapahtumanrippeistä mieleen nousee S:n tapaaminen. Jostain kumman syystä meidän on ollut tarkoitus tavata. Aluksi luulin, että hänen tapaaminen ja tutustuminen häneen johtuivat silkasta valinnastani lainata hänelle mun peittoa majoittuessamme porukalla ystäväni luona. Myöhemmin miettiessämme ollaan löydetty useita kertoja, jolloin meitä on jo aiemmin tuotu yhteen. Ensimmäisenä selvisi, että ollaankin tavattu jo S:n pääsykoepäivänä, sillä mä satuin olemaan se kyseinen tutor, joka opasti hänen tiensä oikeaan huoneeseen. Ei vain muistettu sitä heti. Muutama kuukausi sitten varmistui melko varmaksi myös, että monta vuotta sitten ollaan molemmat oltu samana iltana samassa yökerhossa molemmille vieraassa kaupungissa. Aika iso sattuma, mutta silloin ei tietenkään olla toisiimme törmätty. Joten kuten sanoin, jokin tietty syy meidän kohtaamisella on pakko olla. Joko meidät on tarkoitettu yhteen tai meidän on tarkoitus oppia kokemuksestamme jotain. 
Koska uskon valintoihin ja elämän tarkoituksiin, on mulla vaikeata tehdä seuraavaa suurta päätöstä. Toisaalta mun olisi helppo tehdä se, sillä valinnat ja tarkoitukset tapahtuvat juuri niin kuin on tarkoitettu. Tietenkin voisin yrittää miettiä eri valintojen merkitystä seuraaviin askeliin elämässä ja näin ollen vertailla valintojen välisiä hyviä ja huonoja puolia. Mutta pelkäänpä, että se valinta on vain tehtävä sydäntään kuunnellen ja kohdata kaikki siitä seuraava hyvä ja paha. 

Uskotteko te valintoihin ja tarkoitukseen? ♥

Kuvat: Ane, S
Kuvauspaikka: Eteläranta, Pori

10 kommenttia

 1. Vaikka välillä mullekin tulee sellainen olo, että jotkin asiat elämässä ovat jotenkin poikkeuksellisen merkityksellisiä (niin että tuntuu kuin niiden olisi jollain tavalla "tarkoitettu tapahtuvan"), itse en kyllä oikeastaan usko siihen, että mitään varsinaista "kohtaloa" olisi olemassa.

  En jotenkin osaa ajatella asioita siltä kantilta, että tapahtumat olisivat oikeastaan vain seurausta joistakin edellisistä tapahtumista ja niin edelleen. Niinpä aina, kun joudun mukaan filosofisiin keskusteluihin determinismistä, kuittaan ne omasta puolestani jollain puolityhmällä vitsillä. :D

  Ihanat saappaat näissä kuvissa muuten! <3

  Varpuslintu / viikarivartti.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos mukavasta pohdinnasta ♥ Filosofisessa keskustelussa en varmaan osaisi perustella vastausta yhtään, sillä tämä on enemmänkin tunnepuolen asioita :D

   Poista
 2. Ihan mahtava teksti!<3 Mulla on ihan samoja ajatuksia :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ihana ♥ Kiva kuulla, että pystyit samaistumaan ajatuksiin :)

   Poista
 3. Tosi hyviä pohdintoja! En ole ajatellut aiemmin, että omilla valinnoilla voi vaikuttaa joihinkin asioihin ja osa on tarkoitettu tapahtuvaksi - nyt kun kirjoitit sen, miusta tuntuu, että aattelen ihan samalla tavalla! Etenkin tuo ammatinvalinta - puoliso -vertaus oli todella osuva!

  Ihan mahtava teksti! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Emma ♥ Haha, välillä se varmaan täytyy jostain kuulla/lukea ennen kuin ymmärtää omiakin ajatuksiaan selkeämmin :)

   Poista
 4. Olipa todella ajatuksia herättävä teksti! :) Mäkin mietin todella paljon välillä, että mitä jos olisin tehnyt sitä ja tätä toisin. Mitä jos olisin edelleen jonkun kanssa yhdessä tai jos olisin valinnut toisen ammatin. Mutta uskon, että kaiken on juuri tarkoitus mennä niinkuin nyt, koska en olisi muuten näin onnellinen. Sen vaan tiedän :) En tiennytkään tuosta aupair jutusta, oli varmasti oikea valinta ettet lähtenyt sinne, koska varmastikkaan asiat eivät olisi kuten nyt. Vaikka varmasti olisi ollut sekin hieno kokemus :) Upeita kuvia susta myös tässä postauksessa <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ihanasta kommentista Niina ♥ Mukava kuulla jonkun muunkin miettivän näitä asioita enemmänkin :) Mä tykkään pitää tuota aupair- juttua esimerkkinä juurikin siitä miten kaksi täysin erilaista elämää mulla siinä käännekohdassa oli valittavana. Ihanaa kuulla, että susta tuntuu kaiken olleen tarkoitettu ja, että oot onnellinen ♥

   Poista
 5. Tää on tosi mielenkiintoinen teksti! Ajattelen ite pitkälti samalla lailla kun sä, ja uskon todellakin että kaikella on tarkoituksensa. Mä esimerkiksi en olisi ehkä ikinä uskaltanut lähteä au pairiksi (vaikka siitä haaveilinkin jo pienenä), ellen olisi saanut hylkäyskirjettä unelmieni koulupaikasta ja päätynyt sen seurauksena muuttamaan pois kotoa 16-vuotiaana :D Näitä elämän mutkia ja kummallisuuksia on kiva pohtia, koska jälkikäteen on mahdollista nähdä joitakin isojakin linjoja ja suuntia omassa elämässä. Niinku teillä S:n kanssa toi että ootte törmäilleet ennen tutustumistakin, ja ite asiassa mäkin oon tavannut poikakaverin pariin otteeseen joskus kakarana, vaikken niitä hetkiä oo muistanutkaan ku vasta nyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos mahtavasta kommentista ♥ Todellakin ne isot linjat ja suunnat näkee vasta jälkeenpäin eikä sitä välillä edes pysty kuvittelemaankaan miten jokin pienempi päätös on voinut vaikuttaa suuresti koko elämään :) Haha, usein kyllä kuulee juurikin tuollaisia, että jokin tarkoitus on jollain ihmisellä tulla tietyllä hetkellä elämäämme ja että noita aiempia kohtaamisia löytyykin yllättäen :D

   Poista