Vinkkejä pienempään budjettiin ja säästämiseen

Mä olen muutaman vuoden elänyt opiskelijabudjetilla, joka suoraan sanottuna ei ole kovinkaan iso. Olen silti pienemmälläkin budjetilla pystynyt käyttämään rahaa arjen pieniin ihaniin hetkiin ja välillä pieneen luksukseenkin käyttämällä omia hyviksi havaitsemiani säästövinkkejä. Nyt ajattelin tulla jakamaan näitä vinkkejä teille, jos vaikka joku teistä taistelee pienemmällä budjetilla kesälomaansa tai haluaa säästää johonkin erikoisempaan. 

Usein opiskelijoilta kuulee, kuinka kuukautta on enemmän jäljellä kuin tilillä katetta ja, että nuudelit tonnikalan kanssa tulevat erityisen tutuiksi. Itsellä ei ole jälkimmäisestä kokemusta, mutta ensimmäinen oli alkuun todellakin tuttua huonon budjetoinnin takia. Nykyään mut tunnetaan ystäväpiirissä ihmisenä, joka saa pienenkin budjetin riittämään isoon määrään menoja. Asennoituminen elämään pienemmällä budjetilla on se kaiken a ja o säästämiseen ja, no, pienemmällä budjetilla elämiseen. 

Tässä postauksessa käsittelen vinkkejä liittyen ruokaan, ulkona käymiseen ja yleisiin menoihin. Parin viikon päästä tulee postaus, jossa keskityn vaatteisiin, asusteisiin ja kosmetiikkaan yhdessä oman ostokäyttäytymisen kanssa. Joten kannattaa pysyä linjoilla, jos niihinkin kaipailisi vinkkejä ;)

 Ruoka

► Keskity perusruokaan; jauhelihakastike, keitot, makaronilaatikko yms. 
► Ruokakaupassa hintavertailua eri tuotemerkkien kanssa. Tiesittekö, että halpamerkit Kotimaista, Rainbow ja Pirkka valmistetaan samoissa tehtaissa kuin kalliimmat brändimerkit? Kannattaa lukaista uudelleen valmistaja paketista. 
► Seuraile lehdistä/netistä kauppojen vaihtuvia tarjouksia sekä keskitä S - tai K -kortilla. 
► Ainakin meillä Porissa joissain ruokakaupoissa saa opiskelijakortilla 5% -10% alennusta ruokaostoksista. 
► Suunnittele useamman päivän ruokailut etukäteen, jolloin voit käyttää hyväksesi isompia pakkauskokoja tai erikoisempia (ja helpommin pilaantuvia) raaka-aineita useampaan ateriaan. 
► Suosi isompia marketteja, jos mahdollista. Pienissä lähikaupoissa hinnat ovat tuntuvasti isommat verrattaessa ostoskassin hintaa. Itse huomasin tämän ostaessani melkein samat tuotteet lähikaupastani ja isommasta marketista. Säästö oli useamman euron. 

 Ulkona käyminen

► Ystävän kanssa kahville? Kutsu ystävä luoksesi nauttimaan kahvista ja leipomuksista. Tai vaihtoehtoisesti nappaatte kahvit mukaan ja menette istuskelemaan kauniiseen puistoon nauttimaan kesäpäivästä. 
Subwayssa päivän subit edullisempia ja vaihtuu päivittäin. Lisäksi uuden korttisysteemin vuoksi kerryttää ostoksistaan pisteitä, joilla saa lunastettua ilmaisia subeja. 
► Ulkona syömisessä kannattaa pitää mielessä lounasajat, sillä useissa ravintoloissa silloin saa hyvää ruokaa edullisempaan hintaan. 
► Baareissa käydessä kannattaa tutkailla sisäänpääsy -tarjouksia, sillä joissain paikoissa saattaa olla ilmaiset sisäänpääsyt tiettyyn aikaan iltaa. 
► Porissa ja Raumalla suosittuja caliente -iltoja Amarillossa, jolloin halvempia hanajuomia. En tiedä onko kaikissa Amarilloissa. 
► Jos nappaat aina aamuisin kioskista yms. take-away kahvin mukaasi päivän menoihin, kannattaa se vaihtaa mieluummin kotona keitettyyn kahviin matkamukissa. Kahvi tippuu mukavasti aamutoimien aikana. 

