Ensivaikutelman merkitys

Mietittekö te koskaan, että millaisen kuvan teistä saa teille täysin tuntematon henkilö? Oikeasti on totta, että jokainen määrittää jo pelkän ulkonäön perusteella mielikuvia toisesta ja ensivaikutelma voi vaikuttaa siihen kannattaako toiseen edes sen tarkemmin tutustua. Ja kuinka usein se ensivaikutelma onkin ollut ihan täysin väärä! Mä olen viime aikoina miettinyt entisestään, että millaisen ensivaikutelman mä annan muille ja millaisena mut nähdään ulkonäöstä alkaen. Onnekseni olen muutamalta ystävältäni kuullut millaisena he ovat ajatelleet mut ennen kuin meistä on tullut läheisempiä ja kuinka se ensivaikutelma ei ole täysin pitänyt paikkaansa. 


Mä olen esimerkiksi kuullut vaikuttavani ylimieliseltä ja ilkeältä. Lisäksi mun ylienerginen höpöttäminen on otettu vastaan ihan päinvastaisena eli itseni korostamisena ja toisen lyttäämisenä. S:n ensivaikutelma musta on tullut sen perusteella, millaisena mun rooli tuutortoiminnassa on ollut. Mä tosiaan olin vastaava tuutori ja jouduinkin hieman pitämään kaikki langat käsissä ja kaiken toimivana, jonka takia musta kuulemma sai hieman tiukkapipoisen, äänekkään ja ärsyttävän päällepäsmärin vaikutelman. Onneksi S uskalsi ensivaikutelmastaan huolimatta tulla juttelemaan mulle uudemman kerran ja ihastui täysin siihen mun oikeaan sisimpään. Vaikka kyllähän mä osaan olla niitä edellämainittujakin piirteitä halutessani ;)

Tietenkin sitä itse pyrkii antamaan sen oikeaan perustuvan ja hyvän ensivaikutelman ihmisestä huolimatta. Itse pyrin olemaan kaikille mukava ja tuomaan esille sosiaalisen ja pirteän luonteeni sekä tietenkin haluni tutustua erilaisiin ihmisiin. Toisaalta se usein iskee mua nilkkaan, sillä monet (varsinkin miehet) ottavat mun luonteen flirttailuna. Ymmärrän kuitenkin myös, miksi useat ovat saaneet musta hieman kylmän ja ilkeän ensivaikutelman, sillä vaikka olenkin sosiaalinen ja puhelias säästän osan itsestäni niille oikeasti läheisille ihmisille ja siksi saatan vaikuttaa etäiseltä ja tylyltä kaikesta huolimatta. 


Ensivaikutelma voi kantaa pitkälle ja, vaikka toiseen tutustuisi paremminkin, se ensimmäinen kohtaaminen on saattanut luoda jo niin pysyvän mielikuvan toisesta ettei se katoa minnekkään välejen lähentyesssä. Se puolestaan vaikuttaa siihen miten toisen seurassa käyttäytyy. Mun on pakko myöntää saaneeni eräästä ystävästäni aikoinaan hieman 'tyhmän' ensivaikutelman, joka korostui kaikessa yhteisessä tekemisessä. Useamman vuoden päästä yllätyin hänen ollessa oikeasti fiksu ja ymmärsin ensivaikutelmani vaikuttaneen siihen, että ne hänen tyhmyyttä korostavat piirteet jäivät paremmin mieleen kuin ne kerrat, kun hän osoitti fiksuuttaan. 

Toivon tosissani, että omille ystävilleni ei ole jäänyt musta mitään tiettyä ensivaikutelmaa vaikuttamaan heidän ajatuksiin musta. Kuten aiemmin mainitsin, osaan olla vieraille ihmisille mukava, puhelias ja avoin, mutta silti piilotan kaiken itselleni tärkeän lukkojen taakse. Pikkuhiljaa luottamuksen kasvaessa niitä itselle tärkeitä asioita alkaa jakamaan ystävilleen samallailla kuin he alkavat avaamaan omia rakkaita asioitaan. Sama asia on täällä blogissa, että olen avoin, mutta asioista, jotka eivät ole mulle niitä tärkeitä asioita, mutta saattavat muille olla. Ja juurikin siksi ei pitäisi kenenkään blogin perusteella päätellä bloggaajan tosielämän luonnetta tai naurahtaa siinä vaiheessa, kun bloggaaja tosielämässä sanookin olevansa ujo ja peittelevänsä sitä ujoutta puheliaisuudellaan. 

