Matkahaaveita

Mä en ole varmastikaan ainoa, joka rakastaa katsella kauniita kuvia eri maailman paikoista samalla unelmoiden omasta matkastaan kyseiseen kohteeseen. Olen pienen ikäni aikana listannut mielessäni ja ihan päiväkirjaankin eräänlaista bucket list -kirjaamista kaikista niistä paikoista, joissa haluaisin pystyä käymään elämäni aikana. Ajattelinkin nyt tulla esittelemään neljä kohdetta kyseiseltä listalta kertoen samalla hieman taustatietoa maista, miksi haluaisin juuri sinne ja mitä siellä haluaisin päästä ehdottomasti näkemään. Yritin tähän postaukseen myös valita sellaisia kohteita, joista ei kovin paljon ole päässyt lukemaan eri blogeista ja toivonkin joskus pääseväni kirjoittamaan postausta suoraan paikan päältä. (Maat ovat aakkosjärjestyksessä.)

Albania


 Kuva 

 Kuva


Albania sijaitsee Balkanilla Euroopassa. Sen pääkaupunkina on kaunis Tirana, jossa myös sijaitsee maan lentokenttä. Albania on ollut EU -maa vasta vuodesta 2014 asti ja siksi siellä ei ole vielä käytössä eurot vaan heidän oma valuuttansa lek. Mielenkiintoisena Albania on yksi harvoista Euroopan maista muslimienemmistöllä, joten katukuvassa on varmasti nähtävissä moskeijoita.

Ensimmäinen syy, miksi Albania on omalla ämpärilistallani on paikasta kuulemani kauniit tarinat. Enoni oli reilu kymmenen vuotta sitten lomalla tuolla ja ihastuin silloin jo paikkaan ajatuksena. Koska hänen matkastaan on jo runsaasti aikaa en tiedä pitävätkö hänen kokemuksena vielä paikkansa, mutta itse ainakin olin kiinnostunut näkemään eurooppalaisen valtion, jossa maan harvemmin asutuilla alueilla käytetään hevosia, aaseja, muuleja yms. kulkuneuvoina/kuljetukseen useammin kuin autoa. Ja onhan sieltä näkemäni kuvat upeita kauniin rantaviivan ja historiallisten rakennusten ansiosta. 

Yksi ehdottomia vierailukohteita olisi antiikin aikaisen Illyrian kaupungin, Apollonian, alueella sekä Butrintin luonnopuistossa käynti. Lisäksi haluaisin päästä vierailemaan Albaniassa sijaitsevissa Beratissa ja Gjirokastrassa, jotka ovat Unescon maailmanperintökohteita upean ottomaanien valtakauden aikaisen arkkitehtuurinsa vuoksi. 

 Armenia


 Kuva

 Kuva


Armenia puolestaan sijaitsee Kaukasiassa Mustanmeren ja Kaspianmeren välissä. Verrattuna aiempaan Albaniaan, Armenia päinvastoin on enemmistöltään kristinuskoinen valtio, mutta sijaitsee muslimienemmistöisten maiden ympäröimänä. Suurimalle osalle Armenia nimenä tai valtiona on eniten tunnettu heidän kohtaaman kansanmurhan vuoksi. Pääkaupunkina toimii Jerevan ja lompakkoon kannattaa varata mukaan drameja. 

Itse en ollut kovinkaan tiennyt Armeniasta ennen Euroviisuja, jonka aikana kiinnostukseni kyseistä maata kohtaan on kasvanut. Useissa viisujen postikorteissa (maan esiintymistä ennen oleva videopätkä maasta) on näkynyt kauniita maisemia, upeita rakennuksia sekä sykähdyttävää arkea. Lisäksi esiintyjien haastattelut ovat antaneet enemmän irti maan kulttuurista ja tavoista, joiden perusteella olen Armenian lisännyt haavelistalleni. Ja onhan sitä mainittu, että Armeniassa kohtaa idän ja lännen parhaat kulttuuriset puolet.

Matkustaessa sinne kävisin varmasti mahdollisimman monessa katedraalissa ja luostarissa, joista osa on päätynyt maailmanperintöluetteloon. Tietenkin myös kansanmurhan muistomerkit olisivat mielenkiintoisia ja koskettavia käydä katsomassa. Lisäksi pääkaupungin ohella haluaisin päästä näkemään lähempää kauniita vuoristomaisemia kukkapeltoineen. Harmi, että tällä hetkellä Armeniaan pääsee Suomesta matkustamaan ainoastaan venäläisillä lentoyhtiöillä, joiden turvallisuuteen en itse osaa luottaa lähiaikoina tapahtuneiden onnettomuuksien vuoksi. 

