Työhakemusmokia + pari vinkkiä

Kesän töihin on tällä hetkellä kuumimmat hakuajat, joten nyt jos koskaan on hyvä hetki klikkailla auki yritysten ilmoituksia. Mä en osaa neuvoa täydellisen CV:n tai työhakemuksen valmistamisessa vaan täysin päinvastoin kaipaisin siihen itsekkin taikakeinoa! Mutta voin kokemuksesta kertoa, mitä ei kannata tehdä, sillä olen oman osani mokista tehnyt ja jaankin ne, jotta te muut osaatte välttyä samoilta. 

Nämä kaikki mokat perustuvat tositarinoihin ja sattuneet kirjoittajalle. Painotan todellakin tekemästä näitä samoja virheitä:
○ CV:n tilalla kouluraportti. Ainakin yritys pystyi näkemään osaamistani omalla alallani. 
○ Vanhentunut CV, josta puuttui viimeisen vuoden työt.
○ Annoin väärän sähköpostin. Oman sähköpostin kuitenkin, mutta väärän liittyen työasioihin. 
○ Tulostettuun työhakemukseen kuva väärinpäin, mutta lukijalle ilmainen niskavenytys.
○ Huomasin tuossa pari kuukautta sitten, että CV:ssä mulla on ollut jo useamman vuoden väärä puhelinnumero, jossa kaksi numeroa ovat väärinpäin. 

Työhakemuksissa mokailu on itselle näköjään melko helppoa, vaikka aina pyrkiikin olemaan mahdollisimman huolellinen. Osaan myös sählätä työhaastettelu tilanteissa, vaikkakaan en yhtä paljon kuin hakemuksissa. Hauskin virhe on silti tapahtunut työhaastattelussa, josta kuitenkin lähdin työ mukanani. Kyseinen haastattelu tapahtui Skypen välityksellä, jonka aikana haastattelija ei saanut kertaakaan videokuvaa minusta, koska olin huomaamattani sen estänyt. Lisäksi Skype -yhteys katkesi kaksi kertaa. Onneksi kuitenkin näistä huolimatta sain työn ja luultavimmin näiden sähellysten takia jäin paremmin mieleen. 

Näiden mokailujen vastapainoksi haluan jakaa vielä pari vinkkiä työnhakuun, joista voi olla apua myös muillekkin. 
○ Varaa työhakemuksia varten oma vihko, johon voit kirjata ylös tärkeimmät yksityiskohdat työilmoituksista, joihin olet hakenut. Koska ilmoitukset jossain vaiheessa katoavat netistä ja voi käydä niin, että haastattelun ollessa et löydä enään ilmoitusta, on hyvä olla ne tiedot itsellä tallessa. Kannattaa ilmoituksesta napata ainakin yrityksen nimen ja työtittelin alle hakuajan päättyminen, työn alkamisajankohta, tärkeimmät hakukriteerit ja ominaisuudet, työpaikan osoite sekä yhteystieto kyselyjä varten. Mahdolliseen haastatteluun on helpompi valmistautua tietäessään hakijalta vaadittuja ominaisuuksia ja edeltä ajateltuja työtehtäviä. Aika huonon kuvan hakijasta antaa se, ettei pysty kertomaan yksityiskohtaista soveltuvuuttansa erilaisiin työtehtäviin, vaikka usein pelkkä koulutuskin voi sen kertoa. 
○ CV ja työtodistukset kannattaa asetella selailtavaan kansioon helpottaakseen haastattelijaa katsomaan niitä. Ja ne pysyvät ympäri vuodet hyvässä kunnossa ja siistinä. Itseltä löytyy kansion aluksi kansilehtenä kuva itsestäni sekä yhteystiedot ja kansilehden jälkeen koko CV. Sen jälkeen aikajärjestyksessä kaikki työtodistukset sekä muut mahdolliset todistukset kuten hygieniapassi ja anniskelupassi. 