Ehkä kuitenkin hämäävintä on se, kuinka kasvojenpiirteet vaikuttavat vahvasti ensivaikutelmaan. Olette varmaan jokainen olleet siinä tilanteessa, että olette lukeneet väärin toisen kasvojen ilmeen ja siksi tehneet väärän ensivaikutelman. Mä olen aina luullut hymyileväni paljon ja ihan vieraillekkin. Eilen kuitenkin multa kysyttiin työpaikalla, että onko mulla kaikki hyvin, kun näytän niin surulliselta. Kysyjä on mua vastapäätä työskentelevä henkilö, joka tosiaan päivän mittaan on mua nähnyt todella paljon. Tuo mun surulliseksi ymmärretty ilme oli omasta mielestäni mun vieno hymy! Jäinkin siltä seisomalta hetkeksi tuijottelemaan peilikuvaani ja yritin hymyilyä tunnepohjalta. (Tiedätte varmaan sen tunteen kasvoilla, kun hymyilette, vaikka ette sitä itse näe?). Huomasin tuolloin, ettei se mun hymy lähde silmistä saakka ja se vaikutti tuohon surulliseen ilmeeseen. 

Toisin sanoen siis, että kasvonpiirteet saattavat helposti hämätä ja hämärtää sitä ensivaikutelmaa, jonka toisesta saa ennen kunnollista keskustelua. Kuuluisa netti-ilmiö 'resting bitch face' on varmaan monelle tuttu ja sehän juuri liittyy myös ensivaikutelmaan, jonka mukaan tietyillä kasvonpiirteillä saatetaan saada täysin väärä käsitys. Koska omia kasvojenpiirteitään ei voi muuttaa, täytyisi jokaiselle antaa useampi mahdollisuus siihen oikeaan ensivaikutelmaan eikä tehdä sitä hätäisesti ulkoisen olemuksen perusteella. Eikä edes ensimmäisen keskustelun perusteella, koska uusien ihmisten tapaaminen ei ole kaikille niin luontevaa, että se oikea luonne pääsisi oikeuksiinsa. 

Mä olen tosiaan joutunut ihan omakohtaisesti lähiaikoina miettimään ensivaikutelman merkitystä ja siltä pohjalta halusin näitä mietteitä jakaa myös täällä blogissa. Oma kuva itsestään verrattuna muiden saamaan kuvaan voi olla niin täysin erilainen, että tulee myös pohtineeksi niitä menneitä ystävyyssuhteita ja kohdattuja ihmisiä, joista osa on saanut jäädä taka-alalle pelkän väärän ensivaikutelman takia. Niin pieni asia, mutta niin merkitsevä. 

Oletteko te huomanneet samoja asioita ensivaikutelmasta kuin minä? :)

18 kommenttia

 1. Mäkin oon monelta ihmiseltä kuullut, että se ensimmäinen mielikuva, mikä heille on syntynyt musta, on ollut ihan erilainen millainen oikeasti olen sitten, kun muhun tutustuu. Niin oon aatellutkin, koska uudessa porukassa otan usein tarkkailijan roolin, enkä ole suuna päänä tuomassa omia parhaita puoliani esille. Varsinkin, jos porukassa on hyvin dominoivia persoonia, asettaudun suosiolla taka-alalle, koska en jaksa alkaa kilpailla huomiosta. Tästä syystä monet luulee mun olevan ujo, mitä en todellakaan oo silloin, kun oon ystävieni seurassa tai porukassa, jossa huomiosta ei tarvitse kilpailla :'D Onneksi ensivaikutelmaankin voi vaikuttaa ja sen eteen voi tehdä töitä. Itse voisin esimerkiksi ottaa rohkeammin kontaktia uusiin ihmisiin ja jakaa itsestäni asioita avoimemmin tuntemattomillekin ihmisille. Tää oli hyvä postaus muuten - tosi mielenkiintoista pohdintaa aiheesta! :)