 Islanti


 Kuva

 Kuva


Islanti on kulttuurisesti lähellä meidän suomalaista pohjoismaalaisuutta, mutta silti melko harvinainen matkailukohde. Väkiluvultaankin saarivaltio on vain puolet Helsingin väestöstä, joten tuonne suunnatessaan saa melko rauhassa tutustua kauniisiin kuumiin lähteisiin ja jäätiköihin. Pääkaupunki Reykjavik näyttää normaalilta idylliseltä pohjoismaalaiselta kaupungilta, jossa ostokset maksetaan Islannin omalla kruunulla. 

Mut on jo kauan aikaa sitten lumonnut näkemäni upeat kuvat Islannista ja siellä vallitseva rauha yhdessä luonnon kanssa. Islantiin matkustaminen tapahtuu pääasiassa vain lentokoneella ellei halua hytistä risteilyaluksen kannella jäälauttojen seilatessa vierestä. Törmäsin viime vuoden puolella kuitenkin mahdollisuuteen, jossa lentäessään New Yorkiin voi halutessaan pysähtyä muutamaksi päiväksi tutustumaan Islantiin samalla lipulla. Kuulostaisi aika mielenkiintoiselle lomailulle lentää ensin Suomesta Islantiin ja sieltä yhtäkkiä tupsahtaa ison omenan väentungokseen.

Ehdottomasti Islannista haluaisin nähdä Geysirin useimman muun turistin tavoin sekä Euroopan suurimman jäätikön Vatnajökullin. Tietenkin vierailuun kuuluisi myös kuumissa lähteissä lillumista sekä islanninhevosten näkemistä. 

 Kroatia


 Kuva

 Kuva


Kroatia on alkanut viimeaikoina keräämään entisestään suosiota suomalaisten matkailijoiden parissa enkä ihmettele yhtään. Kroatialla on pitkä rantaviiva Adrianmereen sekä upeita historiallisia nähtävyyksiä kauniissa kaupungeissaan. Ja oman osansa turisteista tuo varmasti Game of Thrones, jonka katsojille tuttuja maisemia löytyy useampia. Kroatiakin on melko uusia EU -maita, jotka eivät kuitenkaan euroja ole ottaneet valuutaksi vaan Kroatialla on oma rahansa nimeltä kuna. 

Itse olen ihaillut Kroatiaa jo useamman vuoden ennen Game of Thronesin alkamista. Itseasiassa, jos olisin päätynyt lähtemään opiskelijavaihtoon, olisi mun ensimmäisenä kohteena ollut juuri Kroatia. Googlailin silloin vaihtoon hauan aikoihin todella paljon Kroatiaa ja silloin myös syttyi se matkakuume tuonne jonain päivänä. Onneksi sinne nykyään pääsee melko edullisesti ja hyvin Suomesta verrattuna siihen, mitä silloin aikoinaan katselin lippuja. 

Pakko myöntää, että tuonne matkustaessa listalla olisi vierailu GoT:sta tutuissa paikoissa, jotka ovat muutenkin näkemisen arvoisia vaikkeivat kyseisessä sarjassa olisikaan olleet esillä. Haluaisin myös päästä Plitvicen luonnonpuistoon vierailemaan sekä tietenkin oikean elämän prinsessalinnassa Trakošćanissa käymään. 

***
Tässä olikin siis neljä ihanaa kohdetta, joihin toivon pystyväni matkustamaan lähivuosina. Samoin kuin haavelistallani oleviin muihin upeisiin maihin. Kertokaa ihmeessä kommenteissa, jos haluaisitte mun jakavan enemmänkin listallani olevia paikkoja. 

Oletteko itse päässeet matkustamaan johonkin näistä paikoista tai haluaisitteko edes? :)

16 kommenttia

 1. Oii miten ihana postaus!! <3 Mä niin haluaisin myös Albaniaan, se on niin kauniin näköinen paikka :) Toinen mikä mua on myös alkanut kiinnostamaan on Islanti! Harmi, että siellä on vaan niin kallista, mutta ehkä joskus. Voitko laittaa tähän kommenttiin lisää juttua tuosta reissusta New yorkkiin, jossa voisi pysähtyä samalla Islantiin? :)

