Ebay

Mä lupailin tuossa syyskuun puolella tehdä jossain vaiheessa postauksen Ebay-shoppailusta ja vihdoin se olisi täällä! Tosiaan varmaankin monet ovat kuulleet kyseisestä sivustosta ja jopa tilailleet sieltä kaikenlaista. Tämän postauksen tarkoituksena on näyttää, miten itse käytän sivustoa sekä rohkaista niitä käyttämään, jotka eivät vielä ole uskaltautuneet. 

 Itse olen Ebaysta pääasiassa tilaillut puhelimeen kuoria sekä koruja. Olen myös muutamat mekot tilannut sieltä (esimerkiksi tämän mekon viimeisessä kuvassa). Tuolla on todella laaja valikoima ihan kaikkea, mutten välttämättä lähtisi silti mitä vain ostelemaan sieltä. 

 Otin hakuesimerkiksi haun, jolla etsin itselleni kaulakoruja. Kannattaa mahdollisimman kattava hakusana laittaa hakukenttään, sillä pelkällä 'necklace'- sanalla tulisi miljoonia erilaisia kaulakoruja ja itse etsin täsmälleen hieman näyttävämpää korua. Englanninkielellä tosiaan hakusanat täytyy kirjoittaa ja täsmentäviä sanoja voi hakea kääntämällä Google Translatella, jos ei muuten tiedä sopivia sanoja. Ebay onneksi antaa myös haun jälkeen muita vastaavia hakuja esimerkkeinä, joista kannattaa klikata, jollei ensimmäisellä sivulla olevat hakutulokset vastaa yhtään hakemaasi tuotetta.

 Hakuaan voi myös rajata entisestään vasemmalla olevasta palkista. Itse aina valkkaan ylimmästä kohdasta 'see all' (ympyröity kuvassa), jolloin tuo valintaikkuna avautuu. Sieltä löytyy välilehdet erilaisille valinnoille, kuten kuvassa pääsee valitsemaan tuotteen kunnon. Itse olen siinä klikannut kohdat 'uusi hintalapulla' sekä 'uusi ilman hintalappua', sillä useimmiten ostan tuolta käyttämättömiä tuotteita. Usein myös ostaessani juuri koruja valitsen myös kohdan 'free international shipping' tarkoittaen, että hintaan sisältyy jo postikulut. Näin on helpompi arvioida ostoksien kokonaiskustannuksia heti selailussa. Useimmat aasialaiset yritykset tuolla Ebayssa ovat jo laittaneet postikulut tuohon hintaan mukaan, joten yleensä hakutuloksia on silläkin vaihtoehdolla riittämiin. 

 Tässä kuvassa näkyy tuotesivu, jolle klikkasin itseni tuosta selailusta painamalla haluamani tuotteen linkkiä. Muutama asia, jotka kannattaa katsoa läpi tuotesivulta, ovat arvioitu toimitusaika, myyjän saama palauteprosentti sekä tuotteen kuvat ja mitat. Kuvista tosiaan kannattaa katsoa tarkemmin tuotetta sekä mittojen avulla hahmottaa, että tuote on haetunlainen. Vaatteita tilatessa kannattaa ottaa huomioon aika erilaisetkin mitoitukset, jotka eivät välttämättä aina pidä paikkaansa. Siitäkin syystä kannattaa käydä kurkkaamassa myyjän saama palaute, sillä sieltä usein saa tiedon, jos koot ovat paljon pienemmät tai suuremmat kuin, mitä ilmoituksesta käy ilmi. 

Itsellä on ainakin periaate, etten tilaa myyjältä, jonka prosentti on alle 98%. Ebayssa kuitenkin pyörii miljoonia ihmisiä ympäri maailman ja joukkoon voi eksyä myös huijareita. Siksi onkin hyvä, että myyjän saama prosentti on näkyvillä ja ainakin omaan ostopäätökseen se vaikuttaa aina. Tietenkin huijareilta on suojaamassa myös PayPal, jonka välityksellä maksut ostajan ja myyjän välillä hoidetaan. PayPalissa tosiaan pystyy vetämään maksunsa takaisin, jos tuote ei koskaan saavu perille. 

Kun ostospäätös on tehty ja tuote on ostoskorissa, näyttää näkymä tältä. Ylhäällä vasemmalla pitäisi olla ostajan nimi ja osoitetiedot. Nämä kannattaa tarkistaa paikkaansapitäviksi. Sen jälkeen löytyy erilaiset maksuvaihtoehdot, jotka ovat PayPalin lisäksi luottokorttiyhtiöitä. Itse näistä tosiaan suosittelen PayPalin käyttöä, sillä silloin huijauksen sattuessa rahat on helpompi palauttaa takaisin. Ympyröidystä kohdasta näkyy vielä summa, jonka Ebay välittää PayPaliin maksettavaksi. Tuo summa on aina sitä valuuttaa, jolla myyjä on tuotteen laittanut myyntiin. Tuotteen arvioitu eurosumma näkyi tuolla tuotteen sivulla, mutta itse ainakin olen huomannut PayPalin käyttävän eri suhdetta, sillä siellä odottaa aina hieman eri summa kuin Ebayn arviossa.

PayPal -maksun jälkeen onkin sitten aika vain odotella pakettia saapuvaksi kotiin. Itse en ole vielä tilannut mitään niin suurta ettei se omasta postilaatikosta olisi mahtunut tulemaan, joten en osaa neuvoa, mitä tapahtuu isommille paketeille. Yleensä nuo arvioidut toimitusajat ovat hyvin pitäneet paikkansa ja muutaman kerran tuote on ollut jo paljon aiemmin perillä. Nopeasti tarvittaviin tuotteisiin Ebay ei välttämättä ole paras ratkaisu, mutta erilaisiin DIY-, naamiais- ja asustejuttuihin ihan loistava palvelu. 

Jos heräsi muita kysymyksiä Ebaysta niin kannattaa laittaa kommenttiboksiin ja vastailen siellä. Olisi myös hauska lukea muiden kokemuksia Ebaysta :)

(c) Ensimmäinen kuva oma, muut screenshotteja Ebay-sivustolta. 


2 kommenttia

  1. Isommista paketeista tulee saapumisilmoitus ja ne voi noutaa omasta postikonttorista ☺️

    VastaaPoista