  http://unelmannuppuja.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä uskon, että jokaisesta jää aina hieman todellisuudesta eroava ensivaikutelma, vaikka olisi kuinka oma itsensä :) Erilaisissa porukoissa tulee otettua erilaisia rooleja ja tuo tarkkailijan rooli on varmasti melko yleinen sellaiselle, joka tykkää rauhassa katsella millaisiin ihmisiin sitä onkaan tutustumassa. Huomiosta kilpaileminen ei todellakaan ole mitään kivaa ja joistain saattaakin sen ansiosta jäädä hieman erikoinen ensivaikutelma, kun toinen haluaa mahdollisimman paljon antaa itsestään uusille ihmisille :D Ensivaikutelmaan voi osaltaan vaikuttaa, mutta kuitenkin vastaanottaja tulkitsee tietyt piirteet omalla tavallaan ja saattaa muuttaa mielessään ne päinvastaisiksi. Tietenkin avoimuus ja rohkeampi lähestyminen ovat aina positiivisia asioita uusia ihmisiä tavatessaan :) Kiitos mahtavasta kommentistasi ja kivasta pohdinnan jatkosta ♥

   Poista
 2. Normaalisti naiset odottavat pahinta ja uskovat muutenkin aina ennakkoluuloihin ja muiden sanoihin. Normaalisti vaan jos tutun tuttu kuulee että pierasit, tarina muuttu matkalla siihen, että paskoit housuun X) Ei kannata liikaa murehtia, myöskin epäkypsemmät ihmiset eivät vain koskaan muutu. Loppujen lopulta on myös turha yrittää antaa hyvää vaikutelmaa itsestään kaikille, sillä jokaisen kanssa ei voi tulla toimeen. Pidän tästä! Mietteliästä ja muutakin kuin vain päivän asu-juttuja!

  http://finnlandsnorsk.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Me naiset nyt tykätään analysoida ihan kaikkea muutenkin enemmän ;) Kaikille ei mitenkään voi antaa hyvää ensivaikutelmaa, sillä jokaisella on välillä niitä huonoja päiviä. Turha murehtiminen tosiaan kannattaisi hylätä! :D Kiitos kommentista :)

   Poista
 3. Vastaukset
  1. Et todellakaan!! :D Mutta sä voitkin kertoa oman ensivaikutelmasi musta ;)

   Poista
 4. Mä kyllä itse mietin välillä just minkä ensivaikutelman mä annan :D Yleensä oon todella rauhallinen, hiljainen ja ujo. Riippuu vähän kenet tapaan! Haluan tietenkin antaa hyvän ensivaikutelman, mutta olla myös mahdollisimman aito! :) Sulla on kyllä niin kivoja nää postausaiheet aina, tykkään <3 Näitä on mielenkiintoista lukea!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei toikin on ihan totta, että se millainen on ensimmäisellä tapaamiskerralla riippuu myös siitä kenet tapaa! :) Mun mielestä aitous on aina tärkeätä, joten jokaiselle kannattaa olla juuri sellainen kuin oikeasti on. Esittämisen haistaa kaukaa useasti :/ Hahah, ja kiitti ihanasta kommentista ♥ Mä nyt satun pohdiskelemaan vähän hassuja asioita välillä :D

   Poista
 5. Kiva postuas! Hyvää loppuviikkoa sinne :)