Muita yleisiä menoja

► Internet -liittymä, johon sisältyy niin puhelimen kuin kodin netti. Et välttämättä kuitenkaan tarvitse erikseen kotiin omaa liittymää, sillä useat puhelimet pystyvät jakamaan Internetin koneeseen, jolloin yksi liittymä riittää. 
► Ellei sinulla ole rajoittamattomia minuutteja ja viestejä puhelimessa, kannattaa suosia Whatsappia ja sen puheluominaisuuksia.
► Liian korkea vuokra? Opiskelijana pystyt hakeutumaan opiskelija-asuntoihin, joissa kaikki menot ovat edullisempia. Jos puolestaan asut yksin kalliissa yksiössä samoin kuin ystäväsi, voitte etsiä kimppakämppää ja näin alentaa vuokraa ja muita kuluja. 
► Irroita laturit aina seinästä silloin, kun et niitä käytä lataamiseen. 
► Pyri pesemään täysiä koneellisia pyykkejä säästääksesi niin sähkön kuin vedenkin kulutusta. 
► Ruuan lisäksi kannattaa muutenkin liittyä erilaisiin kanta-asiakasohjelmiin saadakseen erilaisia vaihtuvia etuja. Näitä on ainakin itsellä edellä mainittujen lisäksi H&M, Suomalainen Kirjakauppa, Ikea, The Body shop... 
► Matkustaessa kannattaa huomioida opiskelija-alennukset, VR:n säästöhinnat sekä tietenkin Onnibusin halvemmat lähdöt. Liput kannattaa aina hankkia heti, kun tietää sellaisen varmasti tarvitsevan, koska hinnat noudevat lähempänä lähtöä. 
► Myös Facebookista löytyy kimppakyyti -ryhmiä, joista saattaa löytää halvemman kyydin matkalleen. Tässä kannattaa kyllä olla seikkailumielellä mukana ja itse en varmaan pystyisi vieraan ihmisen kyytiin... 

Vaikka haluaisi elää mahdollisimman pienellä budjetilla, ei kannata kuitenkaan ostaa kaikesta aina halvinta, sillä se saattaa loppupeleissä tulla kalliimmaksi. Kerron teille esimerkin. Itselläni hajosi puhelimen mukana tullut laturi enkä halunnut sijoittaa kahtakymmentä euroa uuteen. Kävin siis ostamassa halvemman muutaman euron laturin, joka kuitenkin hajosi alle kuukauden jälkeen. Ostin toisen halvan laturin ja sama kävi. Lopulta sijoitin uuteen merkkiä olevaan laturiin, joka on kestänyt useamman kuukauden. Päätelmänä tuhlasin aivan liikaa latureihin yrittäessäni säästää sieltä, mistä ei olisi kannattanut. 

Lisäksi kannattaa myös pitää kirjaa menoista ja tuloista, jolloin näkee paremmin, että mihin rahaa tuppaa menemään eniten. Itse käytän puhelimessani sovellusta Spending Tracker, jossa pystyy eri kategorioiden mukaan lajittelemaan käyttämänsä rahan. Muitakin vastaavia sovelluksia löytyy, mutta myös kalenteriin tai koneella Exceliin pystyy mukavasti kirjaamaan menonsa. 

Oliko teille hyödyllisiä vinkkejä? Entä unohdinko jonkun hyvän vinkin? :)

18 kommenttia

 1. Tosi hyviä vinkkejä, joista osaa hyödynnäin itsekin! Opiskelijana tosiaan rahat ovat välillä aika tiukilla, varsinkin jos yhtäkkiä tulee jokin suurempi meno. Onneksi ei mulla ole vielä kertaakaan ollut sellaista tilannetta, että olisi pitänyt miettiä ostanko voita vai joqurttia kun rahat eivät molempiin riitä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että oli sullekkin tuttuja vinkkejä :) Suuremmat yllättävät menot on aika ikäviä opiskelijan kukkarolle :/ Budjetointi kannattaa kyllä niin ei tartte miettiä voin ja jogurtin välillä :)

   Poista
 2. Hyviä pointteja. Varmasti helpottais monen pienituloisen rahan käyttöä. Itse suosisin myös kirppareita/kierrätyskeskuksia joista yleensä löytyy vaatteiden lisäksi pikkurahalla hyviä astioita tai sisustustekstiilejä. Ainakin täälläpäin myös kierrätyskeskuksissa kunnostetaan jotain huonekaluja pikkusummalla mieleiseksi. Kuten jo mainitsitkin niin asenne on kuitenkin se tärkein :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti :) Asenne on kaikessa aina tärkeintä, sillä asennoitumalla tilanteeseen hyvin, ei suurempia ongelmia pitäisi tulla :) Mä tosiaan kirjoitan toisessa osassa noista vaatteista yms., mutta kirppikset on kyllä hyviä säästökeinoja kanssa :)

   Poista
 3. Todella hyvä postaus! :) Tässä on varmasti monille hyviä vinkkejä. Ite pitäis kyllä ehdottomasti käydä useammin kirpputoreilla/kierrätyskeskuksissa. Harmittaa ihan kun en käy, mutta nyt kesällä vois käydä enemmän :) Suosin itekki paljon Pirkkatuotteita sekä ostan monet vaatteeni ja muut alennuksesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti :) Itse en kovin käy kirppiksillä, sillä tuntuu etten sieltä koskaan mitään löydä :/ Täytyisi kyllä antaa uusi mahdollisuus niille. Pirkkatuotteet on kyllä todella hyviä! Ainakin suurimmaksi osaksi. Mun mielestä on jännää, että tuote saattaa olla täysin sama kalliimman brändin kanssa, mutta pakkaus ja merkki vain eri :D