  Mä oon käynyt Kroatiassa viime kesänä ja se on mun suosikki matkakohteita, suosittelen siis lämmöllä sitä sulle <3 Oltiin siis Splitissä viikko poikaystävän kanssa ja se maksoin lentoineen 420e/henkilö. Käy kurkkaa mun blogista Kroatia aiheisia postauksia jos kiinnostaa, löytyy tagilla Split ;) Toivottavasti pääset matkustamaan noihin, ihan unelmapaikkoja kaikki! Ehdottomasti lisää matkapostauksia :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ♥ Ihana kuulla, että sullakin löytyy listalta matkahaave sekä vierailtu kohde :) Täytyykin mennä katselemaan sun postaukset Kroatiasta, sillä sulla on matkapostaukset aina niin loistavasti toteutettuja ja kattavia :)

   Tuosta New York -jutusta löytyy Icelandairin sivuilta tälläinen tiedoite englanniksi;
   http://www.icelandair.co.uk/holidays/package/new-york-with-iceland-stopover/
   Eli tuon yrityksen lentojen kanssa voi valita kolmen päivän lomailun Islannissa matkallaan euroopasta amerikkaan :)

   Poista
 2. Jänniä haaveita! Mut Kroatia on oikeesti ihana mesta, tosi kaunis! Et Dubrovnikissa käyneenä mielelläni menisin sinne uudestaankin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei mahtavaa kuulla, että säkin oot tykännyt Kroatiasta :) Dubrovnik olisi kyllä ehdottomasti käytävä kaupunki siellä!

   Poista
 3. Islanti on kyllä oma ykköshaaveeni! Muutkin listan maat kelpaisi, Armeniasta tosin en oikein mitään tiedäkään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että joku muukin tykkäisi matkustella mun listaamiin paikkoihin :) Armeniasta tuskin monikaan suomalainen paljoa tiedä, sillä sinne ei niin helpolla ja muuten vaan lähdetä lomailemaan :D

   Poista
 4. Oi, Islanti ja Kroatia kuuluu myös omaan top5-matkahaavelistaani! Näkemäni kuvat kyseisistä paikoista on lumonneet mut kauneudellaan totaalisesti :) Sulta löytyi tältä listalta myös nuo pari vähän erikoisempaa kohdetta, mikä oli tosi kiva juttu! En juurikaan tiedä Albaniasta tai Armeniasta, mutta innostuin tän postauksen myötä googlettelemaan.

  Erika

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi kiva kuulla! :) Tietty omalla listallani on useita ihan perinteisiäkin matkakohteita, mutta halusin nostaa listalta nämä vähän erikoisemmat :) Kannattaa kyllä googlailla noita, sillä aivan älyttömän upeita kuvia ja kulttuuria saa tulokseksi ;)

   Poista
 5. Haaveilu kannattaa :) En ollut kahta ensimmäistä matkakohteena ajatellutkaan

  VastaaPoista
 6. Ihana postaus! Mä voin suositella todellakin Kroatiaa, olin siellä keväällä 2012. Aivan ihana ja tosi kaunis paikka <3 kroatia onkin näistä ainut missä oon käynyt. Itsekin haluaisin päästä käymään Islannissa! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ♥ Kiva saada suosituksia Kroatiasta! Haluan kyllä ehdottomasti mahdollisimman pian sinne ihailemaan omin silmin :) Islanti on kyllä kanssa kuvien perusteella todella upea paikka :)

   Poista
 7. Kiva postaus! Tässähän alkoi itsellekin nousemaan melkoinen matkakuume ;)

  http://opeopiskelijaraumalla.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Itsellä on kanssa kamala matkakuume kokoajan pinnassa :D

   Poista
 8. Mä olin Islannissa kolme vuotta sitten, ja suosittelen kyllä lämpimästi! Luonto on aivan upeaa (varsinkin ne mainitsemasi kuumat lähteet on upeita!) ja tunnelma Reykjavikissa on ystävällinen ja lämmin :-) http://pienetajatukset.blogspot.fi/2013/08/viela-islantia.html tuolta löytyy vähän kuvia siitä, millaiselta siellä silloin heinäkuussa 2013 näytti, säät ei tietenkään mihinkään hellelukemiin kiivenneet, mutta toisaalta tuskimpa kukaan Islantiin mitään rantalomafiiliksiä lähteekään hakemaan :-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ihan mahtavasta kommentistasi! On kiva kuulla siellä vierailleen kokemuksia paikasta, jonne toivottavasti pääsen lähivuosina käymään :) Ja olen kanssa aika varma, ettei rantaloma mielessä kukaan Islantiin lähde matkustamaan :D

   Poista