  VastaaPoista
 6. Tää oli mielenkiintoinen postausaihe ja hyvää pohdiskelua siitä :) Onhan se fakta, että jokainen meistä saa jokaisesta kohtaamastamme ihmisestä tietyn ensivaikutelman - tapahtui tämä sitten face to face, netin välityksellä jutellessa, puhelimessa puhuessa tai vaikkapa jonkun blogia lukiessa. Mä kuitenkin pyrin tietoisesti tosi paljon muistuttelemaan itseäni siitä, etten antaisi ensivaikutelmalle liikaa painoarvoa ellei ole kyseessä joku täysin ääripää eli toinen vaikka kohtelee mua heti todella törkeästi ja ilkeästi. Oon nimittäin niin paljon saanut kohdata vääriä olettamuksia, joita ihmiset musta on tehneet. Esimerkiks mun epävarmuus ja sen aiheuttama tietynlainen ujous/varautuneisuus alussa uusien ihmisten kanssa on tulkittu yleensä joko niin, että oon ylimielinen eikä mua kiinnosta tippaakaan jutella tms tai sitten niin, että onpas tossa hiljainen ja tylsä tyyppi. Kumpikaan ei silti oikeesti pidä alkuunkaan paikkaansa! En missään nimessä ole ylimielinen ja huumorintajuisuus on hyvin hallitseva piirre mussa. Myös sosiaalisuus ja puheliaisuus on mun luonteenpiirteitä, kunhan se alkujännitys karisee pois. Myös ulkonäköni takia oon tullut toisinaan tuomituksi, koska...Niin. Mä en edes tiedä miten sen perustelisin :D Se on mulle niin käsittämätön asia, että minkä takia me ylipainoiset ihmiset joudutaan yllättävän usein negatiivisten ennakkoluulojen kohteeksi. Onkohan ylipainoisista ihmisistä jotain vahvoja, negatiivisia stereotypioita vai onko nämä nykyajan ihanteet syöpyneet niin syvälle ihmisten mieliin, että ulkonäkö on oikeasti alkanut merkitä ihmisille aivan liikaa ja heti herättää negatiivisia viboja, jos joku ei olekaan hoikka, superkaunis ja vielä muodikas ja laittautunutkin? En tiedä, koska itse en juurikaan anna painoarvoa ihmisten ulkonäölle :)

  Se on harmillista miten helposti ensivaikutelma vaikuttaa siihen antaako ihmiselle edes mahdollisuuden. Oon omassa elämässä muutamaankin otteeseen huomannut alkaneeni pitää erityisen paljon jostakusta, josta aluksi en ole liiemmin perustanut tai jonka olen kuvitellut ihan toisenlaiseksi. Joskus myös toisin päin eli joku ihminen on vaikka ollut ystävällisen ja pirteän oloinen, mutta myöhemmin paljastunut, että se olikin sellaista teennäistä pintaa. Etenkin jos tutustuu ihmiseen täällä netissä tai lukee vaikka blogia niin luo usein kuvan, joka poikkeaa aika paljonkin todellisuudesta. Varmaan sen lisäksi, että blogissa tuodaan vaan osa elämästä esiin, on eleiden, ilmeiden yms puuttuminen aika iso juttu. Ainakin mitä oon kohdannut vloggaajia, he ovat olleet paljon enemmän sellaisia mitä oon olettanutkin kuin taas bloggaajat, jotka oon "tuntenut" vaan tekstien ja kuvien kautta.

  Erika

  PS.Sori, tästä tuli ihan kilometrikommentti haha :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hitsi, vastailin sulle jo tähän pitkän vastauksen, mutta se ei julkaissutkaan :/ Koitan nyt muistella vähäsen sitä :D

   Mutta tosiaan, ei haittaa pidemmätkään kommentit, koska on kiva tietää muidenkin pohtivan hieman enemmän samoja asioita kuin itse :) Jokainen saa ensivaikutelmia niin ihmisistä kuin muistakin asioista ja niiden mukaan aika hyvin välttelee tai tutustuu paremmin. Jokaiselle pitäisi antaa useampi mahdollisuus, sillä ensimmäisella tapaamisella kaikkia aina jännittää tai voi eksyä se huonompi päivä, jolloin ei jaksa olla se kaikista parhain versio itsestään :/ Mukavaa, että säkin olet pohtinut sitä millaisen ensivaikutelman saatat antaa :)

   Ulkonäköön perustuva ensivaikutelma on yleisesti ihan täysin väärä! Ulkonäkö harvemmin kertoo mitään toisen luonteesta tai siitä, mikä oikeasti merkitsee. Silti joistain ihmisistä huomaa, että he antavat oman ulkonäkönsä vaikuttaa aivan liiaksi myös siihen, miten he suhtautuvat muihin ihmisiin ja oravanpyörä on valmis... :/

   Blogeissa tosiaan kirjoitettu teksti ei anna ihan täysin sitä luonnetta, josta saisi parhaiten kiinni kirjoittajasta. Mä itse olen pyrkinyt tuottamaan omannäköistä tekstiä, jotta siitä pääsisi paremmin perille millainen olen. Kuitenkin huomaa, ettei aina mun sarkastinen tai humoristiseksi tarkoitettu lause tulkitu siten jollei hymiöitä ole miljoonaa :D Vloggaajilla on kyllä mahdollisuus tuoda itseään paremmin esille juuri noiden ilmeiden ja eleiden avulla, mutta editoimalla niitäkin saa muokattua tarkoitukseen sopiviksi. Tietenkin blogeissa tuodaan enemmän sitä pintaa esille, sillä jokaisen kirjoittaman asian täytyy olla sellaisia, että ei haittaa niiden netissä oleminen aikojen loppuun saakka. Aina kuitenkin, kun jotain nettiin julkaisee, se löytyy sieltä aina! :(