   Poista
 4. Mahtava postaus ja kokosit kyllä älyttömän hyviä vinkkejä! :) Täytyy ottaa talteen itsellekkin<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti :) Mukavaa, että löytyi sullekkin käyttöön vinkkejä ♥

   Poista
 5. Tosi hyviä vinkkejä! :) Kyllä huomaa, että isoista kaupoista saa paljon halvemmalla. Ja etenkin sen, että s-kaupasta saa halvemmalla kuin k-kaupasta. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti :) Mietein hetken olisinko kirjoittanut myös tuosta ässän edullisuudesta verrattuna koohon, koska onhan se totta, että yleispiirteittäin S on edullisempi. Varsinkin halpuutusten jälkeen :D K:sta puolestaan kannattaa tsekkailla ne plussa-tarjoukset, sillä niissä on välillä todella hyviä etuja :)

   Poista
 6. Tosi hyviä vinkkejä! Itekin oon monesti miettiny tällaisen postauksen tekoa, ei vaan oo aikaiseksi saanu :D Mut sulla täs on nyt aika hyvin kaikki, eipä tuu itelle enempää mieleen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti :) Itsekkin pienen tovin keräilin näitä vinkkejä ja maaliskuusta saakka pitänyt julkaista :D

   Poista
 7. Huh vihdoinkin pääsin kommentoimaan! :D En jaksa enää harrastaa tota kännykällä kommentoitia, sillä jotenkin kummasti kännykän netti pätkii jatkuvasti, ja yleensä aina just silloin kun oon lähettämässä jotain kommenttia :/
  Tässä oli kyllä hyviä vinkkejä, ja ehdottomasti poimin tästä muutaman talteen korvan taakse sitä varten, kun muun joskus himasta pois! Toki noista moni on jo nyt käytössä, jotta rahaa jää säästöönkin :')
  Toi on muuten ihan kivaa vaihtelua ottaa välillä kaffet ja vaikkapa kotona leivotut pullat mukaan ja mennä puistoon istumaan♥ Jotenkin ihan oma fiiliksensä siinäkin kun syö puistossa omia leipomuksiaan :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo kännykällä kommentointi on vähän kökköä, jos on vähänkään hitaampi/huonompi internet-yhteys :/ Onneksi pääsit kuitenkin koneella kommentoimaan :)

   Kannattaa juu laittaa vinkit talteen, sillä itse olen huomannut huomattavaa säästöä tietyissä jutuissa juuri näiden ansiosta :) Parin viikon päästä tuleekin vinkkejä lisää liittyen vaatteisiin ;)

   Varsinkin kesällä kyllä on paljon mieluummin ulkosalla nauttimassa kaffettelusta, joten miksi maksaa itsensä kipeäksi take-awaylla, kun samalla vaivalla nappaa kotoaan termariin tai matkamukiin kahvit mukaan :) Ja sillä kahvilan yhden pullan hinnalla melkeinpä leipoo pellillisen tuoretta herkkua mukaan ja pakkaseen :)

   Poista
  2. Kännykällä kommentointi on mun mielestä muuten ihan ok, mutta jos vahingossa klikkaa kommenttikentän ulkopuolelle koko keskeneräinen kommentti häviää. Käykö teillä näin vai oonko yksin tän ongelman kaa?

   Poista
  3. Mä kommentoin jonkin verran puhelimella, mutten ole kokenut tuota, että kommentti katoaisi klikattua kentän ulkopuolelle :( Mulle tosin käy niin, että jos painan edellinen -näppäintä siirtyäkseni pois postauksesta, se julkaisee kommentin kahdesti :D Voi varmaan siis riippua puhelimesta ja sen käyttöjärjestelmästä sekä tietty sovelluksesta, jota käyttää blogien selailuun :)

   Poista
 8. Mun paras säästövinkki on ollut, että en pidä omalla käyttötililläni kuin max muutaman kympin rahaa kerrallaan. Loput on sääatötilillä, sieltä tarvittaessa siirrän käyttötilille. Ei tule turhaan mällättyä, kun ei oo millä mällätä! Suunnittelen aina jonnekin mennessä budjetin valmiiksi ja siinä sitten pysytään. Jää ylimääräiset jutut ostamatta. (Ruokaostokset ja laskut menee yhteiseltä tililtä...)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuokin on kyllä hyvä, että ei pidä ylimääräisiä käyttötilillä :) Mullakin on tapana budjetoida mennessäni jonnekkin shoppailemaan yms. mutta yleisiä menoja harvemmin sen kummemmin budjetoin :D

   Poista