Oletteko te koskaan mokanneet työnhaussa? :)

Ps. Tsemppiä kaikille kesän töitä tavoitteleville! Ja heti kirjoittelemaan hakemuspinkkoja kaikkiin mahdollisiin kivoihin töihin ;)

8 kommenttia

 1. Mie en oo koskaan tullut ajatelleeksi tuollaista kansiota! Kuulostaa tosi kätevältä ja työnantajan työtä helpottavalta, kiitos vinkistä :)

  Miullekin kävi juurikin samalla tavalla puhelinnumeron kanssa kuin siulle; kaksi numeroa oli nurin päin vaikka kuinka monessa CV:ssä, kunnes yhdessä työhaastattelussa haastattelija huomautti asiasta :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo kansio on kyllä näppärä ja näyttää haastatteluunkin mennessä tosi asialliselta :D Puhelinnumeron luulisi muistavan hyvin ulkoa,mutta kiva tietää etten oo ainoa sen kanssa mokannut :')

   Poista
 2. Mä en ole tietääkseni mokannut koskaan työhaastattelussa, toisaalta mulla käynyt niin hyvä tuuri, että olen käynyt tasan kolmessa ja jokaisella kerralla sain työpaikan :D Kultaisin neuvo, mitä voisin antaa on puhelinsoitto perään! Jo pelkkä tiedustelu siitä, että tuliko CV perille ja missä mennään, nataa työnatajalle hyvään ja kiinnostuneen kuvan hakijasta :) Samalla voidaan eliminoida esim. väärän puhelinnumeron mokan, sillä työnantaja voi vastata ottaneensa yhteyttä tuloksetta tai ilmoittaa puhelinnumeron toimimattomuudesta. Toisesta vinkistä ei ole omakohtaista kokemusta, mutta toisten kokemuksia vielä enemmän; älä väritä liikaa osaamistasi. Jäädessä kiinni saattaa tulla aika kuumat paikat selitellä vähän nuotin vierestä lauleltua osaamista ;) Tuo kansio on kyllä hyvä vinkki! Tuollaisilla pikkuisilla yksityiskohdillakin voi olla yllättävän paljon merkitystä työnhaussa! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vau, sulla on ollut hyvä tuuri :) Tuo soitto on kyllä tosi hyvä neuvo, vaikkakin nykyään tuntuu monien paikkojen säästävän siinä eikä kyselyihin anneta yhteystietoja tai puheluun vastattaessa todetaan ettei tiedusteluja yms. oteta vastaan :/ Mä en oo koskaan kuullut kenenkää värittävän osaamistaan ja ei tulisi kyllä itselle edes koskaan mieleen :o Varmasti tulisi tukalat paikat jäädessä kiinni :D

   Poista
 3. Täytyy sanoa, että mä en oo koskaan ees ollu työhaastattelussa, joten en yhtään tiiä siitä hommasta mittään. :D Töissähän mä oon ollut, mutta ilman haastatteluja tosin.. CV on ollut aina koneella valmiina sitä varten, jos johonkin hakee ja tulee sille käyttöä. Mutta tuommoinen kansio vois olla niin kätevä, pysyis ainakin kaikki hyvin tallessa! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo cv kannattaakin olla koneella sähköisiä hakemuksia varten, mutta kansiossa se on hyvänä 'sisällysluettelona' kaikista todistuksista :) Haastattelut osaavat kyllä olla stressaavia tilanteita ainakin itselle, ja välillä siellä tulee kysymyksiä, joihin ei ole osannut varautua! Multa kysyttiin joskus, että kenen julkisuuden henkilön kanssa illallistaisin, jos olisi mahdollisuus... Aivot raksutti paikallansa aika kauan ilman, että mieleen putkahti yhtäkään julkkiksen nimeä :D

   Poista
 4. Hyviä vinkkejä! Itselleni on käynyt just toi, mistä varoititkin, että ilmoitus on jo kadonnut netistä kun on tullut haastattelukutsu, ja olen ollut hieman pihalle että mikäs homma tää nyt olikaan. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu itsekkin usein työhaastattelukutsun saadessa pähkäilen, mistä paikasta oli kyse :D Nytpä ei enää tule ihmeteltyä, kun tieto on ylhäällä :)

   Poista