   Mua harmittaa, kun kirjoitin sulle pitkän vastauksen ja nyt en edes puoliakaan muistanut :/ Mutta toivottavasti muistan vielä niin tuun kirjoittelemaan paremmin :) Mutta tosiaan kiitos pitkästä ja pohdiskelevasta kommentista :)

   Poista
 7. Ensivaikutelmalla tosiaan on merkitystä! Kuitenkin, itelleni on käynyt niin monesti, että ne ihmiset joista olen saanut ihan tympeän kuvan alkajaisiksi, ovat nyt niitä parhaimpia ystäviä mulle :D Että omalla kohdalla joutunut toteamaan että ensivaikutelma yleensä pettää. Sama omalla kohdalla, olen niin arka uusissa tilanteissa, että musta saa helposti ihan pölhön kuvan, kunnes sitten tutustuu (ja useimmiten se mielikuva häviää, tuskin nyt ihan aina :'D )

  TOsi naisellinen asu sulla taas <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ensivaikutelmalla on kyllä sallittua enemmän merkitystä :/ Haha, vähän hauska, että sulla on juuri noin käynyt. Tympeyskin voi olla puolustusmekanismi, jolla testataan ne, jotka ansaitsee jäädä ystäviksi ;) Mun mielestä jokaiseen tulisi tutustua paremmin ensivaikutelmasta huolimatta, sillä moni helmi saattaa muuden jäädä elämästä pois :)

   Kiitti! ♥ Perusasu hameella on aina melko naisellinen :)

   Poista
 8. Tosi mielenkiintoinen postaus! Mietin todella usein tätä ensivaikutelmajuttua ja yritän aina antaa mahdollisimman hyvän vaikutelman muille itsestäni. Joskus kuitenkin kuuleen, että mulla on tuo "resting bitch face", mutta monet ovat sitten myöhemmin sanoneet, että olenkin aivan erilainen kuin aluksi luulivat :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti! :) Musta tuntuu, että kaikki pyrkivät hyvään ensivaikutelmaan, mutta se ei ole oikeasti itsestä kiinni yhtään! Jokainen rekisteröi uusia ihmisiä ihan eri tavalla ja muodostaa omia ensivaikutelmiansa ilman, että kaikki kokee samallailla :D Joo tuo 'resting bitch face' on kyllä melko yleinen ja useinpa sieltä alta löytyy jotain aivan muuta :)

   Poista
 9. Monet sanoo mulle, että näytän ilkeältä ja ylimieliseltä. Mutta en mä voi mitää sille, että mun perus ilme on jokseenkin hapan :D Onneksi monet sitten ovat yllättäneet positiivisesti siitä millainen olen tai ainakin ne on niin sanoneet ;) Mitä taas ensivaikutelmaa tulee, joskus se ei todellakaan pidä paikkansa mutta yleensä pitää. Ja en nyt tarkoita pelkän ulkonäön perusteella saatua kuvaa vaan sitä kun ihmisen kanssa on vaihtanut sanan tai toisen. Mulla on tosi vahva sellainen öö vaisto? että saan ihmisestä helposti sekä nopeasti tietyt vibat. On toki tilanteita, että ne vibat on olleet täysin väärässä mutta aina ei näin valitettavasti ole ollut :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi tosiaan on positiivisesti muut yllättyneet :) Joillain tosiaan on taito huomata ensivaikutelmasta jo millainen ihminen on ja uskonkin sen olevan jonkinlaista intuitiota tai vaistoa, niinkuin sä mainitsit :D Mä olen itse ollut todella usein väärässä ja musta ollaan oltu usein väärässä, joten siitä päätellen itse en niin usko ensivaikutelman kertovan totuutta :) Mukavaa pohdintaa ja kiitos ihanasta kommentista :)

   Poista